Frontier Space Technologies,yörüngedeki otonom laboratuvarla uzay biliminde devrim yaratıyor! Astronotlar, yıllardır Uluslararası Uzay İstasyonunda deneyler yürütüyor. Ancak mürettebat zamanının yüksek maliyeti büyük bir darboğaz oluşturuyor. İngiltere'deki Cranfield Üniversitesi'nden araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından kurulan bir girişim olan Frontier Space Technologies, bu soruna yenilikçi bir çözümle çözüm getirmeyi hedefliyor! SpaceLab adı verilen otonom laboratuvarları, mikro yerçekiminde insan emeğine ihtiyaç duymadan birden fazla deneyin yürütülmesine olanak sağlayarak uzay biliminde devrim yaratma potansiyeline sahip.
SpaceLab'ın arkasındaki fikir, Frontier Space Technologies'in kurucu ortağı ve CEO'su Aqeel Shamsul tarafından yürütülen bir doktora projesinden kaynaklandı. Ekip, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi ve İsveç Ulusal Uzay Ajansı tarafından desteklenen REXUS/BEXUS programının bir parçası olarak atmosferik bir balon üzerinde prototip laboratuvarını başarıyla uçurduktan sonra teknolojisinin ticari potansiyelini fark etti.
İlginizi Çekebilir: Çin, Uzay Kaynakları Kullanımına İlişkin Planını Açıkladı!
SpaceLab'ın Birden Fazla Çeşidini Başlatmak Hedefleniyor
Konsept kanıtından etkilenen Frontier kurucu ortağı ve CTO Mateusz Zalasiewicz şu açıklamayı yaptı. "Belki bu gerçek bir ürün olabilir. Oradan konuşmaya başladık ve bunu deneyebileceğimize karar verdik. Deneyip dahil edeceğiz ve bu teknolojiyi ticarileştirip ticarileştiremeyeceğimizi göreceğiz."
O halde SpaceLab'ın yenilikçi tasarımından bahsedelim. SpaceLab, iki parça deney yükü ve bir parça arayüz veriyolundan oluşan küçük, 3U CubeSat'tır. Yükün merkezinde, birden fazla numuneyi birbirinden izole halde tutabilen, esasen bir kompakt disk olan “Çok Odalı Numune Diski” bulunur. Bu, SpaceLab'ın her numuneyi bağımsız olarak manipüle ederek aynı anda birden fazla deney yürütmesine olanak tanıyor.
Disk, deneyin gereksinimlerine bağlı olarak her bir numune odasını çeşitli sensörlerle döndürür ve hizalar. Bu sensörler arasında biyofarma uygulamaları için floresans mikroskopları, kimyasal analizler için görünür ışık spektrometresi ve deneyler için doğru çevresel koşulları sağlamak üzere çevresel sensörler bulunur.
Frontier, ilk yörünge gösterilerini 2024'ün dördüncü çeyreğinde başlatmayı planlıyor. Bu gösteriler, The Exploration Company ve Sierra Space ile iş birliği içinde geliştiriliyor.Aynı zamanda Birleşik Krallık Uzay Ajansı'nın Uluslararası İkili Fonu'ndan destek alıyor.
Frontier, protein kristalizasyonu ve canlı hücre kültürlerine odaklanan görevlerle SpaceLab'ın birden fazla çeşidini başlatmayı hedefliyor. Canlı hücre kültürü görevleri, SpaceLab'ın canlı örnekler üzerinde deneyler yapma ve bunları Dünya'ya döndüklerinde canlı tutma yeteneğini gösterecek olması nedeniyle özellikle önemlidir.
Frontier şu ana kadar 270.000 dolar hibe topladı. İlk ticari müşterisiyle de bir sözleşme imzaladı. Ekip, ilk demo görevine doğru çalışırken, uzaydaki araştırma yeteneklerini geliştirmeye yönelik iddialı vizyonunu desteklemek için aktif olarak bağış topluyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...