Dijital çağ insanlara sunduğu devrim niteliğinde nimetlere, felçli bireylerin düşüncelerini yazıya dönüştüren sistemi de ekledi.
Sanayi, ulaşım, iletişim, haberleşme derken sağlık alanında da devrim niteliğinde gelişmeler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Halk arasında ‘’inme’’ diye adlandırılan, tıptaki yaygın adı ‘’felç’’ olan fonksiyonel vücut iflası sonrasında artık iletişim kurmak mümkün.
Felçli Bireylerin Düşüncelerini Yazıya Dönüştüren Sistem nedir bunu ele almadan önce nedir bu felç bir bakalım.
Felç Nedir, Nasıl Oluşur
[caption id="attachment_17588" align="alignnone" width="800"]
Felç Nedir Neden Oluşur
www.startupteknoloji.com[/caption]
Beynin belirli bir kısmına giden kan akışı azaldığında (dahili etken veya harici bir etken sonucunda) veya kesintiye uğradığında beyin dokularının besin veya oksijene erişimi kısıtlandığında felç meydana gelir. Bu durum sonucunda dakikalar içerisinde beyin dokusundaki hücreler ölmeye veya hasar almaya başlar.
Bu hasarlar etkenin durumuna göre kalıcı veya geçici mahiyette olabilmektedir. Felç tıp literatüründe acil müdahale edilmesi gereken durumlardan biridir. Zira bunun nedeni de hayati sonuçlar doğurmasıdır.
Dünyada ve Ülkemizde Felç
Ülkemizde geçen yıl itibariyle (2020) toplamda tespit edilen felçli hasta sayısı 2 milyon 156 bin kişidir. Bu hastaların tamamı resmi veya özel hastanelerde kayıtlı tedavi gören hastalar ve evlerinde tedavi gören hastaların toplamıdır. Ülkemizde her yıl ortalama 250 bin felçli hasta bu sayıya eklenmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre de her yıl dünya üzerinde 15 milyon kişi felç geçirmektedir. Bu rakamla incelendiğinde de dünyada kalp krizi ve kanserden sonra en çok rastlanan tıbbi durum niteliğindedir.
Neyse ki ksa bir süre öncesine kadar bu durum değişti ve Felçli Bireylerin Düşüncelerini Yazıya Dönüştüren Sistem geliştirildi.
Felçli Bireylerin Düşüncelerini Yazıya Dönüştüren Konuşma Nöroprotezi
[caption id="attachment_17589" align="alignnone" width="600"]
Felçli Bireylerin Düşüncelerini Yazıya Dönüştüren Sistem
www.startupteknoloji.com[/caption]
San Francisco-California Üniversitesinde bir gurup araştırmacı bilim insanı, ağır derecedeki bir felç hastasının cümleler yoluyla iletişimini mümkün kılan bir konuşma nöroprotezi geliştirmeyi başardı.
Geliştirilen felçli bireylerin düşüncelerini yazıya dönüştüren sistem; felçli bireylerin beyninden çıkıp ses tellerine giden sinyalleri doğrudan ekrandaki kelimelere dönüşmesini sağlıyor. Ayrıca günümüz itibariyla bu sistem, klinik çalışmalar ile de desteklenmiş durumda.
Konuşma nöroprotezini geliştiren ekibin başında olan Beyin Cerrahı Dr. Edward Chang bu kişilerin düşüncelerini yazıya dönüştüren sistem için yaklaşık 10 yıldan uzun bir zamandır çalışıyor. Amacının felçli bireylerin de toplumsal hayata ve onun zorunlu kıldığı iletişime katkı sağlamak olduğunu belirten Dr.Chang’in konuşma nöroprotezi New England Journal of Medicine bülteninde de yayınlanarak dünyaya tanıtıldı.
Konuşma Nöroprotezi Nasıl Çalışıyor
Felçli bireylerin düşüncelerini yazıya dönüştüren sistem üzerine geçtiğimiz yıllarda onlarca çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların neredeyse tamamı beyinden gelen iletişim sinyallerinin hecelere veya harflere tek tek dökülmesi üzerine olmuştur.
Dr.Edward Chang’in çalışması bu anlamda bir farklılık gösteriyor. Chang yaptığı çalışmada konuşmaları bütünsel ele alıyor ve sisteme aktarıyor. Yani konuşmanın bütünsel ve akıcı taraflarından yararlanıyor. Bu da kullanıcının örneğin ‘’merhaba’’ demek için kelimedeki harfleri aklından geçirmesi yerine, doğrudan ‘’merhaba’’ veya ‘’selam’’ demesini istiyor ve hızlı yoldan başarı sağlıyor.
Bu sistem felçli bireylerin dakikada 150 ila 200 arasında kelimeyi ekrana iletebilmesini sağlıyor.
Artık anlaşılan o ki; felç hastalık anlamında başa gelmesi olası bir durum olsa da sonuçları değiştirilebilecek. Konuşma zorluğu veya konuşma kaybı gerçekleşmiş olsa bile bu sistem iletişimin devamlılığını sağlayabilecek devrim niteliğinde bir buluş. Bakalım sağlık sektörü insanı yaşatmak ve geliştirmek uğruna ne gibi nimetler ile kapımızı çalacak. Bekleyelim görelim, o güne değin sağlıkla kalın.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...