Ford ’un 2022’de piyasaya sürmeyi planladığı tam elektrikli F-150 Lightning, 200.000 ön sipariş sayısına ulaştı. Durumla ilgili açıklama yapan Ford yetkilileri, rezervasyon başvurularını durdurduklarını bildirdiler. Yeni nesil tam elektrikli araba, açıklandığı günden itibaren tüm Dünya’da büyük ilgi görmekte. Ford ’un üretim kapasitesini bile aşan rezervasyon seviyelerine sahip bu tam otomatik arabayı özel yapan bazı hususlar var. Bu hususlar 2022’de çıkacak bu aracı diğerlerinden farklı kılıyor.
Ford F-150 Lightning Neler Vadediyor?
Yeni F-150 modeli olan Lightning, benzerlerinin çok ötesinde gelişmelerle sürücüleri heyecanlandırmakta. Aracın tam elektrikli olması, başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok yönetimin zamanla uygulayacağı “0 Emisyon” politikalarına uyumluluğunu gösteriyor ve bu da onu daha tercih edilebilir bir arabaya çeviriyor. Arabanın çevre dostu olması onu aynı zamanda daha kullanışlı yapıyor. Bu kullanışlılık şarj ve elektrik kullanımında kendisini göstermekte.
Şarj Sistemi ve Acil Kullanım Yardımı
Ford F-150 Lightning ’in şarj alması için özel bir durağa gerek yok. 80 Amperlik “Ford Charge Station Pro” aygıtıyla arabanızı evinizden de şarj edebilirsiniz. Standart batarya yapılı araçlar tam kapasiteyle 230 mil (370,14 kilometre), ek bataryalı araçlar ise tam 300 mil (482,80 kilometre) yol katetme gücüne sahipler. Ek bataryalı F-150 Lightning 80 Amperlik şarj aygıtıyla beraber bir gecede şarjını tam doldurma imkanına sahip. Standart batarya yapılı araç ise 32 Amperlik şarj aygıtıyla temin ediliyor. Ford F-150 Lightning ’in bataryasının en can alıcı özelliği, gerektiğinde bir jeneratör olarak kullanılabilmesi. Olası elektrik kesilmesinde Ford Akıllı Yedekleme sistemini etkinleştirerek evinizi geçici olarak elektrikle temin edebilirsiniz. Bu modern arabanın batarya sistemi, evinizi 3 güne kadar elektrikle temin edebilme imkanı sunuyor. Arabanın “jeneratör işlevi” sadece ev için değil, aynı zamanda elektrikle bağlı olan diğer işler için de kullanılmaya müsait. Araba çevreci ve çok kullanışlı olsa bile kendi güç ve hızından da ödün vermiyor.
Hız ve Güç
Arabanın 2 yerleşik motora sahip olması, onu ağırlığına ve hacmine rağmen hızlı yapmakta. Ford ’un açıkladığına göre Ford F-150 Lightning ’in 0’dan maksimum hız limitine 0,6 saniyede gelmesi hedefleniyor (Bu hedef bilgisayar simülasyonları esasında belirlenmiştir). Bu performans bir araba için gayet iyi sayılabilir. Aracın hedeflenen hız limitinin ise 563 At gücü (Takriben saatte 200-230 kilometre) olması amaçlanıyor. Bu istatistiklerin somut ölçülerden ziyade birer hedef olmalarının asıl sebebi, aracın final performansının 2022’de yapılacak olması. Yeni Lightning sürücüye kendi ağırlığının ötesinde taşıma imkanı da sunmakta.
Yük Taşıma Kapasitesi
Arabanın Pickup oluşu akıllara ilk olarak yük taşıma konusunu getirmekte. Ford yönetiminin yaptığı açıklamaya göre aracımızın maksimum 2.000 pound (907,18 kilogram) taşıma kapasitesine sahip olması hedefleniyor. Bu hedef gerçekleşirse Ford F-150 Lightning muadillerinden bir basamak yukarıda olacak. Arabanın aynı zamanda çekme kapasitesinin yüksekliği meselesi Ford için önemli. Aracın 4,5 tona kadar (10.000 pound) çekme kapasitesinin olması hedefleniyor. Bu kapasite arabanın parametrelerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Arabaya “modern” dememize sebep onun sahip olduğu teknoloji. Bu teknoloji birçok konuda yeni nesil araçların artık hayatımıza girmeye başladığını gösteriyor.
Teknolojik Yenilikler
Araba teknolojiye uyum konusunda kendi rakiplerine yetişmekte. Aracın salonunda bulunan (sadece LARIAT ve Platinum modellerinde) SYNC 4 Teknolojili dokunmatik ekran, sizin yoldan dikkatinizi almadan Dünya ile iletişim kurmanızı sağlıyor. Söz konusu ekran, çekme zamanı çekilen taşıtın durumunu kontrol etmeye de yardım ediyor. Arabanın ağırlığı, yük kapasitesi ve ağırlık dağılımı da dokunmatik ekran vasıtasıyla öğrenilebilir. Lightning ’in teknoloji ile kontrolü sadece dokunmatik ekranla sınırlı kalmadı; “FordPass” uygulamasıyla cep telefonuna kadar indirgendi. FordPass uygulamasıyla siz hem arabanızın gerekli kısımlarını (ön bagaj gibi) uzaktan açabilir, hem de araba anahtarı olarak kullanabilirsiniz. Uygulamada 4’e kadar profil açarak yakınlarınızın da “mobil araba anahtarına” sahip olmalarını sağlayabilirsiniz (Siber güvenlik konusunda bu erişilebilirliğin sakıncaları olabilir). Dokunmatik ekranda ve uygulamada bulunan harita ile size en uygun rotayı oluşturabilir, çevredeki şarj istasyonlarını görebilirsiniz. “Akıllı Menzil” (Intelligent Range) yazılımıyla araba gideceği noktaya kadar o an bulunan şartlara (hava durumu, trafik gibi) uygun olarak ne kadar enerji harcanacağını hesaplayarak size bildiriyor. Bu yazılım sayesinde sürücü kendi hesabını daha rahat ve net yapabiliyor.
ABD ve Kanada için: Ford BlueCruise
Ford’un ünlü Active Drive Assist sistemi, yeni adı olan BlueCruise ile takdim edildi. Sistemin ana amacı sürücünün herhangi bir kontrolü olmadan arabanın konforlu şekilde gitmesini sağlamak. Bu sisteme “sadece belirli yollarda etkin olabilen otomatik pilot rejimi” de diyebiliriz. BlueCruise sisteminde şoförün bilincinin açık ve dikkatinin yolda olduğunu yazılıma göstermesi maksadıyla her 30 saniyede bir direksiyona dokunması gerek. Bu dokunuşa ilave olarak herhangi bir kontrolün yapılması gerekmiyor. Bu yazılım şimdilik sadece Kanada ve ABD’de toplam 130.000 milden (209.214,72 kilometre) fazla yolda kullanılabilir. Yeni 2022 Ford F-150 Lightning de BlueCruise sistemiyle donatılmış. Bu gelişme ABD ve Kanada dışında yaşayanlar için pek ilgiçekici olmasa da, böyle bir teknoloji diğer ülkelerin altyapıları için bir yol haritası niteliğinde olabilir. Bu sistemin aracımızdaki “Rotayı uygulamayla önceden planlama” sistemiyle birlikte düşünecek olursak ortaya mükemmel bir deneyim çıkar.
Ford F-150 Lightning Serileri
Aracımız 4 farklı seride satışa sunulacak. Bunlar “Pro”, “XLT”, “LARIAT” ve “Platinum” serileri. Arabaların teknolojik parametreleri, yük taşıma kapasiteleri, jant büyüklükleri ve eklentileri serilere göre farklılık gösteriyor. Seriler arasında isminden de anlaşılacağı gibi “Platinum” serisi en üst düzey. 22 inç büyüklüğünde jantlarıyla seriler arasında en büyüğüne sahip olan Platinum, ısıtılabilen ve havalandırılabilen “Nirvana” deri koltuklar, ek batarya, Bang&Olufsen marka ses sistemleri, Co-Pilot360 Active 2.0 sistemi ve çift panelli “moonroof” ile donatıldı. Diğer daha alt seriler ise daha küçük jant büyüklüğü, daha kısıtlı teknolojik imkanlar ve diğer farklılıkları barındırıyor. Firma bu farklılıklara uygun olarak fiyatlandırma yapıyor.
Fiyatlar
Birçoğumuzun merak ettiği asıl konulardan biri ise bu modern taşıtın fiyatının ne kadar olacağı. Fiyatlar Ford’un resmi olarak açıkladığına göre aracın satışa çıktığı zaman değişebilir. Lakin bildirilen ilk fiyatlar 40.000 ila 90.474 dolar arasında. Serinin orta seviyesi olan XLT’nin yaklaşık 52.974 dolara çıkması bekleniyor. Piyasadaki durumun değişmesi ve yahut alıcının herhangi bir eklenti yapmak istemesi fiyatı değiştirebilir. Ford’un uyarısına göre rezervasyon yaptırılmış olması fiyatın sabitliğine garanti vermiyor. Bu yüzden de net fiyatlar 2022’de belli olacaktır. Bu aracın ön sipariş (rezervasyon) ücreti 100 dolardı. Bu da demek oluyor ki, toplam 200.000 insan bu araca sahip olabilmek için 100’er dolar ödeyerek sıraya girdiler. Bu araçların Türkiye’ye geliş fiyatının ise güncel kur ve vergilendirmeden dolayı en az 7 haneli olacağını söylemek mümkün.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...