Europa'da dünya dışı yaşam aranıyor! Evet bir basın açıklamasında, bilim adamlarından oluşan bir ekibin son teknoloji simülasyonların yardımıyla Europa'nın buzlu kabuğunun kalınlığını tahmin ettiği ortaya çıktı.
Bilim insanları uzun süredir Jüpiter'in uydusu Europa'yı güneş sistemimizdeki mikrobiyal uzaylı yaşamını keşfetmeye yönelik önde gelen adaylardan biri olarak görüyor. Bunun nedeni, kalın buzlu kabuğunun altında geniş bir tuzlu su okyanusu içerdiğine inanılmasıdır.
Bu nedenle, bu kabuğun kalınlığını bilmek, buzlu dünyanın yaşanabilirliğini incelemek için tasarlanan gelecekteki görevlere yardımcı olabilir. Detaylar haberimizde...
İlginizi Çekebilir: Uzayın Derinliklerinde “Kaynayan Okyanus Suyu Dünyası” Keşfedildi!
Yeni Sonuçlar, Europa'nın Uzaylı Yaşamı İçerip İçermediğini Ortaya Çıkarmaya Yardımcı Olabilir
Bulgularını Science Advances dergisinde yeni bir makalede yayınlayan bilim insanları için belirtelim. Europa'nın buzlu kabuğunun en az 20 kilometre (yaklaşık 12 mil) kalınlığında olduğunu tahmin ediyor.
Bu sayıya ulaşmak için Europa'nın yüzeyinde gözlemlenen Tire ve Callanish adı verilen çok halkalı darbe yapılarına dayalı simülasyonlar yürüttüler.
Bu yapılar, eş merkezli halka grabeni olarak da bilinen, faylar arasında çok sayıda dairesel vadiye sahiptir. Bunlar 30 kilometreden (18,6 mil) fazla bir alanı kaplıyor ve Europa'nın buzlu dış kabuğunun bileşimi hakkında hayati ipuçları sağlayabilir.
Shigeru Wakita ve meslektaşları, bu eş merkezli halka grabeninin oluşumuna yol açmış olabilecek potansiyel etkileri ve diğer faktörleri modellemek için Galileo of Tire ve Callanish tarafından çekilen görüntüleri kullandı.
Gezegensel etkileri simüle etmek için geliştirilen ve Europa'nın yüzeyindeki farklı boyutlardaki etkileri modellemelerine olanak tanıyan bir şok fiziği kodu kullandılar. Modellerini farklı buz kabuğu kalınlıklarına ve farklı termal gradyanlara sahip senaryolarda çalıştırdılar.
Sonuçta bu simülasyonlar, Europa'nın buzunun kalınlığına ilişkin bilinçli bir tahmin yapmalarına olanak sağladı. Araştırma ekibi, çarpmaların ancak ayın buz kabuğunun en az 20 kilometre kalınlığa ulaşması durumunda graben benzeri özellikler oluşturduğunu buldu. Buzlu kabuğun ayrıca sıvı okyanusunun üzerindeki daha sıcak, konveksiyonlu bir buz tabakasının üzerinde 6-8 kilometrelik ısı ileten bir buz tabakasından oluşması gerekiyordu.
Europa'da dünya dışı yaşam aranması ile ilgili yeni sonuçlar, Europa'nın uzaylı yaşamı içerip içermediğini ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir. Bilim adamlarının makalelerinde açıkladığı gibi, "Europa'nın buz kabuğu yapısı üzerindeki bu çalışma sonucunda ortaya çıkan kısıtlamalar, Europa'nın potansiyel yaşanabilirliğine ilişkin anlayışımızla doğrudan ilgilidir."
20 yıldan fazla bir süre önce NASA'nın Galileo misyonu, Europa'nın buzlu yüzeyini analiz etti. Ayın da buzlu dış yüzeyinin altında bol miktarda sıvı tuzlu su olduğuna dair kanıtlar buldu. Bu bulgular nedeniyle bilim insanları, Europa'nın güneş sistemimizde uzaylı yaşamı bulma konusunda muhtemelen en güçlü aday olduğuna inanıyor.
Europa'nın Devasa Okyanusunu Kapsamlı Bir Şekilde Araştırana Kadar Kesin Olarak Bilemeyiz
Ancak son zamanlarda elde edilen bazı bulgular için ekleyelim. Konu Europa'da yaşam bulmak olduğunda beklentilerimizi azaltmamız gerektiğini öne sürüyor. Europa'nın evrimine ilişkin yakın zamanda yapılan bir analiz, varlığının büyük bölümünde bir çekirdeğe sahip olmadığını, bu durumun da dünya dışı yaşamı barındırma olasılığını engellediğini öne sürüyor.
Bu yıl yapılan başka bir çalışma, Europa'nın kayalık kabuğunun sismik kırılmaya direndiğini öne sürüyor. Bu, yaşamın oluşması için gereken jeokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini önleyecektir.
Yine de Europa'nın devasa okyanusunu kapsamlı bir şekilde araştırana kadar kesin olarak bilemeyeceğimizi belirtelim. Ekim ayında fırlatılması planlanan NASA'nın Europa Clipper'ı da dahil olmak üzere gelecekteki birçok görev, Europa'nın potansiyel yaşanabilirliğini araştırmayı amaçlıyor. 2030 yılında Jüpiter'e ulaşması bekleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...