Uniswap Labs'teki araştırmacı Austin Adams'ın son makalesi, Ethereum (ETH) layer-2 ağlarında yapılan takas ve likidite işlemlerinin Ethereum ana ağına göre önemli ölçüde daha ucuz olduğunu iddia etti. Makaleye göre, layer-2'lerin geçtiğimiz yıl Ethereum'dan üç kat daha fazla likidite pozisyonu oluşturulduğu görülüyor.
İlginizi Çekebilir: Peter Schiff’in Pişmanlığı: Bitcoin Yatırımından Mahrum Kalmanın Acı Gerçeği
Layer-2 Çözümlerinin Kullanıcı Deneyimindeki Gelişmeler
Rapor ayrıca USDC/ETH havuzlarına bakıldığında, 125.000 doların altında işlem yapan yatırımcıların %97,5'inin layer-2 ağlarında Ethereum ana ağına kıyasla daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Bunun nedeni, 125.000 doların altında işlem yapan perakende yatırımcıların, layer-2 ağlarında daha düşük gaz maliyetlerinden ve daha yüksek likidite yoğunluğundan faydalanma olasılığının daha yüksek olmasıdır.
Ethereum'un toplam işlem sayısının yalnızca yaklaşık %25'inden sorumlu olduğunu ancak hacmin %60'ından fazlasını oluşturduğunu belirtmek gerekiyor. Bu da daha yüksek işlem hacimlerine sahip olmasına rağmen ağ faaliyetinin hala ağırlıklı olarak layer-2 ağlarında gerçekleştiğini gösteriyor.
Ek olarak, layer-2 ağlar genellikle daha kısa blok süreleri sunuyorlar. Bugün Ethereum'da ortalama blok süresi yaklaşık 12 saniyedir. Arbitrum'da ise ortalama blok süresi yaklaşık 0,26 saniyedir.
Blok süresi ne kadar kısa olursa, bir varlığın piyasa fiyatının değişmesi için daha az zaman olacaktır, bu da arbitraj fırsatlarının muhtemelen daha az karlı olacağı anlamına geliyor. Ancak, makaleye göre, daha az başarılı arbitraj fırsatları, layer-2 ağlarında likidite sağlayıcıları için ana ağa kıyasla %20 daha fazla getiri sağlayabilir.
Kullanıcılar için layer-2 ağlarında işlem yapmanın önemli faydaları olmasına rağmen, makale dezavantajlara da dikkat çekiyor. Birincil endişe merkezi sıralayıcılar. Bugün mevcut birçok layer-2 ağının hala tek bir merkezi sıralayıcı altında çalıştığı belirtildi. Bu sıralayıcılar, MEV kârını maksimize etmek için işlemleri yeniden sıralayarak avantaj sağlayabilirler.
Ayrıca, günümüzdeki Optimism rollup'ları, sıralayıcı hatalarını düzeltmek için gerekli olan merkezi olmayan dolandırıcılık kanıtlarına sahip değiller. Son olarak, günümüzde 40'tan fazla layer-2 ekosistemi bulunuyor. Bu ağların artması, gerçek zamanlı olarak güvenle iletişim kuramadıkları için likiditenin daha da parçalanması anlamına geliyor. Bu da köprüleme altyapısına hem maliyetli hem de zaman alıcı bir ihtiyaç doğuruyor.
Layer-2 ağlarının geliştiricileri, bu endişeleri gidermek için çalışıyorlar. Optimism, kısa süre önce izinsiz hataya dayanıklı bir sistem sunarken, Espresso gibi paylaşılan sıralayıcı ağları, toparlamalar için sıralayıcıları çeşitlendirme yollarını araştırıyor.
Adams, "Merkezi olmayan piyasaların tam potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için toplam alım satım maliyetlerinin düşmeye ve kullanıcı deneyiminin gelişmeye devam etmesi gerekiyor. Üzerinde çalışılan genelleştirilmiş layer-2'lerin kullanıcıların bugün kullanabileceği birçok faydası olduğuna ve gelecekte yapılacak iyileştirmelerin yalnızca alım satım deneyimine fayda sağlamaya devam edeceğine inanıyoruz." dedi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...