Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yepyeni bir gelecek bizleri bekliyor. Bu geleceği oluşturmak ve inşa etmek için tamamen teknoloji ürünleri kullanılıyor. İnsanların hayatının her alanında teknolojinin ürünlerini kullanması da kültürlerine ve hatta davranışlarına yansıyor. Teknolojiye uyum sağlamak için insanlar gelişiyor ve değişiyor. Bu gelişim ve değişimden ise yeni alanlar ortaya çıkıyor. Alanlara uygun insanlar yetiştirebilmek ve yeni ürün geliştirebilmek amacıyla da yepyeni meslekler ortaya çıkıyor. Geleceğin meslekleri olarak geçen ve teknolojiyle harmanlanan bu mesleklerden ilki Nanoteknoloji Mühendisliği. Yazımızda Nanoteknoloji Mühendisliği mesleği hakkında bilgi veriyoruz!
İlginizi çekebilir: Deneyap Teknoloji Atölyeleri Nedir? Nerelerde Var?
Nanoteknoloji Mühendisliği Nedir?
Nanoteknoloji Mühendisliği nedir diye sorulduğunda akıllara gelen ilk şey maddenin en küçük yapıtaşları oluyor. Nanoteknoloji atomik yapılarla yapılan çalışmaları kapsayan bir bilim. Nano ve mikro olarak nitelendirilen yapılarla çalışılıyor. Özellikle hücresel depolama ve değiştirme, elektronik parçalar yaratma gibi birçok alanı içeriyor. Bu bilim dalının mühendislik ayağını ise atomik yapılardaki çalışmaları gerçekleştirmek ve projeler ortaya çıkarmak oluşturuyor.
Özellikle Kimya bilimine ilgili olan kişilerin tercih edebileceği bir alan olarak görülen Nanoteknoloji Mühendisliği bilgisayar programlama, endüstriyel ürünler ve malzemeler, nanomalzemeler gibi birçok alanda da başarılı olmak zorunda. Yani oldukça küçük malzemelerle çalışarak yeni bir ürün ortaya koyma gibi bir amaca sahip. Özellikle DNA üzerinde de çalışılan bir alan olduğu için sağlık sektöründe de istihdam sağlayabiliyor.
Öyle ki bu alanda uzman olmak için Nanobilim ve Malzeme bilimi hakkında da bilgi sahibi olmak gerekiyor. Endüstride otomotiv ve elektronik sektörü başta olmak üzere birçok sektörde kendilerine yer buldukları görülüyor. Birçok alanda karşımıza çıkan Nanobilim özellikle Malzeme bilimiyle harmanlandığında ihtiyaç duyulan bir alan olarak da biliniyor.
İstihdam Alanları Neler?
Devlet, sanayi ve özel sektörde iş alanı oldukça geniş. Örneğin TÜBİTAK kurumunda da çalışabilmeleri mümkün. Birçok istihdam alanı olan meslek dalının kalite kontrolü, yöneticilik, malzeme tedariki, maliyet analizi, tasarım ve üretim gibi sorumlulukları bulunuyor. Bu sorumlulukların yanı sıra atom, mühendislik gibi kavramlara ilgili, sorumluluk sahibi, planlı ve düzenli, disiplinli bireyler olması sektörde kendilerine olumlu geri dönüşler sağlayabilir. Elektronik ve optik alanlarda çalışılan alanın birçok ürünü bulunuyor. Kozmetikten, sağlık sektörüne kadar çalışma alanı bulunduğu da görünüyor.
Nanoteknoloji Mühendisliği Alanında Çalışmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekiyor?
Nanoteknoloji Mühendisi olabilmek için Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekiyor. Dört yıllık lisans eğitiminde özellikle bilgisayar programlama, matematik, Malzeme Bilimi, Nano Bilim ve Mühendislikte Kimyasal Kuramlar, Doğrusal Cebir, Endüstriyel Malzemeler ve Üretim Süreçleri, Laboratuvar, Diferansiyel Denklemler, Taşınım Mekanizmaları Laboratuvarı, Nanomalzemeler ve Üretim Metotları gibi dersler görülüyor. Aynı zamanda bölüm tercih edildiğinde Nanoteknolojiye Giriş, biyogenetik, katı hal fiziği, biyomalzeme gibi dersler de görülüyor.
Hangi Üniversitede Eğitimi Var?
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü adı alında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Uşak Üniversitesi olmak üzere üç adet üniversitede eğitim veriliyor. Yalnızca Nanoteknoloji Mühendisliği tercih etmek isteyenler için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde eğitim veriliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...