Adını Meta olarak değiştiren Facebook, eski ürünlerinin isimlerini yavaş yavaş yeniden adlandırmaya başlıyor. Bunlara birer örnek olarak; önceden isimleri Oculus Quest ve Facebook Portal olan ve firmaya ait olan cihazların isimlerinin artık Meta Quest ve Meta Portal olması verilebilir.
Firma birkaç ay önce adını Meta olarak değiştirdi ve önemli ölçüde Metaverse üzerine odaklanacağını duyurdu. Firmanın metaverse planları her geçen gün hız kazanırken, elbette ki ödeme sistemlerinin de bu planlara dahil olması gerekiyordu. Bu yüzden firmanın planları doğrultusunda, Facebook Pay'in isminin de bir değişikliğe uğraması beklenen bir şeydi. Meta'nın fintech hizmetleri başkanı Stephane Kasriel bekleneni doğruladı ve metaverse hakkında paylaşmış olduğu uzun bir gönderide, Facebook Pay'in isminin artık Meta Pay olarak değiştirileceğini ifade etti.
Kasriel'in paylaşmış olduğu blog yazısında; "İnsanların bugün bir ödeme deneyimi olarak Facebook Pay'i kullanıyorlar, fakat yakında Meta Pay olarak yeniden adlandırarak bu deneyimi Meta markasına yaklaştıracağız. İyi bir şekilde benimsendiğini gördüğümüz Facebook Pay ile halihazırda sunduğumuz ödeme deneyimlerini geliştirmeye odaklanmış durumdayız" ifadelerini kullandı. Kasriel ayrıca, Meta Pay ile yeni ülkelere açılmak yerine, bulundukları ülkelerdeki ödeme kalitesini iyileştirmeye odaklanacaklarını da belirtti.
Kasriel'in paylaşmış olduğu blog yazısında; "İnsanların bugün bir ödeme deneyimi olarak Facebook Pay'i kullanıyorlar, fakat yakında Meta Pay olarak yeniden adlandırarak bu deneyimi Meta markasına yaklaştıracağız. İyi bir şekilde benimsendiğini gördüğümüz Facebook Pay ile hali hazırda sunduğumuz ödeme deneyimlerini geliştirmeye odaklanmış durumdayız" ifadelerini kullandı. Kasriel ayrıca, Meta Pay ile yeni ülkelere açılmak yerine, bulundukları ülkelerdeki ödeme kalitesini iyileştirmeye odaklanacaklarını da belirtti.
Kasriel, ABD üzerinde Facebook Messenger'a yeni ödeme seçenekleri getirdiklerini, Brezilya üzerinde yerel finansal kurumlara yatırım yapmaya devam ettiklerini, Hindistan ve Tayland üzerinde ise Facebook Pay ile ilgili yeni özellikler getirdiklerini de paylaştığı blog yazısında duyurdu. Kasriel, ödeme deneyimini basitleştirme konusunda çalışmakta olduklarını da yazısında ifade etti.
İlginizi Çekebilir: Meta İşletmeler İçin Yeni Araçlarını Piyasaya Sürecek
David Marcus'un Ardından Stephane Kasriel Dönemi
Bütün bu açıklamaların yanı sıra Stephane Kasriel, firmanın birleştirilmiş tek bir cüzdan deneyiminin nasıl çalışacağını araştırma konusunda çok erken aşamalarda olduğunu ifade etti. Henüz somut bir planı olmasa da Meta, kim olduğunuzu nasıl kanıtlayabileceğinizi ve bu tanınmış kimliği farklı metaverse dünyalarına nasıl taşıyabileceğinizi araştırıyor. Şirket ayrıca, dijital ürünlerinizi metaverse'de nereye giderseniz gidin nasıl yanınızda taşıyabileceğinizi ve seçtiğiniz ödeme yöntemiyle arkadaşlarınıza ve işletmelere nasıl kolayca ödeme yapabileceğinizi inceliyor.
Stephane Kasriel, şu anda firmanın Novi kripto cüzdanını da içeren finansal bölümünü yönetiyor. Eski Facebook yöneticilerinden bir tanesi olan David Marcus, firmanın başarısız Novi girişimini düzeltebilmek için yıllarını harcadı fakat buna rağmen Novi, Marcus'un kurucu ortağı olduğu kripto para birimi olan Diem desteği olmadan piyasaya sürüldü. Bunun üzerine David Marcus 2021 yılında istifa etti ve yenine Stephane Kasriel getirilerek departmanın ismini; Meta Financial Technologies olarak değiştirdi.
Meta İsminin Ardından Gelen Kötü Performans
Facebook'un isim değişikliği, gelecek planlarını metaverse ve sanal gerçeklik üzerine sabitleyen firma için yeni bir dönem anlamına geliyordu. Yine de bu yeni isim değişikliği ve yeni planlar, firma için olumsuz birtakım sonuçlarla birlikte geldi. 2021'de, Meta'nın donanım ve metaverse girişimlerine ev sahipliği yapan Reality Labs bölümü 10 milyar dolar kaybetti ve bu yıl daha az insanı işe almaya karar verdi. Daha yakın zamanlarda ise Reuters, bölümün bazı projelerini iptal edeceğini, diğer planlarını ise erteleyeceğini duyurdu. Reuters'ın bildirdiğine göre Reality Labs'in finansal sonuçları öylesine kötü ki, departman başlangıçta planladığı bazı girişimlerin masraflarını artık karşılayamayacak durumda.
İsim değişikliği Facebook hisselerini de oldukça olumsuz etkiledi. Meta hisseleri, firmanın isim değişikliğini duyurduğu 28 Kasım 2021 tarihinde yaklaşık 338 dolar civarında seyrediyordu. Firma hisseleri şimdi ise yaklaşık 191 dolar seviyelerinde. Bu da yaklaşık yüzde 76'lık dev bir kayıp demek. Bunda firmanın Şubat ayında tarihinde ilk kez günlük aktif kullanıcı sayısında düşüş olduğunu duyurmasının da çok büyük etkisi var. Duyurudan önce 323 dolar civarında seyretmekte olan Meta hisseleri, duyuru yapıldıktan hemen sonra inanılmaz bir düşüşe sahne olarak 237 dolar seviyelerine indi. Bu da yaklaşık yüzde 36'lık bir düşüş anlamına geliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...