Kahramanmaraş’da gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 şehri yıkıcı bir şekilde etkileyip tüm Türkiye’yi derinden sarsmıştı. Resmî kaynaklardan edinilen bilgilere göre binlerce bina yıkıldı. Ve ne yazık ki çok sayıda kişi de vefat etti.
Türkiye'de de derinden sarsan asrın felaketi olan depremlerden dolayı ülkede milli yas ilan edilmeye karar verilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla da birlikte Türkiye’de 6 – 12 Şubat tarihleri arasında 7 günlük Milli Yas ilan edilmişti. Biz de bununla ilgili araştırma yaptık. Milli yas nedir? Türkiye'de hangi tarihlerde milli yas ilan edilmiş? Detaylar için yazımızı okumaya devam edelim.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’de Deprem: Neden Bu Kadar Çok Bina Çöktü?
Ulusal Yas Nedir?
Geçmişten Bugüne Türkiye'deki Milli Yaslar
Depremler sonucunda toplamda 10 şehirde büyük ölçüde yıkım meydana geldi. Depremin gerçekleştiği gün içerisinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla Türkiye’de Ulusal Yas ilan edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili açıklaması:
Şimdi de Türkiye'deki ulusal yas ilan edilen tarihlere değineceğiz.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı. 10 Kasım 1938'de ölen Atatürk, her yıl 10 Kasım'da anılmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün cenaze töreninin ardından Türkiye’de Milli Yas ilan edildi. Aynı zamanda birçok ülkede de Atatürk’ün vefatı sebebiyle ulusal yas ilan edilmiştir. Atatürk’ün vefatının ardından Dolmabahçe Sarayı’nın çatısında bulunan Cumhurbaşkanlığı Sancağı 21 Kasım 1938’de yarıya indirildi. Ayrıca tüm ülkede okullar ve resmi daireler kapandı.
İsmet İnönü, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı 25 Aralık 1973’te vefat etmiştir. İnönü’nün vefatının ardından Milli Yas ilan edilmiş. Türk Bayrağı da yarıya indirilmiştir. Bakanlar Kurulu toplanarak cenaze töreninin bitimine kadar ülkede yas devam etmiştir.
İran İslam Devrimi‘nin Ruhani Lideri olan Ayetullah Humeyni vefat edince, Türkiye Hükümeti 3 Haziran 1989’da ulusal yas ilan etti. Ve bayrakları yarıya indirtti.
8. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 17 Nisan 1993 yılında öldü. Türkiye'de 17-21 Nisan 1993 tarihleri arasında, Mısır ve Pakistan'da ise üç gün ulusal yas ilan edildi.(Vikipedi)
2 Nisan 2005’te de Papa II. Jean Paul hayatını kaybettikten sonra Türkiye'de bayraklar yarıya indirildi. Ve ulusal yas ilan edilmiştir.
11 Eylül 2001’de Amerika’daki ticaret merkezleri olan İkiz Kuleler‘e yapılan terör saldırısı sonrasında,13 Eylül 2001 tarihinde Türkiye’de ulusal yas ilan edilmiştir.
11 Mart 2011’de, Japonya’nın Tohoku bölgesinde 9.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem ve tsunamide çok sayıda insanın hayatını kaybetmesi nedeniyle Türkiye’de de milli yas ilan edildi.
Bu ulusal yaslardan bir diğeri de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 13 Ocak 2012 tarihinde vefat ettikten sonra ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanı Denktaş’ın vefatından sonra da Türkiye’de 4 günlük milli yas ilan edilmiştir.
Listemize devam ederken, 2014 yılında 3 kere milli yas ilan edildiğini belirtelim. İlki Türkiye’yi derinden üzen Soma maden faciasıydı. Soma faciası olarak anılan bu olay; Türkiye’nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle oluşan bir maden kazası. 301 kişinin hayatını kaybetti. Bu facia sonrasında 13 Mayıs 2014 yılında da 3 günlük milli yas ilan edilmiştir.
İsrail tarafından Gazze’ye saldırı 8 Temmuz 2014'te düzenlendi. Bu saldırıda 1800’ü aşkın Filistinli de hayatını kaybetti. Bu olayın ardından da Türkiye’de 3 günlük milli yas ilan edildi.
2014 yılının Aralık ayında Pakistan’nın Peşaver kentine saldırı düzenlendi. Saldırıda birçok kişi yaşamını yitirmişti. Olayın ardından Türkiye’de de 1 günlük milli yas ilan edildi.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud 24 Ocak 2015 yılında vefat etti. Kralın vefatı sonrasında Türkiye’de de milli yas ilan edildi.
Diğer ulusal yaslardan biriyle devam ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015’te vefat ettikten sonra ilan edildi. Cumhurbaşkanı Demirel’in vefatının ardının Türkiye’de 3 günlük milli yas ilan edilmiştir.
10 Ekim 2015 yılında Ankara Garı’nda terör saldırısı meydana geldi. Bu bombalı saldırının ardından tam 109 kişi vefat etti. Bunun üzerine de Türkiye’de 2 gün milli yas ilan edildi.
28 Haziran 2016 yılında da İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bir saldırı gerçekleşti. Türkiye’yi derinden yaralayan bu hain saldırıda da 45 kişi hayatını kaybetti. Bunun üzerine ülkede 1 günlük milli yas ilan edildi. Edinilen bilgiye göre de, sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de 1 günlük milli yas ilan edilerek bayraklar yarıya indirilmiştir.
10 Aralık 2016 yılında gerçekleşen bu hain saldırı, İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Vodafone Park yakınında ve Maçka Demokrasi Parkı içinde gerçekleştirilen iki ayrı bombalı intihar saldırısı şeklinde olmuştur. Dolmabahçe saldırıları sonucunda 39 emniyet personeli ve 7 sivil vefat etmiştir. Bunun sonucunda da 11 Aralık’ta 1 günlük milli yas ilan edilmiştir.
24 Kasım 2017’de, Mısır’da Bir-al-Abed kasabasındaki El-Ravda Camisi’ne, Cuma namazı sırasında yaklaşık 40 silahlı kişi tarafından gerçekleştirilen bir saldırı düzenlenmiştir. Bu saldırı sonucunda 309 kişi vefat etmiş. Ve yaşanan bu olay sebebiyle de Türkiye’de 1 günlük milli yas ilan edilmiştir.
2018 yılındaki Gazze’de sınır protestolarında hayatını kaybedenler için 15-17 Mayıs tarihlerinde toplamda 3 gün milli yas ilan edilmiştir.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde ise 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmişti. 10 kentte yıkıcı hasara neden olan şiddetli depremler sonrasında binalar çöktü. Çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Depremler sonrası 4. Seviye Alarm verildi. Böylece dünyanın çeşitli ülkelerinden yardımlar da kabul edildi. Depremler neticesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla birlikte Türkiye’de 6 – 12 Şubat tarihleri arasında 7 günlük Milli Yas ilan edildi.
Şunu da belirtelim ki, ulusal yas ilan edilmeyen de çok korkunç olaylar ve saldırılar Türkiye'nin tarihinde mevcut.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...