Teknoloji ve çağın getirileri hayatımızın her alanını yeniden dizayn ederken geleceğin şehirleri konusunda da bizlere yepyeni yaşam alanları ön görüyor.
Günümüz itibarıyla dünya nüfusu 7, 674 milyar. Ancak uzmanların görüşüne bakılırsa son yüz yılda ve yakın geçmişte kendini katlayarak ilerleyen nüfus artışıyla dünya, 2050 yılına geldiğinde 10 milyar kişiye yaklaşacak. Bu artış da uzmanları yeni yaşam alanları arayışına muhakkak ki itmekte.
Her insanın ulusu ve ülkesinden önce, yegane önceliği yaşadığı alanın kendisine sunduğu imkan ve şartlardır. Nefes aldığımız, yeyip içtiğimiz, gezip dolaştığımız ve yakinen birer bir maruz kaldığımız birincil ortamlar bizlere doğrudan fayda sağlaması sebebiyle her zaman önceliğimizdir.
Akıllı telefonlar, akıllı giyilebilir teknolojiler derken, akıllı evler ve ardından akıllı şehirler yakın bir gelecekte bize sunulmak üzere göz kırpıyor. Mevcut formlardan uzak, tamamen inovatif yapıda olan geleceğin şehirleri bakalım uzmanlar tarafından nasıl tasarlanıyor.
Yüzen Şehir
[caption id="attachment_18009" align="alignnone" width="1200"]
Yüzen Şehir
www.startupteknoloji.com[/caption]
Dünya çapında çalışmaları çeşitli mecralarda yayımlanmış ünlü mimar ve tasarımcı Kevin Schopfer’ın Yüzen şehir tasarımı ile başlayalım. Ünlü tasarımcı 30 bin kişilik bir nüfusa hizmet edebilecek bir yüzen şehir tasarladı. Şehir 3 kilometrelik bir yarı çapa sahip.
Yapısal olarak bu tasarım şehir, tayfun, kasırga gibi doğal etkenlere karşı da korumalı yapılmış durumda. Bu yapısı ile de, deprem, sel, fırtına, kasırga gibi afetlerden canı yanan ülkelerin tercih odağı olabilecektir.
Çölde Şehir
[caption id="attachment_18010" align="alignnone" width="768"]
Çölde Şehir
www.startupteknoloji.com[/caption]
Dubai menşeli bir mimarlık bürosu olan Baharash Mimarlık şirketi ülkesindeki geleceğin şehirleri formunu bir çölde yaratmak düşüncesinde. Çölde olmasının planlanmasına rağmen geniş bir yeşil alana sahip olacak olan bu şehirler, organik çiftlikler ve bol miktarda güneş enerjili yapılar içerecek.
Güneş enerjisinin öncelikli enerji kaynağı olması planlanan bu şehirlerde, doğa ve çevre kirletimi de en aza indirgenecek. Hayata geçmesi durumunda atmosfere verilen zararlı karbon salınımı % 50 oranında azalacak.
2050 Yılında Paris Akıllı Şehir
[caption id="attachment_18013" align="alignnone" width="791"]
2050 Yılında Paris Akıllı Şehri
www.startupteknoloji.com[/caption]
Tüm dünya şehirleri gibi elbette Paris de geleceğin şehirleri konusunda atılım yapmayı planlıyor. Hem de yeni bir çağ açacak olacak son derece ilginç bir tasarımla...
Petek şeklinde kuleler, duman engelleyici kuleler, biyoklimatik yapıda tepeler ve bahçe formlarında kulelere sahip kule şeklinde bir şehir hayal edin. Çeşitli yenilenebilir enerji sistemleri ile donatılmış olan bu şehir, fotovoltaik paneller vasıtasıyla binalarına elektrik ve su eriştirebilecek.
Ve sıkı durun, bu kent tüm bunları yaparken, atmosfere en ufak bir karbon salınımı yapmayacak. İşte Paris’li uzmanlar geleceğin şehirleri konusunda tasarımlarını bu şekilde yapıyorlar.
Yoğun Göteborg Şehri
[caption id="attachment_18014" align="alignnone" width="622"]
Göteborg Şehir
www.startupteknoloji.com[/caption]
Şehirlerdeki trafiği azaltmak adına, Göteborg şehri, yoğun bir yapıda tasarlanmakta. Bu önceliği ile İsveç’in ikinci büyük kenti olan Göteborg, bu anlamda çok yakında geleceğin vitrini halini alabilir.
Gelecekteki şehir yaşamına dair çok önemli bir örnek teşkil etmeye hazırlanan Göteborg, çatılarında sebze ve meyvelerin yetiştirildiği, etrafında ve kendine has alanlarda enerji için yel değirmenlerine sahip yapılar ile oluşacaktır.
Yayalardan Oluşan Şehir
[caption id="attachment_18016" align="alignnone" width="627"]
Yayaların Şehri
www.startupteknoloji.com[/caption]
Porto Riko’lu mimar ve tasarımcılar da ülkeleri için geleceğin şehirleri konusunda çalışmalara hız verdi. Hatta bu çalışmalar için daha şimdiden 1,5 milyar dolar civarında bri yatırımı da yaptılar.
Tamamen yayaların kullanımı odaklı yapmayı planladıkları şehirde, trafik ve araç kullanımı yok etmeyi de planlıyorlar. Daha şimdiden gerek yerli halkın gerekse de turistlerini fikren bile ağızlarını sulandıran yayla şehir çok yakın bir gelecekte hayat bulacak.
Orman Şehir
[caption id="attachment_18017" align="alignnone" width="1024"]
Orman Şehir
www.startupteknoloi.com[/caption]
Mimar Stefano Boeri tarafından tasarlanan orman şehirler geleceğin şehirleri konusunda enteresan bir örnek olma yolunda. Dünyanın ilk dikey formda ormanı olan ‘’Besco Verticale’’ adlı projesi ile tanına Boeri’nin orman şehri, Çin’in Liuzou semtinde uygulanacaktır.
Orman şehirde, jeotermal kaynaklar ve her binanın tepesinde güneş panelleri kullanılacaktır. Mimar Boer’in tezine bakılırsa geleceğin tüm şehirleri ağaçların arasına gömülecektir.
Modül Şehir
[caption id="attachment_18019" align="alignnone" width="600"]
Modül Şehir
www.startupteknoloji.com[/caption]
Sırada adeta bilim kurgu filmlerinden çıkmış bir şehir tasarımı var. İşte modül şehir. Hayata geçmesi ile birlikte belki de yakın bir gelecekte şehirler, birer ızgara sistemini andıracak. Her bina modüler bir yapı ile diğerine bağlanacak bu da bizlere modüler bir omşuluk anlayışı getirecek.
100 Yıl Sonra Melbourne
John Wardle Architects, yaklaşık yüz yıl içerisinde birçok dünya şehri gibi Avustralya Melbourne’ün baştan aşağı değişeceğini öne sunuyorlar. Tasarımlarına göre şehir, eski büyümelerin aksine, yukarı ve aşağıya doğru büyüyecek.
Yine tezlerine bakılırsa gelecekte yeraltı ve hava yolları ekonomik değer olarak oldukça önem kazanacak. İşin en ilginç ön görüsü de, firma tüm şehirlerin üzerine şeffaf bir çatı yapılarak su temini, enerji üretimi ve yiyecek yetiştirilmesi gibi işlerin yapılacağını öne sürüyor.
Tüm tasarımcıların ve konuya dair uzmanların ön çalışmalarına bakılırsa şehirler yakın bir gelecekte çok değişecek. Yenilenebilir enerji kaynakları ve insanların öncelikleri doğrultusunda inşa edilmesi planlanan şehirler belli ki önce ‘’insan’’ ve ‘’çevre’’ prensibini savunuyor. Bu tüm insanlık ve dünya için iyi haber. Bakalım görelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...