Araç kullanımında geleneksel fosil yakıt kullanımlarının çevreye verdiği zarar kaçınılmazken araçlarda alternatif yöntemlere duyulan ilgi giderek artıyor. Bunun sonucunda geliştirilen hidrojenli scooter ise şimdiden pek çok kişinin dikkatini çekiyor.
Alternatif enerjili araçlar konusunda aslında uzun zamandır elektrikli araçlar başı çekiyor. Ancak elektrikli araçlara karşılık yeni bir alternatif enerjili araç geliyor; hidrojenli scooter. Genç girişimcilerimiz tarafından geliştirilen bu yerli üretim, dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Adını duyurmaya başlayan hidrojenli scooter, YTÜ Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren HydroBorPEM tarafından geliştiriliyor. Hebunk adı verilen yerli girişimin seri üretime hazır hale gelmiş olduğu bilgisi paylaşıldı. Son derce sevindirici olan bu paylaşım nitrojenli scooter hakkında daha fazla merak duygusu barındırıyor.
İlginizi Çekebilir: Amazon’dan Yeşil Hareket: Elektrikli Araçlar İçin 1 Milyar Euro
Dünyanın İlk Hidrojenli Scooterı Hebunk
HydroBorPEM tarafından geliştirilen hidrojenli scooter, 5 dakikalık şarj ile 60 kilometre yol alabiliyor. Bu büyük bir başarı örneği sunuyor. Çünkü 5 dakikalık şarj demek, yaklaşık 1,80 liralık maliyet ile 60 kilometreyi kat edebileceği manasına geliyor. Aynı zamanda hidrojenli scooter, diğer elektrikli araçlar ile kıyaslandığında meşakkatli şarj sürecini de ortadan kaldırıyor. Bir yıllık AR-GE çalışmaları sonucunda hidrojenli bir scooter üretmeyi başaran HydroBorPEM, çevreci yapısı ile de dikkatleri üzerine çekiyor.
Özellikle fosil yakıtlarına karşı üretilen elektrikli araçlar da çevrecilik yapısı ile kendine yer edinse de bu araçların şarj istasyonlarının da yine fosil yakıt üretilen santrallerden elde edildiği göz ardı etmemek gerekiyor. Nitrojenli scooter Hebunk ise HydroBorPEM Kurucu Ortağı Erhan Demircioğlu'nun ifadesiyle elektrikli araçlar sıfır emisyon hedeflerini tam olarak karşılayamıyor. Öte yandan hidrojen ile çalışan araçlar için sadece bir suyu, bir güneş enerjisini kullanarak kartuşları doldurabilme imkanınız oluyor. Bu hem daha çevreci bir yaklaşım sunuyor hem de düşük maliyeti ilke bütçenizi koruyor.
Elektrikli scooterle ile kıyaslandığında hem 5-6 saat gibi uzun süren şarj sorunları hem de yokuş çıkmadaki başarısız performansları nitrojenli scooter Hebunk'ta son bulmuş görünüyor. Scooterin içerisinde bir eğim sensörü bulunuyor. Böylece yazılımsal olarak yokuş çıktığını anladığında motorun özelliklerini ve karakterizasyonlarını en iyi nasıl rahatlatacaksa o performansa geçiyor. Bu sayede de her türlü yokuşu çıkabiliyor. Kendi sınıfında dünyanın ilk hidrojenli scooterı olan Hebunk bundan sonra adından sıkça söz ettireceğe benziyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...