Günümüzde onlarca sosyal medya platformu olsa da Facebook hala en popüler sosyal medya mecralarından biridir. 3 milyona yakın aktif kullanıcıya sahip platform bu yönüyle dolandırıcıların ve siber saldırıların hedefi hale geliyor. Bu yazıda, Facebook üzerinden gerçekleştirilen 9 farklı dolandırıcılık yöntemini ele alacağız.
Kimlik Avı
Siber saldırıların ana hedeflerinden biri kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirmektir. Bunu yapmak için de suçlular Facebook kimliğine bürünür yani size Facebook’tan gelmiş gibi mesajlar ve bağlantılar yollayabilirler. Bu mesajların içerikleri parolanızın sıfırlandığına veya başkalarının hesabınıza giriş yaptığına dair olabilirken gönderecekleri bağlantılara tıklamanız durumunda bilgilerinizi ele geçirebilirler.
Sahte Kredi Teklifleri
Bu yöntemde dolandırıcılar düşük faiz oranıyla anında kredi vereceklerini söyledikleri gönderiler paylaşırlar. Bunun için de sizden ‘’ufak’’ bir ücret talep ederler. Gönderilerinde güvenmeniz için sözde memnun kalan müşterilerinden bahsederler.
Doppelgänger Sendromu
Burada dolandırıcılar Facebook profilinizi başka bir şablona klonlayarak kimliğinize bürünmeye çalışır. Buna ek olarak arkadaşlarınızın hesaplarını klonlayıp sizlerle de iletişime geçebilirler. Bu kopya hesaplarla sizlerden para veya başka şeyler talep edebilirler.
Canlı Yayın
Sıradaki dolandırıcılık yönteminde dolandırıcılar ünlü bir kişinin kimliğine bürünür ve hesaplarından canlı yayın açarlar. Bu yayınlar genellikle bu ünlü kişilerin eski videolarından oluşmaktadır. Bu yayınlarda da ‘’şunu ilk yapan bunu kazanır’’ tarzı şeyler söylenir ve ‘’kazananlar’’dan kişisel bilgileri talep edilir.
Hediye Çekilişi
Bir önceki yönteme benzeyen hediye çekilişi yönteminde dolandırıcılar bu sefer ünlü bir markanın, grubun veya yine bir ünlünün kimliğine bürünür. Facebook üzerinden yaptıkları paylaşımlarla hediye çekilişi yaptıklarını duyururlar. Çekilişin sözde kazananlarındansa kişisel bilgileri talep edilir.
Kripto Para Dolandırıcılığı
Burada genellikle Bitcoin ve Ethereum dolandırıcılıklarını yaygınlaştırmak üzere Elon Musk’ın ismini kullanabilir veya sosyal medya hesaplarınızı ele geçirmeye çalışabilirler. Buradaki amaç tahmin edilebileceği üzere kripto para cüzdanınıza ve kişisel bilgilerinize ulaşmaktır. Bunun için de bağlantı gönderebilirler.
Sahte Reklamlar ve Alışveriş Siteleri
Dolandırıcılar Facebook üzerinden sahte reklamlar yaparlar. Bu reklamlar genellikle kaliteli ürünlerin ucuza satıldığı internet sitelerinin reklamlarıdır ki bu siteler aslında sahtedir. Reklama tıkladığınızda bu sitelere yönlendirilirsiniz ve satışı yapılan ürünlerle karşılaşırsın. Bir ürün satın aldığınızda doğal olarak kredi kartı başta olmak üzere bilgileriniz girmeniz gerekiyor Bu sayede bilgilerinize erişim sağlayabiliyorlar.
Bağış Dolandırıcılıkları
Daha önceki yöntemlerde gördüğümüz gibi dolandırıcılar bu sefer bağış, hayırseverlik gibi konular hakkında faaliyet gösteren kurumların kimliğine bürünür ve sahte bağış organizasyonları düzenlerler. Bu dolandırıcılık türünden dolayı kredi kartı bilgilerinizi kaptırmasanız bile paranızı kaptırabilirsiniz.
Sahte Uyarılar
Son olarak sahte uyarılar yönteminde dolandırıcılar Facebook Destek Birimi’nin kimliğine bürünürler. Bu sahte kimlik ile Facebook sayfalarına içerik politikalarını ihlal ettikleri veya telif hakları ihlali ile ilgili mesaj atarlar. İlgili birim ile iletişime geçebilecekleri bir bağlantı da bu mesajda bulunur ama bu bağlantıya tıkladığınız vakit sayfanızı elinizden alabilirler.
Daha detaylı bilgiye
linkten ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...