42 sayısının gizemi hakkında bir bilginiz var mı? Eğer Douglas Adam’ın yazdığı Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı kitabı okuduysanız bu sayı size epey tanıdık gelecektir. Tüm dünyayı etkisi altına alan 42'nin gizemini birlikte çözmeye ne dersiniz?
Derin Düşünceden Sığ Cevap
Otostopçunun Galaksi Rehberi, tüm boyutlara hakim hiperzeki bir ırkın, evrenin asıl amacını sorgulamaya başlamasıyla her şeyin cevabını alabilecekleri bir bilgisayar icat etmelerini konu alır. Bu bilgisayara Derin Düşünce adını vermişlerdir. Bilgisayarın karşısına geçip de evrenin ve her şeyin cevabını sorduklarında Derin Düşünce onlardan düşünmek için kısa bir süre talep eder. Bu kısa süre 7.5 milyon yıldır. Gel zaman git zaman, 7.5 milyon yıl geçer ve bu ırk bilgisayara sordukları soruyu asla unutmaz. Gelecek nesiller Derin Düşünce’nin karşısına geçer ve sorularını yinelerler. Derin Düşünce’nin cevabı ise oldukça basittir. Hatta öyle basittir ki hiperzeki ırkı hayal kırıklığına uğratır. Bilgisayarın cevabı, 42’dir. Evrenin ve her şeyin cevabı, 42.
42 Mitinin Popülerleşmesi
İşte bu modern 42 miti böyle başladı. Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin giderek popülerleşmesiyle 42 sayısının gizemi her geçen gün daha çok dikkat çekti. Artık bir sinema veya tiyatrolarda 42 numaralı koltuklara oturmak bu kitabı bilenler için ayrı bir değer kazandı. Lokantalarda 42 numaralı masalar evrenin anlamını hatırlatır oldu. 42 sayısı popüler kültürün bir parçası haline geldi.
Douglas Adams, 42. yaşını kutladığı doğum gününde Pink Floyd onu sahneye aldı. Bilim insanları tarafından keşfedilen bir astreoide, 20001DA42 adı verilerek bu kitaba gönderme yapıldı. Sevilen dizi Doctor Who’da aynı isimde bir bölüm yapıldı ve Coldplay de aynı isimdeki şarkısıyla yine bu kitabı işaret etti.
Televizyon tarihinin unutulmaz dizilerinden Lost’ta, dünyanın sonunu getirecek sayılar arasında 42 de vardı. X Files adlı dizideki baş karakter 42 numaralı dairede yaşıyordu.
Bilim Dünyasında 42 Çılgınlığı
Douglas Adam’ın kitabı yalnızca film ve dizi sektörünün bir parçası olmakla kalmadı. Google, merkez kompleksine taşındığında ilk binasının adını 42 koydu. CERN Laboratuvarları’nda 42 adlı bir ofis bile var. 42 sayısının var olduğu ilginç yerlerden bir diğeri ise Dünya dışı yaşamı araştıran SETI. Buradaki Allen Teleskop Merkezi’nde gökyüzüne çevrilen ve diğer gezegenlerden gelebilecek sinyalleri yakalamaya çalışan antenlerin sayısı da 42!
Google’da, “Answer to life the universe and everything.” Diye aratmayı deneyin. Karşınızda hesap makinesi içerisinde 42 sayısını bulacaksınız. Hiç uğraşmadan
buraya tıklayarak görebiliriniz!
Peki Tesla arabalarına 42 adını verdiğinizde ne mi oluyor? Arabanın adı otomatik olarak “hayatın anlamı” olarak değişiyor. Eğer “hayatın anlamı” olarak adlandırırsanız aracınız adı bu sefer de otomatik olarak “42” oluyor. Barış Özcan’ın bunu denediği anları
buradan izleyerek kendi gözlerinizle görebilirsiniz!
Nedir Bu 42 Sayısının Gizemi?
Şimdi sırada en büyük soruyu sormak var. Neden 42?
Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı kitabın popülerleşmesi ve 42 sayısının önem kazanmasıyla herkesin aklında işte bu soru oluştu. Dolayısıyla ortaya birçok teori de atıldı. Örneğin bir kağıdı eğer 42 kez katlayabilseydik bir yüzeyi yere değerken diğer yüzeyi Ay’a değebilirdi! Eğer ışık suya 42 derecelik açıyla değerse gökkuşağı oluşurdu. Işık, protonun çapı kadar mesafeyi 10-42 saniyede aşabilirdi. 42’nin ikili kod sisteminde açılımı 101010’dı. Bu da var,yok, var, yok, var, yok demekti. Buradan derin ve felsefi bir anlam çıkabilir miydi?
Sanattan ve matematikten biraz uzaklaşalım ve 42 sayısının gizemini inançlarda arayalım. Örneğin matbaada basılmış olan ilk kitap Gutenberh İncili’dir. Bu İncil, B42 veya 42 satırlık İncil olarak da tanılır. Bunun sebebi her sayfasında 42 satır bulunmasıdır. Budizm’de ise 42 bölümlük bir sutra yer alır. Mısır mitolojisi’nde ise ölüm yolculuğu yapacaklara 42 soru sorulur.
Douglas Adams tüm bu 42’lerden hangisi için evrenin ve her şeyin cevabı olarak 42’yi seçmiştir?
Tıpkı kitaptaki hiperzeki ırk gibi insanlar da bu popüler kitabı okuduktan sonra sormaya başlamış. Douglas Adams ise ona sorulan “Neden 42?” sorusunu yıllarca yanıtsız bırakmış.
Anlamı Ortaya Çıkarmak veya Anlam Yaratmak
Ölümünden bir yıl önce ona merakla yönetilen bu sorunun cevabını vermiş. Tıpkı Otostopçunun Galaksi Rehberi’nde hiperzeki ırkın hayal kırıklığına uğraması gibi insanlar da bu cevap karşısında şaşkınlığa uğramış.
Bir gün Douglas Adams, işe gitmek için caddede yürürken Derin Düşünce’nin evrenin ve her şeyin cevabı olarak ne söylemesi gerektiğini düşünüyormuş. Uzunca düşündükten sonra anlamı olmayan rastgele bir sayı olması gerektiğini düşünmüş. Masasına oturmuş ve başını çevirip pencereden dışarısına bakmış. Gözlerini bahçede gezdirirken içinden bir anda, “42 olsun.” demiş.
Böylelikle 42 sayısının gizemi, rastgele bir sayıdan ibaret olması olarak karşımıza çıkıyor. Bu olayın hikayesi 42’den çok daha fazlasını anlatıyor aslında. İnsanların bir şeyleri anlamlandırmak için ne kadar hevesli olduğunu gösteriyor. Sanat dünyasından
bilim dünyasına uzanan bir popüler kültür parçası! Hiçbir anlamı olmayan bir sayının inançlarla açıklanmaya çalışması!
Öyleyse insanların her gizemi anlamlandırmak için derin bir isteğe sahip olduğunu söyleyebilir miyiz? 42 miti hakkında sizin düşünceleriniz neler?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...