Ülkemizde Ekim ayının farkındalık konusu meme kanseri olup her yıl Ekim ayının 15’i Meme Kanseri Farkındalık Günü olarak belirlenmiştir. Dünya genelinde meme kanseri vakaları hızla artış göstermektedir. Kat ettiği bu ivmenin yanı sıra bu kanser, ölümle sonuçlanan büyük kanserlerden biri sayılmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri Portland merkezli bir sağlık girişimi olan Gabbi, kullanıcıları aynı risk popülasyonunda bir kadın ağına bağlayan ve onlara yönelik bir sağlık eylem planı sunabilen bir Meme Kanseri Risk Hesaplayıcısını pilot olarak kullanabildiğini duyurdu.
Risk Hesaplayıcısı Nasıl Çalışıyor?
Risk hesaplayıcısı, aynı risk popülasyonundaki ortak ağda bulunan kadınların yaş bilgileri ve etnik köken bilgileri gibi verilerin girilmesi ile çalışıyor. Girilen değerler sonrasında bu hesaplayıcı, kadınları riskli MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) veya Mamogram gibi normale oranla daha erken bir tarama yapılmasını sağlayabilen en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirecek bir sağlık eylem planı hazırlıyor. Aynı zamanda kadın ağında bulunan tüm kayıtlı bireyler benzer risk oranındaki diğer kadınlarla bağlantıya da geçebiliyorlar.
Risk hesaplayıcısı, Gabbi bünyesinde çalışan yapay zeka ve veri bilimleri alanlarında hizmet veren danışmanları tarafından geliştirildi. Risk Hesaplayıcısının fikir annesi ve Gabbi CEO'su Kaitlin Christine;
"Amacım meme kanserinin daha erken tespit edilmesini sağlayarak durumu iyileştirmeye katkı sağlamak. Riskleri ve seçeneklerimizi bilirsek, kendimizi savunabilir ve gereken bakımı alabiliriz.’’ şeklinde açıklama yaptı.
Gabbi, geliştirdiği bu risk hesaplayıcısını ulusal bir sigorta şirketi ile pilot olarak hayata geçirdi. İlk bir yıllık kısa vadeli planı ise ek pilot koşullar ile hesaplayıcının yaygın kullanımını sağlamak. Firma ürün satışlarını da sigorta şirketleri aracılığı ile yapmayı planlıyor.
Ülkemizde Meme Kanseri
Sağlık Bakanlığının güncel verilerine göre 2019 yılında ülke genelinde yaklaşık 2 milyon 500 bin kadına meme kanseri taraması yapıldı ve her 4 kadından birinde meme kanseri teşhis edildi. Dünya Sağlık Örgütünü ’nün (WHO) Türkiye raporlarında belirtilen çarpıcı bir detay ise, ülkemizde en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğu gerçeğidir. Ülkemizde bu alanda detaylı bir çalışma yapan MEMEDER ( Meme Kanseri Derneği) verileri doğrularcasına ülkemizde her 4 kadından 1’ine meme kanseri teşhisi konulduğunun beyanını yaptı. Aynı zamanda MEMEDER Başkanı Prof. Dr. Vahit ÖZMEN; meme kanserinde erken tanı konarak tedavi alan kadınların, erken tanı konmayanlara oranla 7 yıl daha fazla yaşadığını ve tedavi süreci ve maliyetlerinin 7 kat daha ucuz olduğunu belirtti.
Dünyada Meme Kanseri
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kanser konulu yaptığı araştırmalara göre, dünya üzerinde her yıl yaklaşık 3 milyon kadın meme kanserinden etkilenmektedir. Yine aynı araştırmanın verilerine bakıldığında 2018 yılında 629 bin kadın meme kanseri sonucunda yaşamını yitirdiği de saptanmıştır.
Meme Kanseri Risk Faktörleri
Her kanser türünde olduğu gibi, meme kanserinde de etkin faktörler vardır. Uzman görüşleri ve çıkış semptomlarından yapılan analizler doğrultusunda;
Yaşam Şartlarının Meme Kanserine Etkisi
Yaşam şartları veya seçilen hayatların getirilerinin, gerek olumsuz olsun gerekse de olumlu, bedene etkisi yüksektir. Strese bağlı yaşam, her kanserde olduğu gibi meme kanserinde de kayıpların boyutunu büyük oranda etkilemektedir. Meme kanserinde , manuel muayene (elle kontrol) ve erken tarama hayat kurtarıcı niteliğinde büyük bir adımdır. Erken tanının meme kanseri tedavi sürecinde hastalığı tamamen ortadan kaldırdığı ve hatta ölümleri % 30 oranında azalttığı bile saptanmıştır. Kadınlarda obezite, menopoz, stresli bir günlük hayat, yoğun bir iş temposu gibi yaşam şartları meme kanserinde risk oranını artırmaktadır.
Bilimsel bir açıklamada ise;
‘’Kadınlarda menopoza girilmesi sonrasında yumurtalıkları çalışmaz ve östrojen hormonu üretmeyi bırakmasına rağmen yağ dokuları bir miktarda östrojen hormonu üretmeyi sürdürür. Bu durumda östrojen hormonunun vücuttaki fazlalığı, kadının vücudundaki yağ dokusu oranı ile aynı oranda fazladır. Bu nedenle kadınlar menopoz sonrasında kilo alıyor, kilo obeziteye dönüşüyor ve obezite de meme kanserine zemin hazırlıyor’’ denmektedir.
Bilimin doğrusu insanlığa faydası olandır düşüncesi ile sağlık sektöründe hayata geçirilen bu girişimler hepimizi şüphesiz çok sevindiriyor. Şimdilik ABD Portland merkezli pilot uygulanan bu hizmet dileriz ki kısa zamanda yaygınlaşır ve erişimi daha kolay olur. Her teşhisin erken olanının önemi kadar her kadının erken tanı ile hayata tutunmaları bir o kadar önemlidir. Riskin az, sağlığın çok olduğu günlere…
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...