Girişim çaba sarf edilmesi gereken zor bir şeydir ve girişimciler her zaman oyunun üstünde olmadıkça, başarısızlık şansı çok yüksektir. Araştırmalara göre, tüm yeni girişimlerin yüzde onundan fazlasının varlıklarının ikinci yılını geçmediğini ve girişimcilerin genellikle başarının yanlış tarafına geçtiğini göstermiştir. Aşağıda girişimcilerin başarısız olmasının en temel beş sebebini inceleyebilirsiniz. Bunlar temel olarak, finansal, personel, operasyonel nedenler ve çok erken veya çok geç zirveye ulaşmakla ilgilidir. Tüm bu nedenler, girişimi başarılı bir şekilde yönetememe ve girişimi yönetmenin somunları ve cıvataları söz konusu olduğunda gevşek veya tembel olma ortak temasına sahiptir.
Dahası, bu nedenlerden geçen diğer tema, orman için ağaçları görmeyerek ayrıntılara yeterince dikkat etmemek ve aynı zamanda ağaçlar için ormanı kaçırarak büyük resmin göz ardı edildiği ayrıntılarla çok fazla ilgilidir.
Finansman ile İlgili Sorunlar
Girişimcilerin başarısız olma nedenlerden bir tanesi finansman yönü ile ilgilidir. Hepimizin bildiği gibi, yeni girişimler ve girişimler yaşam döngülerinin her aşamasında finansmana ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle girişimci, girişim kapitalistlerinin ve finansal kurumların onu desteklemesini ve süreç boyunca yardımlarını sürdürmesini sağlamalıdır.
Çoğu zaman, girişimcilerin atlatmayı başaramadıkları durumdur, çünkü başlangıçta iyi görünen fikir, sonrasında girişim kapitalistlerinin girişimden geri çekilmesine yol açar. Bunun sebebi gelir veya iş üretememektir. Bunun dışında bazı girişimlerin ve kurucularının girişimi ayakta tutmak için ihtiyaç duyulan sürekli nakit akışını öngörmemeleri de söz konusudur ayrıca ele alınması gereken bir konudur.
Personel Sorunları
Girişimcilerin başarısız olmasının bir diğer nedeni, girişimcilerin genellikle girişimlerini doğru kaynaklarla görevlendirmedikleri ve girişim başladığında genellikle gerekli kaynaklara sahip olamadıkları personel alımı ile ilgilidir. Örnek vermek gerekirse, bu günlerde, projeler devreye girdiğinde veya iş başladığında girişimlerin yeterli kaynağa ihtiyacı vardır. Öte yandan, çok fazla kaynağa sahip olmak, kaynakların sürdürülmesi için para ve zamana mal olarak girişimde bir sürüklenmeye yol açmaktadır.Doğru kaynaklara sahip olmamak aynı şekilde çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Son zamanlarda insanların bir girişim için çalışmak istediği dotcom patlamasının baş döndürücü günleri geride kaldı. Günümüzde birçok çalışan, geleceği belirsiz olan bir girişime katılarak geleceklerini riske atmak istemiyor.
Nakit Sıkışıklığı ve Likiditenin Kuruması
Nakit sıkışıklığı sorunuysa daha önce bahsi geçen finansallar veya nakit akışlarının yönetimi ile ilgilidir. Bu yön, çoğu girişimcinin ödenecek hesaplar ile alacak hesapları arasındaki dengesizlikten kaynaklanan nakit sıkışıklığını öngörememesi gerçeğiyle ilgilidir.
Ayrıca, yeni girişimlerin gelecekteki gelirler için bütçe ayırması genellikle söz konusu olmalıdır ve bu gelirler gerçekleşmedikçe, girişimin nakitsiz kalacağı anlamına gelir.
Dahası, risk sermayedarlarından gelen fonların aniden kuruyarak çeşitli sorunlara yol açması da söz konusudur. Gerçekten de, girişim alacakları geleceğe erteleyebilse de, tedarikçilerin, personelin ve satıcıların, Hindistan'daki Havacılık sektörünün son yıllarda bazı yüksek profilli kapanışlar görmesinde görülebileceği gibi, girişimcinin taahhütleri yerine getireceğinden emin olamayacağı borçlarla aynı şeyi yapamaz.
Operasyonel Yanlış Yönetim
Girişimcinin işi etkili, verimli ve etkili bir şekilde yürütmenin somunlarını ve cıvatalarını yönetemediği operasyonel yöndür.
Örneğin, birçok girişimci genellikle kendilerini işi yürütmenin temel gerçeklerine dahil etmez ve bunu daha büyük resme odaklanan başkalarına bırakır. Her ne kadar tüm girişimcilerin işlerini mikro yönetmeleri gerektiğini savunmuyor olsak da, günlük koşuşturmacaya bir miktar katılım sağlaması gerekmektedir ve bazen gerçekten de kritiktir.
Bu sayede girişimci çok yüksek öneme sahip olan ilk yıllarda veya en azından ilk yılda, temelleri sağlam atarak işi kendi elinde tutmalıdır. Çoğu zaman birçok girişimci, çalışma programları, insan kaynakları ve günlük finansallar gibi şeyleri söylemeyi kendilerinin altında görerek bu ihmalin bedelini öderler.
Çok Erken veya Çok Geç Zirveye Çıkmak
Birçok girişimcinin başarısız olmasının son nedeni; girişimleri esnasında zirveye erken veya geç şekilde ulaşmasıdır. Bunun sebebi; fikir, kuluçka ve yürütmenin doğru kombinasyonuyla başarıya doğru giderken bu eğriden sapılmasından kaynaklanıyor.
Örneğin bazı girişimcilerin harika ve esneklik gösterebilen fikirleri vardır. Ancak piyasadan gelen sinyalleri yanlış okudukları takdirde zirveye çok erken ulaşırlar. Bu da genellikle tükenmişlik ve yorgunluğa yol açar. Bu sayede de istenen momentum korunamaz ve eğride sapmalar meydana gelir.
Bir diğer taraftaysa bazı girişimciler zirveye çok geç ulaşırlar. Bu da ürünlerinin veya çözümlerinin piyasaya sürülmesi gereken zamanı yanlış değerlendirdikleri anlamına gelir. Her iki durumda da önemli olan, fikirden pazara getirmeye kadar geçen sürenin hemen hemen doğru olmasını sağlamaktır.
Sonuç: Her ne kadar en temeldeki beş sebebi listelemiş olsak bile girişimcilerin tarzlarına ve pazarlarına göre farklı sorunları ve çözümleri bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Girişimciliğin İlkeleri Girişimciliğin İlkeleri
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...