Kitle fonlama platformlarının önde gelen şirketlerinden Fonangels kurucusu Yavuz Bey ile platformları üzerine sohbet tadında bir röportaj gerçekleştirdik. Sektöre dair önemli açıklamaların da yer aldığı röportajımıza geçelim...
İlginizi Çekebilir: Şimdi App Kurucusu Mert Aras ile Röportaj Yaptık
Kitle fonlama platformu Fonangels'ı kurma fikri nasıl ortaya çıktı? Bu fikri hayata geçirmeye karar verirken size ilham veren ana etkenler nelerdi?
Biz, “Yapacak çok iş vardır ve iş sadece çalışmaktır.” diyerek fonangels.com olarak çıktığımız bu yolda hayalleri ve hedefleri olan insanların fikirlerini gerçeğe dönüştürmek için elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyenleri bir araya getirme vizyonu ile yola çıktık. Amacımız, geleneksel finansman yöntemlerinin sınırlarını aşarak, topluluklar tarafından desteklenen bir “Girişimciliğin Ekosistemi”ni oluşturmak. Bu bağlamda girişimcilerimiz ile yatırımcılarımıza ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak profesyonel, şeffaf, doğru, güvenilir ve etik kurallarına uygun fonlama/yatırım hizmetini kurumsal ve toplumsal ilke sınırları içerisinde adil biçimde paylaşmak ve yatırımcı ile girişimci beklentilerini en üst seviyede karşılamak ve yurt dışında oluşturacağımız temsilcilikler önceliklerimiz.
Fikir aşamasındaki projelerin gerçeğe ardından da geleceğe dönük olmasına katkı sağlamak, onların globaldeki yolculuklarına eşlik edebilmek hedefiyle yurt dışı temsilciliklerimizi en kısa sürede faaliyete geçirmek istiyoruz. Ülkemizde yapmış olduğumuz çalışmaların küresel manada temsilciliklerimiz sayesinde global marka olmasını planlıyoruz.
Fonangels.com’da hayata geçen projelerin globaldeki başarıları bizim başarımız olacağı için her durumda takip amacındayız. İçinde bulunduğumuz dönemde hacimde küçük pahada büyük işler yapılmakta ve bu işleri yapan kişiler kendi zamanlarını kendileri yönetmektedirler. Bazı girişimciler yüksek eğitim seviyesine sahip olmasalar da binlerce insanı yönetmektedirler. İnsanlık eski devirlerdeki köleliği istemediği gibi ücretliliği de istemiyor. Belki daha az çalışıyor ama daha verimli çalışıyor. Hür olmak yani zamanı yönetmek istiyor. Sevdiği işi yapan kişilerin bir amacı vardır. Amacı olan kişi için zaman kısıtlılığı (darlığı) yoktur ve o iş için geniş bir zaman ayırabilmektedir. Bu bakış açısıyla 29 ortak bir araya gelerek Girişim Kitle Fonlama Platformu A.Ş kurduk ve halihazırda çalışmalarımıza yukarıda bahsettiğim çerçevede devam ediyoruz.
Türkiye'deki kitle fonlama sektörünün mevcut durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Avantajları ve zorlukları nelerdir?
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun açıkladığı veriler ışığında cevap verecek olursak; bireysel erkek yatırımcılar için 17-25 yaş aralığındaki 182 yatırımcının portföy değeri 285.430 TL, 21-40 yaş aralığı 10 bin 660 yatırımcının 112.864.700 TL, 41-60 yaş aralığı 4 bin 642 yatırımcının 117.250.757 TL ve 61 ve üstündeki 155 yatırımcının portföy değerinin 149.825 TL olduğunu görüyoruz. Kadın yatırımcılarda ise bu durum; 17-25 yaş aralığında 35 yatırımcının 149.825 TL, 21/40 yaş aralığındaki bin 389 yatırımcının 7.009.906 TL, 41-60 yaş aralığındaki 650 yatırımcının 7.136.577 TL ve 61 ve üstündeki 50 yatırımcının 891.459 TL portföy değeri bulunuyor.
135 kurumsal yatırımcının 57.446.463 portföy değeri bulunmakta ve toplam 17 bin 898 yatırımcı sayısı 308.938.463 TL portföy değeri oluşturmuş durumda. Mevcut ekonomik durum ve yüksek enflasyon piyasayı olumsuz etkilemiştir. Ülkemizdeki girişimciler; çok zeki, yaratıcı ve başarıları yüksek ama yeterince destek göremiyorlar. Silikon Vadisi’nde dünya çapında birçok proje yer alıyor. Geçtiğimiz yıl bu projelerden yatırım alanların oranı yüzde 37’ydi. Bizim ülkemizde ise bu oran yüzde 10. Diğer yandan her zaman teknolojide yıkıcı yenilik dediğimiz durumlar olacaktır. Bir girişim bugün Unicorn olarak anılırken, yarın piyasada var olmayabilir. Piyasanın yıkıcı yeniliğine göre yatırımcıların yatırım kararlarını almaları gerekmektedir.
Şu ana kadar platformunuzda yer alan projelerden hangileri öne çıkıyor? Bu projelerin başarısında sizin platformunuzun katkısı ne oldu?
2016’larda kitle fonlaması adına girişimcilik ekosistemi açısından devrim niteliğinde bir karar alındı. O yıllarda başlayan çalışma 2019’da kanunlaştı ve girişimcilik ekosisteminin en önemli çalışması oldu. Kitle fonlama, ülkemizde atıl durumda olan GSYF’lerin (girişim sermayesi yatırım fonu) melek yatırım ağları için bir domino etkisi oluşturdu. 15 yıla dayanan girişimciliğin verdiği birikimle “Girişimciliğin Ekosistemi/ Girişim Kitle Fonlama Platformu (fonangels.com)” lisans aldığı tarihten bugüne kadar yüzlerce proje başvurusu aldı.
Alanında çok kıymetli isimlerin yer aldığı yatırım komitemiz bu projeleri detaylıca inceledi. Yatırım komitemizin verdiği onay sonrasında şu ana kadar 14 girişimin hedeflediği fona ulaşmasında aracı olduk. Şu an da “Minyatür Tuğla” adında projemizin yatırım turu devam etmekte ve hedeflediği fona ulaşmasına çok az kaldı. Temennim yakın zamanda bu projemiz de fonangels.com yıldızları arasına dahil olmuş olacak. Bu kapsamda ilgili projelere yatırım gerçekleştiren yatırımcıların güveni ile toplamda 69.140.076 TL, girişimci hesaplarına tevdi edildi.
Pocket Wifi Turkey projesinin finansal kapanış işlemleri ise devam etmekte. Kitle fonlama sistemi uzun vadeli yapılan bir yatırım işlemidir. Ancak şu ana kadar fonlanan projelerin tamamı ilerleme kat etti. Girişimcilerimizin çalışmaları yatırımcılarını sevindirecek düzeyde. Biz 2-5 yıl arasında “zaman” tanıyarak, girişim şirketlerin belirttikleri ilerleme projeksiyonlarına uygun faaliyet göstermelerini, fonu beyan ettikleri alanlarda kullanmalarını takip ediyoruz.
Bu anlamda fonlamasından bir yıl daha dolmadan güzel haberlerle bizlere geri dönüş yapan girişim şirketlerimize örnek vermek isterim: 2022 yılında tek seferde en yüksek kitle fonlamasını gerçekleştiren Alternatif SuperApp, Bakanlık düzeyinde TURCON adayları arasına dahil edildi.
Yine KiviERP projesi önemli bir ortaklığa imza attı. Ziraat Katılım Bankası önemli bir değerleme üzerinden şirketin yüzde 25’ini satın aldı. KiviERP’nin yeni TURCON olacağını temenni ediyoruz. Help Steps, Atletico Madrid ile iş birliği anlaşması yaptı ve globaldeki ilerleyişine devam ediyor.
EasyApp, Amerika pazarına giriş yaparak globale açıldı. Henüz bir yılını doldurmamış startup’lara can suyu verildiğinde hangi başarılara imza atabileceğine en güzel örnek bu startup’lar.
Fonangels'in iş modeli nedir? Yatırımcılar ve projeler arasında nasıl bir aracılık yapıyorsunuz?
24 Şubat 2022 yılında SPK tarafından listeye alınarak yetkilendirilmiş olan platformumuz Paya Dayalı Kitle Fonlaması faaliyeti yürütmektedir.
Fonangels.com, inovatif ve özgün fikirlerin keşfedilmesine ve desteklenmesine yönelik bir platformdur. İster geleneksel ürünlerden uzak, ister sıra dışı bir fikir olsun, fonangels.com tarafından desteklenen projelerin hepsi inovasyon ve ilerleme hedefindedir. Bu hedef doğrultusunda da yatırımcılara alternatif bir yatırım aracı sunmuş oluyoruz.
Kitle fonlaması, başarılı projelerin ortaya çıkmasına yardımcı olan bir yöntemdir. Fonangels.com olarak, sadece fonlama aracılığı yapmakla kalmayıp, aynı zamanda projelerin fikir aşamasından, prototipin tamamlanmasına kadar her aşamasında girişimcilere destek olmaktayız. Ayrıca, projelerin pazarlama ve dağıtımı için gereken mentörlük, network gibi kaynakları da sağlamaktayız. Platformumuzda kitle fonlama kampanyası gerçekleşen girişimciler yollarına yalnızca fonlama tutarı ile devam etmezler. Alanında uzman, bilgi ve tecrübelerini paylaşan kurucularımız ile de bir bağlantı kurarlar.
Platformunuzun kuruluşundan bu yana geçirdiği evrim hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Kitle fonlama kavramı bana göre girişimcilik ekosistemi açısından devrim niteliğinde bir karar alındı. 2016’ arda başlayan çalışma 2019’da kanunlaştı. Regülasyon tamamlandı. Girişimcilik ekosisteminin en önemli çalışması oldu. Devlet SPK’ya bu anlamda yetki verdi. İşin içerisinde Borsa İstanbul’a kadar Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşunun da dahil edilmesi ile birlikte muazzam bir regülasyon hazırlandı.
Bu çalışma kitle fonlama bizim ülkemizde atıl durumda olan GSYF’lerin melek yatırım ağlarını çok hızlı domino eden çalışma oldu. Yaklaşık 15 yıldır girişimcilik ekosistemini takip eden birisiyim. Kesinlikle istenilen düzeyde değil. Yatırımcılara can suyu olabilecek yatırımcılara ihtiyaç var.
Risk sermayesi dediğimiz, sermayeyi yatırımcıların gündemine alması gerekiyor. Bu şekilde de girişimciler desteklenir, dolayısıyla yatırımcı ekosistemini de bu çalışmanın içine koymamız lazım. Girişimciler faiz ve enflasyon sorunlarından dolayı hayata tutunabileceği can suyunu yatırımcılardan alıyor; bu kapsamda girişimleri ciddi bir araştırma ve değerlendirme sürecine tabii tutmaktayız. Kendimizin yatırım yapmak istemeyeceği bir projeyi yatırımcıların karşısına çıkarmamak önemli kriterimiz; bu minvalde yıl sonuna kadar 10 girişimi daha fonlamaya çıkarmayı planlıyoruz.
Odağımızda teknoloji, yazılım, bilişim firmaları var. Enerji ve tarım projeleri de radarımızda yer almaktadır. Geçmişimizden aldığımız kuvvetle “Girişimciliğin Ekosistemi” mottosu ile çıktığımız bu yolda öncelikle içinde bulunduğumuz coğrafyaya, sonrasında ise bütün dünyaya karşı girişimcilik alanında sorumluluğumuz olduğu bilinciyle hareket ediyoruz.
Bizler her seferinde bir işi değerlendirirken en önemli unsurun ekip olduğunu vurguluyoruz. Burada da kıymetli kurucularımıza hassaten ayrı bir vurgu yapmak istiyorum. Fonangels kurucuları arasında her biri kendi alanında ayrıca başarılı çok önemli bir ekip var. Farklı sektörün önemli oyuncuları arasında yer alan kurucu ekibimizin bizlere verdiği ciddi katkılarla şirket olarak en güçlü yanımızın kurucularımız olduğunu övünçle vurguluyoruz.
Kitle fonlama sisteminin ülkemizde yasal zemine kavuşması ile hali hazırda içten gelen sorumluluğumuzla girişimcilere verdiğimiz desteklerimizi bir ileri seviyeye taşımak için kolları sıvadık. Yakın zamanda iki yılı geride bırakırken henüz kuruluşu yeni olan şirketimizi bir şirket olmaktan öte bir akademi olarak görmekteyiz. Bu akademi içerisinde projeleri 360 derece destekleyerek yolumuza devam ediyoruz. Bu vizyon çerçevesinde öncelikle yatırımcılarımızın önüne doğru projeleri çıkarmak için gayret gösteriyoruz.
Yatırım turlarını yönettiğimiz projeleri aktif bir şekilde takip edip ekosistem mottomuzun da altını doldurma yolunda adımlar da atıyoruz. Lisansımızı aldıktan sonra kitle fonlama sistemine sunduğumuz “Karma Türkiye” isimli ilk projenin bir kadın girişimciye ait olması da bizleri memnun etmiştir. Sistemin yeni olmasıyla beraber birlikte bir öğrenme yolculuğuna çıktığımızın farkındayız ve iki günümüzün eşit olmaması için 7/25 esaslı çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bu motivasyonumuz da bize Türkiye’nin tek seferde en büyük kitle fonlamasının üstesinden de gelmemizi sağladı. Macellan İleri Teknoloji A.Ş’nin Alternatif SuperApp projesi ile birlikte 19 milyon TL’ye yakın bir fonlamayı ilk yılımız içerisinde başarıyla tamamlamak bizlere bu yolda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterme fırsatı sunmuştur. Önümüzdeki süreçte çok daha fazla projeyi çok daha fazla miktarlarda fonlamak üzere yatırımcılarımıza sunmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
2022 yılından itibaren şuana kadar 14 tane başarılı proje(Karma Türkiye, Sugartech, Focused Pupa, Alternatif SuperApp, ConvoPlus, Kivierp, Finq, Bukytalk, Help Steps, Easyapp, Innfinitive, Clean Services, GeziBilen, Pocket Wifi Turkey) ile tamamladık. Çıkardığımız projelerde yatırımcılarımızın ilgisini görmek ve çıktığımız bu yolda yalnız olmadığımızı bilmek bizlere mutluluk veriyor. Bu noktada bütün projelerimizin başarılı olarak tamamlanmasına katkı sunan tüm yatırımcı ve girişimcilerimize teşekkürü bir borç biliriz. Yatırım işinin uzun soluklu olduğunun bilincinde olarak nefeslerimizin kesilmemesi için de aksiyonlar almaya devam ediyoruz.
Yeni girişimciler ve yatırımcılar için sunmuş olduğunuz eğitim ve destek programları var mı?
Ülkemizdeki girişimciler; çok zeki, yaratıcı ve başarıları yüksek ama yeterince destek göremiyorlar. Silikon Vadisi’nde dünya çapında birçok proje yer alıyor. Geçtiğimiz yıl bu projelerden yatırım alanların oranı yüzde 37’ydi. Bizim ülkemizde ise bu oran yüzde 10. Bu kapsamda başarılı projelerin ortaya çıkmasına yardımcı yöntem olan kitle fonlaması faaliyeti kapsamında Fonangels.com olarak, sadece fonlama aracılığı yapmakla kalmayıp, aynı zamanda projelerin fikir aşamasından, prototipin tamamlanmasına kadar her aşamasında girişimcilere destek olmaktayız. Ayrıca, projelerin pazarlama ve dağıtımı için gereken mentörlük, network gibi kaynakları da sağlamaktayız.
Bu kapsamda gençlerimizin planladıkları girişimlere destek olabilmek amacıyla üniversitelerimizde çeşitli bilgilendirme seminerleri düzenliyor; teknoparklarla yaptığımız iş birliği sonucunda girişimcilerimizle tanışıyor ve oluşturduğumuz üniversite temsilciliklerimiz aracılığıyla genç girişimcilerimize destek oluyoruz.
Fonangels'in önümüzdeki 5 yıl içerisindeki hedefleri ve planları nelerdir?
Girişimcilerimiz ile yatırımcılarımıza ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak profesyonel, şeffaf, doğru, tarafsız, kaliteli, güvenilir ve etik kurallara uygun fonlama/yatırım hizmetini kurumsal ve toplumsal ilke sınırları içerisinde tüm paydaşlarımızla adil biçimde paylaşarak yatırımcı ve girişimci beklentilerini en üst seviyede karşılamak en önemli sorumluluklarımızdan biri.
Paya Dayalı Kitle Fonlama sistemi içerisinde Girişimcilik ekosistemini öncelikle Türkiye’de gelişmesini sağlayarak Fonangels’ı ABD, Avrupa ve Mena Bölgesinin önde gelen platformundan biri haline getirmeyi hedeflemekteyiz. Bu kapsamda fizibilite çalışmaları yapıyoruz. İlk adım olarak İngiltere temsilcimiz değerli Ahmet Enes TEKCAN’ı ekibimize dahil ettik.
Platformunuzu geliştirirken kullandığınız teknolojiler ve kullanıcı bilgilerini koruma yöntemleriniz nelerdir?
Platform için kullandığımız geliştirmelerin tamamı hem fiziksel hem de sanal olarak çok daha güvenli olan bulut serverlar üzerinde yer almaktadır. Serverlara erişim KVKK kuralları gereğince sadece yetkili kişilerin VPN aracılığıyla izin verilmiş durumdadır.
Kitle fonlama yoluyla yatırım yapmayı düşünen girişimciler için hangi tavsiyelerde bulunursunuz?
Eğitimden, teknolojiden ve yenilikten uzak olmak yerine iç içe olmak gerekir. Yenilikleri ve gelişmeleri sürekli takip ederek zamanın getirdiği imkanları iyi kullanmak gerektiğini düşünmekteyim. Bu doğrultuda girişimcilerimiz inandığı projeleri bir ileriye taşıyabilmek için ihtiyaç duyduğu sermaye arayışını kitle fonlaması ile gerçekleştirmek istiyor ise yatırımcılarına inandıkları projelerini iyi tanıtabilmeleri, ekiplerini sağlam oluşturmaları ve ölçeklendirilebilir finansal hedefler koymaları gerekiyor.
Yavuz Kuş olarak kitle fonlamanın Türkiye'de geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Erken aşama projelerin ülke içerisinde gelişmesine katkı sağlayabilmek adına kitle fonlamasının ikincil piyasa çalışmalarının tamamlanması, sistem içerisine daha çok yatırımcıların dahil olmasına ve startupların ülke içerisinde büyümesine/gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Girişimcilik ekosisteminde Biz’in gücüne inanarak startupların ihtiyaç duydukları sermayeye ulaşabilmeleri için platformumuza başvuran tüm projeler titizlikle incelenerek alanında uzman yatırım komitesinin değerlendirmesinden geçmektedir. Proje değerlendirme kriterlerinde başarılı olan projelerin ihtiyaç duydukları sermayeye ulaşabilmeleri için kendilerini, projelerini tanıtma imkanı hazırlanmış olup 100.000.000 TL’ye yakın fon yatırım turuna çıkan projelere yatırımcılar tarafından gerçekleştirilerek Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde kayıt altına alınmıştır.
Kitle fonlama sektöründe karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir ve bu zorlukları nasıl aştınız?
Sektördeki zorluklar;
Fonangels'in sektördeki diğer firmalarla ya da uluslararası platformlarla herhangi bir iş birliği veya ortaklık planı var mı?
Kitle fonlama ülkemizde regülasyon ile yeni gündeme gelen bir çalışma. Dolayısıyla daha yolun başındayız. Uzun bir maraton bizi bekliyor. Şu an için çok önemli teknoparklar ve startup merkezleri ile anlaşmalar yaptık. Önümüzdeki süreçte Fonangels markasını çok daha iyi yerlere getirmek için ulusal ve küresel iş birliği ve anlaşmalar yapacağız. Önümüzdeki süreçte global alanda temsilciliklerimizi hayata geçireceğiz. İngiltere temsilcimizi atamış bulunmaktayız.
Peki son olarak gündemdeki tartışmalara dair fikirlerinizi alabilir miyiz?
Kitle fonlama ekosisteminde sona dönemde oluşan olumlu olumsuz haberler sektöre zarar vermekte. Bizler kitle fonlama platformları olarak kafamızı kuma gömerek hareket etmemeliyiz. Sektörün zarar görmemesi için gerekli çalışmaları yapmamız gerektiğine inanıyorum.
Süreçler akışına bırakılmamalı. Neticede kitle fonlama platformları tebliğ çerçevesinde hareket etmektedirler. Aynı zamanda bizler platformlar olarak SPK'ya tabiyiz. Sermaye piyasası kurulunun tüm platformlara yapacağı kontrollerle oluşabilecek olumsuz havanın dağılacağına ve sektörün tam aksine gelişeceğine inanıyorum.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...