Gök Bilimciler yeni bir gezegen keşfetti. Bu gezegende gece ile gündüz tamamıyla aynı gözüküyor ve Dünya'ya kozmik ölçekte o kadar da uzak olmadığı biliniyor. Tüm ilginçliğiyle gözlere çarpan bu gezegene gelin bir de detaylı bakalım.
Evrenin Sırları
Uzayın derinlikleri dipsiz bucaksız bir kuyu. Hala keşfedilmeyi bekleyen birçok sır var.Gök bilimciler bu gizemli sırları çözmek için gece gündüz demeden çalışıyor. Çalışmaları sonucunda buldukları veriler çoğu zaman hepimizi hayrete düşürebiliyor.
Adına Coconuts-2b denilen gezegen, Jüpiterden 6 kat daha büyük. Düşük kütleli kırmızı bir gezegenin etrafında döndüğü görüldü. Gezegene ilginç özelliğini veren diğer bir nokta ise, yıldızla gezegenin arasında 900 milyar kilometreden fazla olması.
Gece mi Gündüz mü Anlaşılamıyor
Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin tam 6 bin katı mesafeden, yıldızının etrafında dönen bu gezegen doğal olarak çok fazla ışık alamıyor. Gece ile gündüzün aynı gözükmesini de işte bu faktör sağlıyor.
Coconut-2 sistemi, Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'nde eğitimini gören Zhoujian Zhang tarafından yapılmıştı. Geniş Alan Kızılötesi Gözlem Kaşifi ismindeki araç, ilk olarak 2011 yılında, bu yıldızın etrafındaki cisimlerin, önceden daha serbest dolaşan yapılar olduğunu düşünüyordu.
[caption id="attachment_15545" align="alignnone" width="1368"]
Gece-gündüzü-aynı-gezegen-www.startupteknoloji.com[/caption]
Zhang, yani bu gizemli ve sürprizlerle dolu olan gezegenin kaşifi şunları söyledi:
"Süper yörünge mesafesindeki devasa bir gezegene ve çok havalı bir merkezi yıldıza sahip olan Coconuts-2, bizim kendi Güneş Sistemimizden çok farklı bir gezegen sistemini temsil ediyor".
Bu Gezegen Buz Gibi
Coconuts-2b, bugüne kadar kaydedilmiş en soğuk ikinci ötegezegen olma özelliğini de taşıyor. 160 santigrat derece sıcaklıkta görüntülenmiştir, düşük sıcaklıklarda enerji çıkışı da düşük olacağından bu gök cismi, kızılötesi ışık yardımıyla bulunabildi.
[caption id="attachment_15548" align="alignnone" width="788"]
Gökbilimciler-keşfetti-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Michael Liu, Zhang'ın tez danışmanı,konuyla ilgili olarak:
"Diğer yıldızların etrafındaki gaz devi gezegenlerden gelen ışığı doğrudan tespit etmek ve incelemek, bulduğumuz gezegenler genellikle düşük yörünge mesafelerine sahip olduğundan ve bu nedenle ev sahibi yıldızın ışığının parıltısına gömüldüğünden normalde çok zordur" ifadelerinde bulundu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...