Yılların Firefox tarayıcısıyla ilgili internet üzerinden tarayıcının kullanıcı kaybettiğine dair bazı bilgiler sızdırılmış durumda.
Reddit Kullanıcısı Paylaştı
Reddit kullanıcısı nixcraft tarafından paylaşıldığı üzere; Mozilla tarayıcısının kendi verilerinin paylaşıldığı platformda tarayıcının geçtiğimiz üç yılda tam 46 milyon kullanıcı kaybettiği gözlemlenebiliyor.
PC Gamer tarafından da doğrulandığı üzere tarayıcı hâlâ daha sağlam sayılabilecek aylık 198 milyon kadar aktif kullanıcıya sahip. Ancak söylediğimiz gibi 2018 sonlarına doğru bu rakam 244 milyon ile çok daha yüksek bir şekilde bizi karşılıyordu.
Bildiğimiz üzere internet oldukça hızlı bir şekilde değişim geçirebilen bir yer. Firefox da 2008 yılında
Internet Explorer tarayıcısının %60'lık yüksek rakamından sonra tarayıcı piyasasında %30'luk önemli bir payla ikinci sırada geliyordu. Şimdi ise sadece birkaç yıl sonra bir zamanların popüler tarayıcısının sahip olduğu pay %3 olarak karşımıza çıkıyor.
Diğer yandan belirli otoriteler tarafından
Mozilla Firefox tarayıcısının muadilleriyle yapılan karşılaştırmalarda en üst sıraya bile konulduğu oluyor. Peki tarayıcılar arasında gerçekten bu kadar iyi bir deneyim sağlayabiliyorsa; kullanıcılar Mozilla Firefox tarayıcısından neden uzaklaşıyor?
Google
[caption id="attachment_16647" align="alignnone" width="700"]
Chrome ve Chromium tarayıcılar revaçta - Startup Teknoloji[/caption]
Kullanıcıların Firefox'dan yaptığı bu göçün ve bu durumdan tabii ki genel anlamda Chrome tarayıcısının faydalanmasının birkaç nedeni olabilir. Bunlardan bir tanesini birçok sitenin
Google Chrome ile çok daha uyumlu bir şekilde çalışması olarak gösterebiliriz. Google Chrome üzerinde daha hızlı bir şekilde yüklenen web siteleri aynı zamanda Google E-Tablolar veya Google Meet gibi diğer Google hizmetlerine erişimde de daha çok kolaylık tanıyorlar.
Diğer yandan birçok iş kuruluşu
G-Suite gibi uygulamalardan da faydalanıyor. Bu da dolayısıyla ulaşılabilir olan diğer internet tarayıcılarına nazaran Chrome'u onlar için çok daha tercih edilebilir yapıyor. Yine Google Chrome tarayıcısının
Android cihazlarda varsayılan tarayıcı olarak yer alma avantajına da sahip olduğunu burada hatırlatabiliriz. Ki herhangi farklı bir tarayıcı kullandığınızı gören Google'ın her fırsatta Chrome indirmeniz için sizi rahatsız etmesini saymıyoruz bile.
Farklı diye tabir ettiğimiz tarayıcıların arasında olan
Microsoft Edge de artık
Chromium tabanlı bir deneyim vermeye odaklandığı için eski tarayıcıları Internet Explorer'dan daha gelişmiş özellikler sunabiliyor. Başta Chrome uzantıları olmak üzere uyumluluk konusunda da Edge tarayıcısı iyi bir iş çıkarıyor diyebiliriz.
<iframe title="YouTube video player" src="https://www.youtube.com/embed/k1Pdu4kAU2c" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>
Firefox ise kendine has eklentileri olan bir tarayıcı. Üstelik bu yazılımı uzunca bir süredir kullanan kişiler bu tip işlevlerin gizlilik ve korunmadaki faydalarından da bahsetmeden geçmiyorlar. Ancak yine de tarayıcının en son güncellemelerinde biraz daha eksik kalmasıyla birlikte genel anlamda
Chromium tabanlı tarayıcılardan biraz daha yavaş olduğu fark edilebiliyor.
Bunun yanı sıra birçok kullanıcı bu tip farklardan dolayı adeta daha fazla baskılara dayanamayıp tarayıcı değiştirmeyi tercih ediyor. Üstelik
Google ve
Microsoft firmalarının rahatsız edici seviyeye gelebilen reklamlarını da göz önünde bulundurursak kullanıcıların daha rahat bir tarayıcı deneyimi için bu platformlara geçiş yapmaları anlaşılabilir duruyor.
O Kadar Kolay Değil
[caption id="attachment_16645" align="alignnone" width="2400"]
Mozilla Firefox - Startup Teknoloji[/caption]
Her alan için konuşacak olursak rekabet; çoğunlukla son kullanıcılara sunulan daha iyi özelliklerle birlikte daha gelişmiş bir deneyim anlamına gelir. Tarayıcı piyasasında ise Google tarafında gördüğümüz rekabet karşıtı yaklaşım bu açıdan biraz endişe uyandırmıyor değil. Ancak her ne kadar Chrome ve Chromium tabanlı diğer tarayıcılarla boğuşsa da
Mozilla Firefox tarayıcısı bir gecede yok olacak bir oluşum değil.
Reddit üzerindeki bahsettiğimiz paylaşımı ilk olarak duyuran
ItsFoss platformu;
Firefox tarayıcısını indirilip en azından bir ikinci tarayıcı olarak kullanılmasını öneriyor. Buradaki amaç ise Google firmasının adeta tek başına hükmetmek istediği piyasa içerisinde bir karşı tepki oluşturmaya çalışmak. Aslında teoride oldukça mantıklı ve destek verilmesi gereken bir çağrı olsa da; pratikte böylesi bir hareketin işe yarayıp yaramama olasılığı konusunda net bir şey söylemek zor gözüküyor.
[caption id="attachment_16646" align="alignnone" width="830"]
Mozilla Firefox - Startup Teknoloji[/caption]
Tarayıcının kendisi hakkında bir şeyler söyleyecek olursak da
Mozilla Firefox tarayıcısı tekrardan makul bir seçenek olarak yer edinmek ya da bu yerini korumak istiyorsa;
Chromium tarafından sağlanan deneyime yakın ya da daha iyi bir kullanım sunabilmek adına performansını geliştirmesi gerekiyor. Öyle ki her ne kadar gelişmiş güvenlik önlemleri ve oldukça geniş özelleştirme seçenekleri kulağa çok hoş gelse de; sıkça kullandığınız internet sitelerinin açılması normalden daha uzun sürüyorsa kapatılması gereken temel bir eksiklik var demektir.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Mozilla Firefox tarayıcısını kullanıyor musunuz? Ya da çağırıldığımız gibi tekrardan bir şans vermek ister miydiniz? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...