Marka işbirlikleri şirketler için oldukça önem arz eden bir konudur. Çoğu marka için satıştan daha önce gelir çünkü iki markanın işbirliği karşılıklı fayda sağlar.
Marka İşbirlikleri Nedir?
Marka işbirlikleri iki farklı sektörde yer alan firmaların müşterilerine karşılıklı fayda sağladığı işbirliklerin tamamıdır. Bu faydalar bazen bir indirim bazen bir hizmet olabilir. Faydalar her zaman doğrudan maddi değerle ölçülmeyebilir. İşbirlikleri biraz pazarlama, satış, iş geliştirme ve finans konuları da içermektedir.
Marka işbirlikleri bazı firmalarda 2010 – 2016 arasında Pazarlama bölümleri altında bazı firmalarda ise CRM bölümleri altında yer alıyordu. 2016 yılından sonra mobil uygulamaların çoğalması ve e-ticaret sektörün ön plana çıkmasıyla marka işbirlikleri ayrı bir bölüm olma yolunda hızla ilerliyor. Bazı firmalar marka işbirliklerini sadece marka bilinirliği için kullanırken bazı firmalar ise yeni bir satış kanalı olarak görmektedir. Günümüzde dikkat ettiğinizde sadece işbirlikleri üzerinde satış odaklı büyük firmalar bulunmaktadır. Marka işbirlikleri B2C ve B2B kanallarında yapılabilir.
Affiliate Marketingden farklı olarak özel kampanya çalışmaları yapılabilir ve genel olarak doğrudan maliyet oluşturmaz. Ürün ve hizmet satışı yapılmadan da karşılık fayda ile marka işbirlikleri yapılabilir.
Marka İşbirlikleri Nasıl Yapılır?
Marka işbirlikleri birçok amaçla yapılabilir. Bazı firmalar doğrudan satış odaklı bazı firmalar mobil uygulamalarına kullanıcı kazandırmak amacıyla yapar.
İşbirliği yapmak için öncelikle neden yapacağımızı belirlememiz gerekiyor. Bir satış beklentisi mi olacak, sadece reklam olması için mi veya bir mobil uygulamanın indirilmesi için mi yapılacak. Günümüzde en çok satış olması için marka işbirlikleri yapılmaktadır. Satış odaklı bir e-ticaret sitesinde yapılacak marka işbirliklerin de;
Öncelikle son kullanıcıya sunacağımız bir ürün veya hizmet olması gerekmektedir. Başarılı bir
marka iş birliği için tüm çalışmalarda olduğu gibi hedef kitlemizi belirlememiz gerekiyor. Hedef kitlemizin kim olduklarını belirledikten sonra hedef iş ortaklarımızı belirmemiz gerekiyor. Başarılı bir marka işbirliğin birinci kuralı doğru iş ortağının seçilmesidir.
İşbirliği yapılacak doğru iş ortağı seçildikten sonra müşteriye sunulacak faydanın belirlenmesi gerekiyor. Müşteriye sunulacak faydanın; basit ve anlaşılır olmalıdır. Müşteri bir fayda kazanması için birden fazla aksiyon almamalıdır. Örneğin, bir mobil uygulamaya üye olması bu faydadan yararlanması için yeterli olmalıdır. E-ticaret sitesinde verilecek bir faydanın geçerli olduğu ürünler geniş olmalıdır. Müşteri kısıtlayıcı tüm işbirliği çalışmasında dönüşü ciddi oranda etkilemektedir.
Müşteriye verilen fayda, işbirliği yapıldığı dönemde asla daha iyisi kendi e-ticaretinizde olmamalıdır. Bu durumlar verilen faydanın değerini düşük gösterir ve tekrar o müşteriyi farklı bir işbirliğinde yakalamanız zor olacaktır.
Müşteriye verilen faydanın maliyet hesabınıza uygun ise alt limitsiz olmalıdır. Alt limit olması düşük harcama yapacak müşterilerin kaçmasına neden olacağı için tüm alışverişlerde geçerli olmalıdır.
Müşteri faydası belirlendikten sonra yapılan işbirliği karşılıklı duyurulması gerekmektedir. E-ticaret sitesinden indirim veren firma kendi sayfasında bilgilendirme yapması, iş ortağının ise kendi kitlesine tüm kanallarda duyurması gerekmektedir.
E-Ticarette Marka İşbirliklerinin Avantajları Nelerdir?
Marka işbirlikleri öncelikle doğrudan maliyete katlanmadan marka bilinirliğini arttıracaktır. Kendi firmanızda verdiğiniz özel bir indirim işbirliği ile ulaştığını tüm kitle markanızı tanıyacaktır ve bu kişiler harcama yapmadığı durumlarda ücretsiz bir şekilde hedef kitleye ulaşmış olursunuz.
Yapılan marka işbirliği eğer bir e-ticaret veya mobil app üzerinden ise sitenize gelen tüm kitle artık sizin yeni müşterini datanıza kayıt edebileceğiniz bir datadır. O an yapılan işbirliğinde müşteriyi kazanamasanız bile farklı tekliflerle müşteriyi kazanabilirsiniz.
Müşteriyi ulaşırken harcanan dijital marketing bütçesinden ve SMS maliyetlerinden saving sağlar.
Organik site ziyaretlerini arttıracaktır. Pazar yerlerini ürün satışınız varsa müşteriyi kendi e-ticarette alışveriş alışkanlığı kazandırarak dolaylı yoldan Pazar yeri maliyetlerini azaltabilirsiniz. Marka işbirliklerinin en dikkat çeken tarafı olan ciroya doğrudan katkı sağlar.
Markalar bu tür işbirliklerini sıkça yapıyor. Peki bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz bizimle yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...