Dün Mardin ve Gaziantep'te çok sayıda kişinin ölümüne yol açan yaşanan kazalar uzun süre zihinlerden silinmeyecek gibi görünüyor. Önce Gaziantep'te ardından Mardin'de meydana gelen her iki kaza neredeyse birbirinin kopyası gibi duruyor. Yaşanan her iki kaza da “freni patlayan tır faciaya sebebiyet verdi” olarak sunuldu. Söylendiği gibi gerçekten bir aracın freni patlar mı? Gelin bu konuya daha detaylı bir şekilde bakalım.
Bu tarz olaylar meydana geldiğinde “fren patlaması” ifadesi sıkça kullanılan ifadelerin başında gelmektedir. Bu ifadenin doğru olup olmadığını anlamak için fren hakkındaki teknik bilgilere bakmak gerekmektedir.
İlginizi çekebilir: Oppo Band 2 Yakında Dünya Genelinde Görücüye Çıkacak
Fren Sistemi Nedir?
Basit bir şekilde ifade etmek gerekirse; taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan fren sistemi, sürtünme vasıtasıyla taşıtta bulunan kinetik enerjiyi ısı enerjisine dönüştürür. Böylece taşıtın durmasını sağlamış olur. Frenleme kuvvetini etkileyen birkaç faktör de bulunmaktadır. Sürtünme direncinin yanı sıra hava direnci ve yokuş direnci gibi faktörler de frenleme kuvveti için kayda değer rol oynamaktadır.
“Fren Patlaması” İfadesi Sadece Bir Söylemden Mi İbarettir?
Çok fazla rastlanan “fren patlaması” ifadesinin sadece bir söylemden ibaret olduğu söylenebilir. Fren bir lastik veya bir balon gibi patlamaz. Fren bazen kişisel ihmaller sonucunda işlevinde aksamalar yaşadığı için yetersiz tutar ya da hiç tutmaz. Bu tarz kazaların ortaya çıkmasında fren patlaması söylemi yerine işin daha teknik boyutu bulunmaktadır.
Özellikle ticari araçlarda ayak freni denilen ana fren sistemi'nin zamanla etkisini kaybetmesi, frenin eskisi kadar etkili çalışamamasına neden olabilmektedir. Ana fren sistemi etkisini nasıl kaybeder? Ticari aracın ağırlığı, özellikle yokuş aşağı inerken frenlerin aşırı ısınmasına neden olabilmektedir. Böylece ısınan fren, etkili performans gösteremez ve yetersiz kalır.
Ayrıca her araç gibi tırların da bakımı ve kontrolü önem arz eden konuların başında gelmektedir. Kişisel ihmaller sonucu bu tarz sorunlar oluşabileceği gibi götürülen servislerin ihmalkâr tutumları sebebiyle de bu tarz problemler kendini gösterir.
Disk ve balata veya kampana ve balata ikilisinin arasındaki fren kuvveti, aşırı hızlanma ile birlikte azalmaya başlamaktadır. Eğer araç normalden çok fazla hızlandıysa fren kuvveti zarar görür.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...