Bu sefer bir değişiklik yapalım ve bu soruyu size soralım: Sizce girişimciler genellikle nasıl insanlardır? Cevabınızı verdiğinize göre sizin için derlediğimiz bilgileri paylaşma aşamasına geçelim, ne dersiniz?
Sosyal girişimcilik kavramı maalesef sabit bir tanıma sahip değil. Bu bağlamda kalıplara sığmayan mevzubahis kavram bünyesinde hem başarıyı hem de başarısızlığı taşıyor. Başarısız insanların özellikleri ile başarılı insanların özelliklerini kendi karakterinizle karşılaştırdığınızda ortaya ne çıkıyor?
Girişimcilik artık dijitalleşmenin kritik bir parçası haline geldi. Bu dönüşüm bir projenin üretimini kolaylaştırsa da herkes başarılı olamıyor. Peki neden? Bazı iş insanları amaçlarına engel tanımaksızın ulaşabiliyor. Elbette onların elinde olmayan faktörlerin onları desteklemesi oldukça elzem ancak bu durum söz konusu bireylerin başarılı olmasını tek başına açıklayamıyor.
Gelin, girişimci insanların özellikleri hakkında elde ettiğimiz bilgilere bir göz atalım.
Girişimciler genellikle nasıl insanlardır? ?
İş insanlarının genel karakteristik özelliklerini uzun uzadıya anlatan birçok kaynak olsa da çoğu hep aynı konuların üzerinde duruyor. StartupTeknoloji'de irdelediğimiz bu hususu olabildiğince kısa tuttuk.
Girişimciler hayallerini hedefleriyle birleştirir ve merak duygusundan güç alarak kendisine mantıklı bir yol haritası çizer. Geçerli olmayan bahanelerle işini savsaklamaz, tehlikelerden uzak durur. Başarısızlıkları dostu olarak görür ve onlardan ders çıkarır.
Konfor alanından rahatlıkta çıkan girişimciler şartların armut piş ağzıma düş mantalitesiyle kendisine göre şekillenmeyeceğini bilir ve şartları kendi lehine çevirir. Bu bağlamda zamanı daima verimli bir şekilde kullanır. Verimliliğin altında tutku vardır ancak başarılı bir girişimci aşka kör etme fırsatı tanımaz. Kısacası bir girişimci kendi projesine körkütük aşık olmamaya özen gösterir.
Fevkalade bir öğrenme hazzına sahip olan bu tip insanlar diğer insanların aklından yararlanır. Milyar dolar servete sahip olan girişimciler ayrımcılığı ve vıcık vıcık duygusallığı bir kenara bırakıp analitik düşünmeye odaklanır. Pratik bilginin riski beraberinde getireceğini de bilir.
İlginizi Çekebilir: Girişimcilik neden devamlılık gerektiren bir süreçtir? - StartupTeknoloji
Dinlenmek ?
Bu konuya ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. Başarılı girişimciler çok ve akıllı bir şekilde çalışır fakat bu bireyler çok çalışmak ile akıllı bir şekilde çalışmak arasında kalırsa kesinlikle rasyonelliği seçer. Rasyonellik verimliliğe uzanan sarsılmaz bir köprüdür.
Dinlenme eylemi akıllı bir biçimde efor sarf etmenin yegâne temelidir. Olağanüstü derecede başarılı olan girişimciler dinlenirken bile yeni bilgiler keşfeder, bu bilgileri işinde nasıl kullanacağını düşünür.
Girişimcilik demişken finansal okuryazarlıktan bahsetmeden olmaz. Bir müteşebbis kendi sektöründeki ekonomik şartlara hakim olmak zorundadır. Rakiplerinin fiyatlandırma politikalarını analiz etmelidir ve itibarını kaybetmemek için gerekirse parasını kaybetmelidir.
Zira temelleri sağlam olan bir güven inşa etmek yıllar alır. Temeli sağlam olan bir güven size çoğu zaman istediğiniz miktardaki parayı kazandırır. Kimsenin güvenmediği bir girişimci sizce ne kadar sık bir şekilde para kazanabilir? Peki başarılı girişimcilerin diğer ortak özellikleri neler?
Çözümün kendisi olabilir misin❓
Bir girişimci olmaya karar verdiyseniz siz artık problemleri dile getiren taraf değil onlara çözüm bulan taraf olmaya adaysınız demektir. Çözümün kendisi olmaya hazır mısınız? Dünya çapında başarılı olan projelerin ne yaptığına bir bakın. Hepsi aslında bir problemi çözmek için ortaya atılan fikirlerin hayata geçirilmiş hâli, öyle değil mi?
Sorumluluğu kabul etmek, öngörü sahibi olmak, özgüvenli bir biçimde özveride bulunmak, cesur olmak, karşı tarafı kusursuz bir şekilde dinleyip fikirlerini insanların duygularına dokunarak ifade etmek gibi diğer nitelikler de başarılı girişimcilerin ortak özellikleri arasında yer alır.
Siz nasıl bir girişimcisiniz? Yorumunuzu hemen yazın!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...