Dünya üzerinde elektronik atıkların geri kazanımı ve hayatımıza bu yönde ki önemli etkileri nelerdir?Exitcom Recycling 19 yıla varan geçmişi ile hayatımıza, doğamızı ve üretimimize nasıl olumlu katkılar sağlamıştır?Bugün ki yazımda sizleri farklı bir sektörün lider kuruluşunun başarı hikâyesine götüreceğim. Çünkü bu başarı hikayesi dünü, bugünü ve geleceği ile bir çoğumuzun hayatına doğrudan olumlu etkilerinin olduğu değerli bir hikaye.
Exitcom Recycling tarafından işletilen ve Kocaeli bölgesinde faaliyetini sürdüren entegre tesiste, geçtiğimiz 19 yılda kullanım ömrünü tamamlamış 70 bin ton elektronik alet geri dönüşüm ile yeniden geri kazanılarak hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlandı.
Günümüz şartlarında görüldüğü üzere teknolojinin orantısız yükselişi ile hayatımıza pek çok yeni cihaz girdi, bunlar; tablet, cep telefonu gibi elektronik ürünler insan hayatında vazgeçilmez bir yer edindi. Günlük hayatımızda oldukça sık kullandığımız ve çeşitli sebeplerle bozulması ya da kırılması sonucu yeniden kullanılamaz hale gelen ürünler, uygun olmayan metotlarla imha edilmek istediğinde, uzmanların görüşüne göre hem bilgi güvenliği sorunlarına neden olabiliyor hem de çevre riski oluşturuyor.Bu nedenle kullanım ömrü tamamlanmış ya da yeniden kullanılamaz duruma gelen elektronik ürünlerin kırılıp atılması yerine, imha edilmek üzere yetkili ve lisanslı kuruluşlara teslim edilmesi önem taşıyor.
Kocaeli’nin Kartepe ilçesine kurulmuş 13 bin metrekarelik entegre atık geri dönüşüm tesislerinde, cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler, ayrıca kişi, kurum ve de bankalara ait bilgilerin yer aldığı hard disk, CD, hafıza kartları, cep telefonları ve flaş bellek gibi bilgi güvenliği riski taşıyan ürünlerin imhası güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Tesisin faaliyete başladığı 2003 yılından itibaren bugüne kadar ortalama 70 bin ton elektronik ürün geri dönüştürülerek ekonomiye katma değer sağlandı. Bu noktada Exitcom gibi yetkili, lisanslı ve uluslararası standartlara uygun teknoloji işletimi kabiliyetine sahip geri dönüşüm firmasına teslim edilmesi döngüsel ekonomimize katkı sağlayacaktır.
Bu ürünler belirlenmiş standartlar ile imha edilmeli
Tesis işletmecisi Exitcom Recycling şirketinin genel müdürü Murat İlgar, tesislerinde işleme tabi tutulan elektronik atıkların içlerinde paladyum, gümüş ve altın gibi nadir toprak elementleri bulunduğunu ifade etti.
Bazı elektronik atıkların içinde yer alan maddelerin çevre için zararlı olduğuna dikkat çeken İlgar, bu atıkların içinde yer alan pillerde de kobalt olduğunu ve ülkemizin lityum ve kobalt gibi elementlere ihtiyaç duyduğunu, elektronik atıklardan elde edilen maden ve elementlerin geri dönüştürülerek ülke ekonomisine önemli bir katlı sağlanabileceğini ifade etti.
Dünya genelinde insanların kişisel bilgilerini bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik eşyalarda sakladığını dile getiren İlgar, bu durumun beraberinde bilgi güvenliği sorununu getirdiğini söyledi. Pek çok insanın çekmesinde kullanım ömrünü tamamlamış birden fazla cep telefonu olduğunu ve bu ürünler atıl halde geldiği için geri dönüşüme girmek zorunda olduğunu beyan eden İlgar, bu noktada insanların bilgi güvenliği riski ile karşılaşmaması için söz konusu ürünlerin belirli standartlarda imha edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Zira bu ürünler gerekli standartlarla imha edilmediği takdirde içerdiği bilgiler art niyetli insanlar tarafından ele geçirilebileceği konusunda uyarıda bulunan İlgar, bu durumun aleyhimize kullanılabileceğinin altını çizdi.
Dünya genelinde yapılan bilgi hırsızlığının yüzde 20’si bu şekilde meydana geliyor
Standart prosedürlere göre söz konusu cihazların içerdiği verilerin geri dönülemez, kullanılamaz ve birleştirilemez şekilde imhasının talep ediğini aktaran İlgar; bu cihazların belirli standartlarda tasarlanan özel makinelerde kırılarak, tekrar bir araya getirilse bile kişiye ait verilerin ulaşılamaz olacak şekilde imha edilmesi gerektiğini söyledi. Dünya genelinde yapılan bilgi hırsızlığının yüzde 20’sinin bu şekilde verilen çalışması ile meydana geldiğine dikkat çeken İlgar; cihazlarınızı çeşitli anti virüs programları ile korusanız ya da firma olarak siber güvenlik önlemi almış olsanız bile söz konusu cihazlar, kullanım ömrünü tamamladığında uygun standartlar ile imha edilmediği takdirde ciddi sorunlarla karışılabileceğinizi ve daha önce alınan önlemlerin bir anlamı kalmayacağını ifade etti.
Bilgisayarlar ve cep telefonlarının öylece kırılmasının içinde bulunan bataryaya istinaden patlamaya yol açabileceğine dikkati çeken İlgar, bireylerin bu tür ürünleri uygun standartlarda imha edilmek üzere lisanslı firmalara teslim ederek, karşılığında tutanak almaları gerektiğini vurguladı.
Gelecek heyecan verici olduğu kadar eğer bilinçli ve sürdürebilir bir yaklaşımı birçok sektör bazında benimsemezsek ne yazık ki korkutucu da olacaktır. Bugün sizinle benimde yaklaşık bir yıldır katkı sunduğum Exitcom firmasının neredeyse benim yaşım kadar bir zamanda nasıl değerli bir iş ile hayatımıza katkı sunduğunu aktarmak istedim. Zihnimizi açık tutmak ve dünya üzerinde yer alan birçok sektörün farkına bilinçli şekilde varmamız bizim için oldukça önemli olacaktır çünkü Sürdürülebilir Bir Dünya ancak bu şekilde mümkün olacaktır.Son dönemde Dr. Sertaç Doğanay hocamız gibi bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapan hocalarımıza da teşekkürü borç bilirim. Bugün ki yazımda mesleğim olan Çevre Mühendisliğini yine içinde bulunduğum Exitcom firmasının değerli çalışması ile taçlandırmak istedim.Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...