Şimdi sıkı durun. Bu habere en çok telefon tamircileri bozulacak. Neden mi? Sizin cebinizde esnek yapısı sayesinde kırılmayan, esneyen, uzayan bir telefon olsaydı bunun ne demek olduğunu daha iyi anlardınız.
Gün geçtikçe bilim adamları ve teknoloji uzmanları imza attıkları işlerle alt çenemiz ile üst çenemizin kapanmasına izin vermiyorlar. Hayretle izlediğimiz ve takip ettiğimiz, hatta takip bile etmekte kimi zaman zorlandığımız akıllı telefon sanayisinde işte yepyeni bir buluş.
Karşınızda Yumuşak Yapılı Esnek Entegreler
Virginia Tech’e bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ve Makromoleküller İnovasyon Enstitüsü’nde oluşturulan teknik bir uzman ekip, yeniden yapılandırılabilir, kendi kendini iyileştirebilen ve geri dönüştürülebilir cihazların yapılabilmesine uygun yumuşak elektronik devre türü yaratmayı başardı. Adeta cilt yapısında olan bu devreler oldukça esnek ve yumuşak bir yapıya sahiptirler.
İletkenlik özelliklerinde kayba uğramadan, çeşitli yükler altında bile hasarsız çalışmasını sürdürebilmektedirler. İçerisinde bulundukları bir ürünün ömrünün bittiği noktadan sonra ise yeni devrelere zemin olabilir bu anlamda geri dönüştürülebilmektedirler. Günümüzde tabletler, telefonlar, bilgisayarlar ve laptoplar üretiliş formlarında baştan sona lehimli yapılar ve tellerden oluşan sert yapılar ile meydana gelirler.
İcadın mucidi olan Virginia Tech ekibinin başında Yardımcı Doçent konumunda Michael Bartlett bulunuyor. Bartlett ve ekibi tarafından geliştirilen bu yumuşak ve esnek devreler, esnek olmayan eski teknolojiyi yumuşak elektronik kompozitler ve elektriğin iletimini yapan küçük sıvı metal damlalar ile değiştiriyor. Kullanılan bu yumuşak devreler, gadget’lara bir iki yıl önce imkânsız sayılabilen bir dayanıklık seviyesi veren ve bu anlamda hızla gelişen bir teknolojinin çok önemli bir parçasıdır.
Yumuşak Devrelerin Yapısı
Ekip yaptıkları açıklamada devrenin yapısı hakkında bir iki teknik bilgi vermeyi de ihmal etmedi. Ravi Tutika; ‘’İletken ve işlevsel noktalarda küçük sıvı metal damlacıklar, kauçuk benzeri polimer olan bir elastomer içerisinde elektriki anlamda yalıtılmış, bağımsız ve ayrı damlacıklar olarak dağıtıyoruz.
Devre haline getirmek için ise, damlacıkları algoritmik ve seçici olarak bağlayarak ayarlanabilir devreler oluşturmamızı sağlayan kabartma yöntemiyle ölçeklenebilir devreler elde ediyoruz’’ dedi. Devreler yapı itibarıyla deri formunda esnek olduğundan yumuşaklıkları sayesinde aşırı hasar altında bile çalışabilmektedir.
Devre üzerinde olası bir deforme veya hasar açılması durumunda ise, mini metal damlacıklar güç aktarımına yine devam edecek yapıdadırlar. Eski teknolojide olduğu gibi o anda bağlantıyı tamamen kesmek yerine, mini metal damlacıklar elektriği iletmek için deliğin veya deformenin etrafında yeni bağlantılar kurmaktadırlar.
Virginia Tech ekibi yaptıkları testlerde edindikleri bilgilere dayanarak, entegrenin kullanıldığı cihazlar, herhangi bir arıza olmaksızın, normal uzunluklarının 10 katı kadar esneyebilecek yapıya sahip olacaklarını da belirtti. İçinde yumuşak entegrenin bulunduğu ürün ise stabil ömrünü yitirdiğinde, mini sıvı metal damlacıklar ve kauçuk benzeri malzemeler yeniden işlenebilir ve sıvı bir çözelti yardımı ile geri dönüştürülebilir halde olacakları da gelen bilgiler arasında.
Günümüzde henüz bu devreler ile bir telefon piyasaya sürülmemiş olsa da bu anlamda gelişmeler kaydedildiği anlaşılıyor. Kullanımdaki maliyetleri tamir bazında düşürecek olan bu cihazların temin edilmeden ne fiyatlarda olacağı ise merak konusu. Astarı yüzünden pahalıya gelmese bari… Siz de konu ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşabilir, gelişmeleri yakında takip edebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...