Kimileri filmleri ev rahatlığında izlemeyi tercih ederken, kimileri kocaman ekrandan ses sistemiyle desteklenen bir film seyri için sinemayı tercih eder. Sinema seyrini görüntü ve çözünürlük bakımından şölen haline getiren ve 3D gözlüklerin hayatımızın bir parçası olmasını sağlayan IMAX ve gelişim hikayesini merak etmiş miydiniz?
IMAX Nedir?
[caption id="attachment_11387" align="alignnone" width="696"]
IMAX-nedir-
startupteknoloji.com[/caption]
IMAX kelimesi, ‘Image Maximum’ kelimelerinin kısaltmasından oluşmuştur. Kelime anlamı ‘maksimum görüntü’ olan IMAX, yüksek boyutlarda ve netlikte ulaşılabilecek maksimum görüntü kapasitesine sahip olan film gösterim sistemidir.
Gerçeğe en yakın 3 boyutlu görüntülerinin yanı sıra sıradan sinema gösterimleriyle arasında pek çok belirgin fark bulunmaktadır. Gelişmiş gösterim sistemi IMAX, iki ayrı projeksiyon cihazı, lazer ses sistemi ve IMAX’e özel salon düzeni ile birlikte seyirciye maksimum kalitede film izleme keyfi sunar. Bir diğer fark ise normal bir film karesi 35 mm formatındayken, IMAX filmleri 70 mm formatındadır.
IMAX Gelişim Hikayesi
[caption id="attachment_11388" align="aligncenter" width="512"]
IMAX-inceleme-
startupteknoloji.com[/caption]
IMAX Corporation, merkezi Missisauga, Ontario’da bulunan bir şirkettir. Şirket, Graeme Ferguson, Roman Kroitor ve Robert Kerr isimli 3 film yapımcısı tarafından kurulmuştur. Şirketin ve şirket ürünü olan IMAX’ın doğuş fikri 3 film yapımcısından biri olan Roman Kroitor’un çok ekranlı yapımlarından ilham alınmasıyla ortaya çıktı.
IMAX formatının habercisi niteliğinde olan film Labirent, 1967 yılında EXPO 67’de gösterildi. 3 film yapımcısı deneyimlerinden yola çıkarak, daha önce hiç görülmemiş büyüklükte ve daha karmaşık bir proje için o şartlardaki teknolojinin yeterli olmadığının farkına vardılar. Tüm bu değerlendirmelerin sonunda 1968 yılında başarılı bir mühendis olan William Shaw ile görüşme sağladılar.
[caption id="attachment_11389" align="alignnone" width="940"]
IMAX-fimler-
startupteknoloji.com[/caption]
Yapılan çalışmalardan sonra Shaw ile fikir sahipleri filmlerin olağanüstü kaliteye sahip olmasını ve geleneksel 35 mm kare formatından on kat daha büyük olmasını sağlayan yeni projeksiyonu geliştirmeyi başardılar. IMAX Corporation’ın bu yeni teknoloji ile çektiği ilk film Tiger Child oldu ve bu film de Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen EXPO 70’de gösterildi.
Graeme Ferguson, Roman Kroitor ve Robert Kerr, izleyicilere bu filmi izleme anında maksimum seviyede seyir keyfi yaşatmak istiyorlardı. Çok ekranlı izleme nedeniyle de dev ekranlar surround ses sistemi ve stadyum koltuklarıyla bir ‘tiyatro’ oluşturmak istediler. IMAX verimini artırmak için dizayn edilen sinemaların da gelişim temeli atılmış oldu.
[caption id="attachment_11390" align="alignnone" width="696"]
IMAX-graeme-ferguson-
startupteknoloji.com[/caption]
Mühendis William Shaw çok uzun süre IMAX Corporation için çalıştı. Shaw, emekli olmadan önce IMAX filmleri için Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen bir 3D kamera geliştirdi. 1994 yılında Gelfond ve Brandley Wechsler tarafından IMAX Corporation satın alındı. IMAX daha sonra Hollywood tarafından da dikkat çeken bir teknoloji haline geldi.
IMAX Corporation'daki bir başka mühendis, IMAX Corporation'ın Baş Teknoloji Sorumlusu Brian Bonnick, dünya çapındaki IMAX'in büyük Hollywood filmleri üretmesini mümkün kılan teknolojiler geliştirdi. Bu endüstrinin gerektirdiği daha esnek teknoloji , çeşitli konumlara hızla uyum sağlayabilen IMAX DMR’in (Digital Re-Mastering) geliştirilmesine yol açtı.
Tüm bu gelişmelerin sonunda IMAX 2D görüntüleri 3D formatına aktarıldı. Tüm gelişmeler şu anki sinema keyfimizi doruğa çıkarılmasını sağladı. En güzel filmleri sanki birer oyuncusuymuşuz gibi izlememize ve etkilenmemize neden oldu.
Siz sinemada film izlemeyi mi tercih edersiniz? yoksa Evde film izlemek daha mı keyifli yorumlarda belirtirseniz çok sevinirim. Yorumlarınız bizim için önemli.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...