Yapay zeka başta olmak üzere insanoğlunun tüm duyularını taklit edebilen bir teknoloji çağında oluşumuz yaşamımızın her alanını baştan sona etkiledi. Düşünce denen bizi bir yapan değeri yapay zeka ile harmanlayarak gelecekte düşüncenin sahip olacağı 10 güç acaba ne olurdu diye sizin için araştırdık.
Sahip olduğumuz duyuların neredeyse tamamıyla etkileşime girebilen teknolojiler, çok yakın bir gelecekte bizlere yepyeni deneyimler yaşatacak. Kim bilir belki de zamanla düşünce sistemimize bir ara yüz bile eklenebilecek.
Gelişen teknoloji daha şimdiden gerçek dünya ile sanal dünya arasındaki ayırıcı farkları neredeyse ortadan kaldırdı. Bu merak konusu dünyaca ünlü telekomünikasyon devi Ericsson’u bir araştırmaya itti. 2030 Tüketici Trendleri adlı anketi yapan firma, 10 yıl içerisinde teknoloji alanındaki beklenti ve tahminleri sordu, 46 milyon kişiden cevap aldı.
Arttırılmış ve sanal gerçeklik, yapay zekâ, 5G teknolojisi ve otomasyon sektörlerinde ilerlemelerin; ses, görme, tat alma, koku ve dokunma duyularımızla etkileşime geçerek gelecekte düşüncenin sahip olacağı 10 güç
Ara Yüz Yapısında İnsan Beyni
[caption id="attachment_19383" align="alignnone" width="1024"]
Ara Yüze Sahip İnsan Beyni
www.startupteknoloji.com[/caption]
Ankete katılanların % 59 oranında bir kısmı gidecekleri yeri sadece düşünerek rotalarını çizeceklerini, kullandıkları sanal gözlüklerinde de varış yerini göstereceği bir teknolojiye inanıyor. Bu inanışın Elon Musk’ın insan beynine yerleştirilmesi planlanan bir çip ile bilgisayarlar arasında bağ kurma projesi ile mümkün olacağına inanılıyor.
Başka Birine Ait Sesi Kullanabilme
[caption id="attachment_19384" align="alignnone" width="832"]
Ses Klonlama Teknolojisi
www.startupteknoloji.com[/caption]
Katılımcı kitlede her 10 kişiden yedisi bir mikrofon yardımıyla başka birine ait bir sesi kullanabileceğini düşünüyor. Bu seslerde, sesin gerçekliğinin aile içinde bile anlaşılmasının imkânsız oluşu düşünülüyor. Elbette bunun yanı sıra, çevirici kulaklıklar aracılığıyla farklı dillerde anında iletişim kurmanın da mümkün olması bekleniyor.
Farklı Tatları Anında Tadabilme
Cevap veren katılımcıların yaklaşık %50’si sanal olarak istedikleri tadı istedikleri amda tadabilme olanağı olacağına inanıyor. Düşünülen bu teknoloji ile de insanlar; hem sağlıklı beslenecekler hem de bunu yaparken damak tadından ödün vermeyecekler. Bu teknoloji bir sipariş vermeden önce o yemeğin tadına bakma şansını da sunacak
Sanal Koku Alabilme
[caption id="attachment_19385" align="alignnone" width="800"]
Sanal Koku Alabilme
www.startupteknoloji.com[/caption]
Katılımcı kitlesinin yarıdan fazlası, her insanın geliştirilen bir teknoloji ile oturdukları yerden bir ormanın kokusunu alabilecekleri bir teknolojinin geleceğine inanıyorlar.
Sanal Temas ve Dokunabilme Eylemi
Bir bileklik düşünün. Sinir hücrelerinizin uyarılmasını sağlayarak dokunmak istediğiniz her şeye gerçek dokunma hissiyatı veren. Hele bir de bu bilekliğin ağırlık ve hareket hislerini de aktarabilme özelliğinin de olacağını düşünelim. Gelecekte düşüncenin sahip olacağı 10 güç içerisinde bu özelliği söyleyenlerin oranı da oldukça fazla.
Birleştirilmiş Gerçeklik
[caption id="attachment_19386" align="alignnone" width="1024"]
Birleştirilmiş Gerçeklik
www.startupteknoloji.com[/caption]
Gerçek dünyamız ile sanal gerçeklik, günümüz insanının içinde yaşadığı iki ayrı evren olsa da birbirleri ile paralellikleri yadsınamaz bir gerçek. Fakat 2030 Tüketici Trendleri adlı ankete katılan her 10 kişiden 7'si, sanal gerçeklik (VR) ve arttırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerindeki gelişmelerin daha ileri boyuta geleceğine inanıyor.
Onlara göre 2030 itibariyle bu iki evren arasındaki fark, neredeyse ayırt edilemez hale geleceği düşünülüyor.
İnsan-Avatar Ayrımı
[caption id="attachment_19388" align="alignnone" width="2048"]
İnsan - Avatar Ayrımı
www.startupteknoloji.com[/caption]
Katılımcılara göre çok yakında dünyada her insanın veya her oluşumun avatarları oluşacak ve onlar hüküm sürecek. Gerçek ve sanal birbirinden ayırt edilemez hale geldiğinde gerçek ve sahte algımız da değişecek.
Böylesi bir durumda, insan olarak da doğrulanmak yani onaylanmak gerecek. Katılımcıların yaklaşık % 4’lük bir oranı bu yönde düşünüyor.
Sosyal Kredi Teknolojisi
Gelecekte düşüncenin sahip olacağı 10 güç deyince ankete katılanların % 59’luk bir dilimi sosyal kredi teknolojisini de gündeme getiriyor. Buna teknolojiye göre, insanların yapacağı her hareket, her ticari hamle izlenecek ve değerlendirilecek. Elbette onlara göre bu teknoloji de kişisel verilerin korunmasını daha da hayati hale gelecek.
Çevrim İçi Yaşam ve İnsanları
[caption id="attachment_19389" align="alignnone" width="1280"]
Çevrim İçi Yaşam
www.startupteknoloi.com[/caption]
2030 Tüketici Trendleri anketine katılanların % 57'si, ister iş, isterse sosyalleşme amacıyla yapılan her seyahatin sanal ortama taşınacağını düşünüyor. Bu yeni seyahat trendinin çevre dostu olması da ayrı bir avantaj.
Toplumun küresel teknoloji şirketleri tarafından, yalnızca sanal olarak seyahat eden insanlar üzerine inşa edilen dijital dünyanın çevrimiçi yaşama ve insanlarından oluşacağı da düşünceler arasında.
Adrenalin ve Heyecan Hizmeti
[caption id="attachment_19390" align="alignnone" width="1200"]
Adrenalin Ve Heyecan Hizmeti
www.startupteknoloji.com[/caption]
Gelecekte düşüncenin sahip olacağı 10 güç bize yaşamsal avantajlar sunsa da adrenalin ve eğlence olmadan olmaz. Katılımcılara göre gelecekte teknoloji ve yapay zeka ile turizm, heyecan gibi kavramlarımız da şekil değiştirecek.
Örneğin; evinizden Roma katedrallerini gezebildiğinizi ve bunu yaparken de o günün ılık rüzgârlarını hissettiğinizi düşünün. Veya Kapadokya’da bir balonda olmanın verdiği hissi evinizden çıkmadan yaşadığınızı hayal edin.
Ericsson tarafından yapılan 2030 Tüketici Trendleri anketine katılımcıların hayal dünyası işte bu yönde. Onların gözünden gelecekte düşüncenin sahip olacağı 10 güç bu şekilde listeleniyor. Olası veya olası imkânsız teknolojiler anlamında yapılmış adeta bir beyin fırtınası gibi görünse de gelecek herkes için hep bir merak konusu.
Siz de gelecekte düşüncenin sahip olacağı 10 güç listesine hayal gücü veya bilgileriniz ile katkı sağlamak isterseniz bizimle irtibata geçebilir, ortaklaşa geleceği şekillendirebiliriz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...