Büyük teknoloji şirketleri yakın zamanda önceden sahip oldukları yöntemler fark etmeksizin çok daha fazla vergi vermek durumunda kalabilirler.
BBC Bildirdi
BBC News tarafından iletildiğine göre
G20 liderleri büyük şirketler için dünya çapındaki verginin
%15 olması konusunda anlaşmaya vardı. Bir süredir konuşulan bu anlaşma 31 Ekim Pazar tarihinden itibaren resmileşmiş oluyor. Aynı zaman
2023 yılından sonra da anlaşmanın daha da takviye edilmesi bekleniyor.
Bu konsepti ilk olarak şirketlerin muhasebelerinde yaptıkları bazı yaratıcı hamlelerle birlikte vergilerinin bir çoğunu vermekten kaçınmalarını engellemek amacıyla
Amerika Birleşik Devletleri ortaya atmıştı. Sonrasında diğer ülkelerden de bu fikre destek geldi.
Konuyla ilgili Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (
OECD) tarafından CBC News'e yapılan açıklamaya göre; bu hamleyle birlikte dünya çapındaki çeşitli firmalardan yaklaşık olarak 150 milyar Dolarlık bir para toplanması söz konusu.
Yeni anlaşmayla birlikte aynı zamanda
Amazon,
Apple,
Google,
Netflix ve
Meta gibi teknoloji devi firmalar; gelirlerini artırmak için sistemlerdeki açıklara artık daha az güvenir hale gelecekler. Eğer anlaşma bahsi geçen rakamı toplayabilecek olursa o zaman dünya üzerindeki devletler toplum hizmetlerine daha çok para ayırabilir. Aynı zamanda iklim değişikliği gibi alanlara da yine daha çok bütçe ayırmak böylece mümkün olabilir.
Karşı Olanlar da Mevcut
[caption id="attachment_25220" align="alignnone" width="864"]
G20 zirvesinde büyük teknoloji şirketlerinin daha yüksek vergi vermesiyle ilgili karara eleştiriler de var - Startup Teknoloji[/caption]
G20 ülkeleri tarafından kabul edilen bu anlaşmaya karşı çıkan ve belirli eleştiri getirenler de yok değil. Ayrıca bu eleştiriler sadece yüksek vergi karşıtı olan taraflardan da gelmiyor.
Örneğin
Oxfam alınan bu "cömert pay" kararını oldukça sert bir biçimde eleştiriyor. Eşitlikçi bir grup olan Oxfam, anlaşmanın "oldukça sınırlı" kaldığını ve 100 taneden az şirketi etkileyeceğini belirtirken; daha az varlıklı olan ülkeler için de çok daha düşük miktarda bir para kazandıracağını söylüyor.
Sonuç olarak anlaşma görünüşe göre en azından
G20 ülkeleri için bir yenilik teşkil edecek gibi duruyor. Ancak bununla birlikte daha geniş çerçevede görülebilen sorun ve endişelerin giderilmesi açısından çok da büyük bir rol oynayıp oymayacağı şimdilik bir hayli su götürür durumda.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...