Sosyal medya devi olan Facebook, son zamanlarda insanları tehdit eden deepfake teknolojisi ile ilgili önlemler aldı. Başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada eğlenme amaçlı olarak kullanılan deepfake, konusundan sapmaya başladı.
TikTok uygulamasında Tom Cruise’un taklit edildiği videoda gerçeklik sınırlarını aşan bu teknoloji, birçok insanı mağdur etmeye başladı. Deepfake ile oluşturulmuş videolar üzerinde dolandırıcılık oranları arttı. Birçok ünlüye şantaj iddiaları eklenince sosyal medya ve internet üzerinden ciddi bir deepfake temizliği başladı. Bunların başına en şüphesiz Facebook geliyor.
DeepFake Nedir?
Deepfake “
deep learning” derin öğrenme ve “
Fake” sahte kelimelerinden üretilmiştir.
Mevcut bir görüntüde ya da videoda yer alan bir kişinin,
yapay sinir ağlarını kullanarak başka bir kişinin görüntüsüyle değiştirilmesine denilir. Otomatik kodlayıcılar ve üretken ağlar (
GAN)’lar olarak bilinen makine öğrenme tekniklerini kullanarak mevcut medyanın, kaynak medya üzerine konmasıyla üretilir.
Deepfake Videolarını Tespit Eden Bir Yazılımcı Geliştirildi
Facebook, 2020 yılın başlarında deepfake videoları yasaklandığını açıklamıştı. Ancak hala internet ortamında bu tür videolar mevcut. Bu nedenle gerçeklik sınırlarını aşan bu videoları tespit etmek ve engellemek adına özel bir yazılım geliştirildi.
Michigan State Üniversitesindeki, yapay zeka araştırmacıları tarafından geliştiren algoritmalar sayesine, deepfake videoların kaynağı tespit edilmekte. Geliştirilen algoritmada, yazılım ve teknik ne kadar iyiyse, deepfake videolarını tespit etmesi bir o kadar çabuk olacağı söyleniliyor. Proje araştırmacısı
Tal Hassner’e göre yeni yazılım sistemi, bir mühendislik ürünü olacağını söylüyor. Bu proje
Michigan State Üniversitesinde, çekilen bir fotoğrafın hangi kamera ile çekildiğini tespit eden yapay zeka projesidir.
[caption id="attachment_10798" align="aligncenter" width="623"]
Mevcut medyanın, kaynak medya üzerine konmasıyla üretilen görsel-
Startupteknoloji.com[/caption]
Hassner, şöyle bir açıklamada bulundu;
Şu an algoritmalı yazılımın test aşamasında olduğunu ve birçok kişinin deepfake video ürettiğini ve bunları bazı platformlarda yayınladığını varsayalım. Bu üretilen videolar daha önceden kimsenin göremediği yapay zeka algoritmaları ile oluşturulduğundan bu onu hakkında söyleyebileceğimiz çok az şeyler vardı. Ama şimdi geliştirmiş olduğumuz yeni algoritmalı yazılımcı sayesinde video kaynaklarını tespit edebileceğiz. Tal Hansser, Deepfake videoları için geliştirilen yöntemlerin gün geçtikçe artığına dile getirdi.
Peki sizler
deepfake teknolojisi hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...