Texas A&M Üniversitesi'nden bilim insanları, metal içermeyen, su bazlı elektrotlarla yüksek verimli piller üretebileceklerini belirtti. Gün içinde enerji üretse de bu enerjiyi depolamak ve diğer günlere aktarmak oldukça önemli. Bu nedenle enerji depolama, sürdürülebilir bir dünya yaratmak için en hayati konulardan biri. Bilim insanları da enerji depolama konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Texas A&M Üniversitesi çok önemli bir atılım gerçekleştirdi. Evet,dikkat çekici haberimizin detayları geliyor. Haydi detaylara.
İlginizi Çekebilir: Güneş Pilleri İçin Verimlilik Rekoru Kırıldı
Su Bazlı Piller Nasıl Çalışıyor?
Araştırmalara göre bu piller enerji depolamada 10 kat daha avantajlı olabiliyor.
Su bazlı piller, tıpkı geleneksel piller gibi bir anot (pozitif yüklü elektrot) ve bir katottan (negatif yüklü elektrot) oluşuyor. Enerji depolayabilen anot ve katotlar polimerden yapılırken elektrolit temelde tuzlu su. İyonlar elektrolit boyunca katot anot parçaları arasında hareket ettiğinde enerji açığa çıkıyor.
Bir elektrot döngü sırasında çok fazla şişerse, elektronları çok iyi iletemez. Ve tüm performansını kaybedebilir. Şişme etkisinden dolayı elektrolit seçimine bağlı olarak enerji depolama kapasitesinde 10 kata varan farklar oluşabiliyor. Polimerlerin yüksek deşarj voltajı ve hızlı redoks kinetiği nedeniyle su bazlı piller umut verici.
Araştırmacılar, su bazlı pillerin kobalt ve lityum gibi potansiyel metal eksikliklerini azaltabileceğini ve ayrıca pil yangını olasılığını ortadan kaldırabileceğini öne sürüyor. Gelecekte malzeme sıkıntısı yaşanacağı düşünüldüğünde lityum iyon pillerin fiyatı oldukça yükselecek gibi. Bu nedenle alternatif bir pil teknolojisi çok önemli.
Bilim adamları ayrıca su bazlı ortamda enerji depolama konusunda yolun başında olduğumuzun ve araştırılması gereken birçok detayın olduğunun da altını çiziyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...