Proceed veritabanı olarak adlandırılan evrime dair yeni bir veritabanı geliştirildi. Kasım 2021'de, Fenotipik Değişim Oranları Evrimsel ve Ekolojik Veri Tabanı adında bir makale olarak yayınlandı.
Charles Darwin, evrimi, buzulların sabırlı sürünmesi veya kıtasal levhaların yürüyüşü gibi artan bir süreç olarak düşündü. Ancak 1970'lere gelindiğinde, bilim insanları Darwin'in zaman ölçeği konusunda yanılmış olabileceğine dair kanıtlar bulmaya başladı. Ve bu süreç her geçen gün yeni bilgi ağlarıyla büyüyerek bugüne ulaştı.
Proceed veritabanı ile tüm dünyada ortalama olarak hayvan türlerinin küçüldüğü doğrulandı. Esasında şimdiye kadar kabul gören Cope kuralı olarak bilinen, türlerin zamanla boyutlarının artması gerektiği evrim teorisine aykırıdır.
Ayrıca Gotanda, basit bir örnekle konuyu öyle ifade etti; "Teori şu ki, sıcaklıklar ısındıkça daha büyük vücut boyutunu korumanıza gerek yok ve böylece daha küçük olabilirsiniz.
İklim Değişiklikleri Tüm Dünyada Eşit Hissedilmeyecek
Bu durum, kitlesel yok oluşun ardından küçük bir endişe gibi görünebilir, ancak ciddi zincirleme etkileri olabileceği unutulmamalıdır. McGill'de biyoloji doktora adayı olan Sarah Sanderson, konuyu Somon balığı üzerinden açıklıyor; “Somon vücut büyüklüğündeki azalma, doğanın insanlara katkılarını doğrudan etkiliyor ve bu daha az protein, daha az yumurta, daha az somon dönüşü ile sonuçlanıyor ve ekosistem üzerinde birden çok düzeyde büyük etkilere sahip.”
Özellik değişikliklerinin benzer etkileri olabilir. 2021'de, Mozambik'teki Gorongosa Ulusal Parkı'nda yapılan bir araştırma, dişleri olmadan doğan dişi fillerin oranının yüzde 50'den fazla arttığını saptadı. Dişleri olmayan fillerin de genlerini bir sonraki nesle aktarma olasılığı oldukça yüksek. Dişsiz filler ekosistemi dişlek kardeşleriyle aynı şekilde şekillendirmez. Dışkılarındaki DNA incelendiğinde dişsiz fillerin diğerlerinden farklı bitkiler yediği görülmüştür.
Proceed veritabanı, insan faaliyetlerinden etkilenen popülasyonlarda fenotipik değişim oranlarının etkilenmeyenlere göre daha yüksek olduğunu gösterdi.
İklim değişikliğinin etkileri tüm dünyada eşit olarak hissedilmeyecek olması birçok türün hızlı bir şekilde gelişmesine ve değişmesine olanak veriyor. Sanderson, "Birçoğu bu değişikliklere yanıt olarak gerçekten hızlı bir şekilde gelişiyor. Ama göremediğiniz ve bu çalışma ile gerçekten ölçemediğimiz şey, uyum sağlamayan ve soyu tükenmekte olan tüm bu popülasyonlar.” diyor.
Doğa Her Zaman Değişti ve Hep Değişecek
Essex Üniversitesi'nde hayvan ekolojisi alanında kıdemli öğretim görevlisi Thomas Cameron, “Bu tür çalışmalar nedeniyle, iklim değişikliği altında Dünya'da yaşam hakkında hiçbir korkum yok. Doğal dünya var olmaya devam edecek, ancak aynı dünya olmayabilir ve bazı türlerin soyu tükenecek. Ama diğerleri değişecek ve gelişecek.” diyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...