Marka; isim, sembol, tasarım ve şirketin sunduğu ürünleri rakiplerinden farklılaştıran tüm unsurlardır. Bir markayı diğerlerinden ayıran en önemli farklardan biri marka ismidir. Tüketicilere bir markayı hatırlatan bir görsel anlatım tarzı belirlemek, doğru stratejiyi seçmek ve bir marka ismine karar vermek kadar etkilidir. Tüketicileri, özellikle belirli ürünleri ayırt ederek satın alma karar sürecini etkileyen ve şekillendiren bir marka. Aynı zamanda pazarlama ve reklam faaliyetlerinin odak noktasıdır. Bir şirketin pazarda ayakta kalabilmesi için yüksek satış yapması gerektiğini biliyoruz. Peki bu farkındalığı kazanmak veya iyi bir girişimci olmak için ne yapmalıyız?
Her şeyden önce, kendiniz için bir plan oluşturmalısınız. Eldeki planlar ile markalaşma sürecini kolayca takip edebilirsiniz. Aşağıda bir marka oluşturma örneği verilmiştir. Markanız için neyin önemli olduğunu planlamak ve öğrenmek için bu örnekleri kullanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Dostext Projesi ile 800 Milyona Kulak Verin
Marka Yaratma Süreçleri
Marka İsmi Oluşturma
Marka adı, bir şirketin, ürününü veya hizmetini tanımlar. Ve aynı gruptaki benzer markalardan ayırır. Yani markanızın adı yaptığınız işi tam anlamıyla tanımlayan bir isim olmak zorundadır. Marka adınız, işletmenizin ilk izlenimini yaratmanızda yardımcı olur. Aynı zamanda markanızın adı insanların algılama biçimine uygun olmalıdır. Eğer işletmeniz için doğru marka adını seçmezseniz markanızın değeri düşebilir. Bu durumu önlemek için yapmanız gereken şey doğru gözlem ve iyi bir marka adı seçmektedir. Doğru marka adını seçerseniz markanızın değeri de artacaktır. Etkileyici bir marka adı oluşturmak için göz önünde bulundurulması gereken birkaç unsur vardır. Bu unsurları şöyle sıralayabiliriz;
Logonuzu Tasarlayın
Logonuz, markanızın önemli bir görsel açıklamasıdır. Logonuzu profesyonelce tasarlamanız önemlidir. İyi logo tasarımı, logonun her yönden esnek olduğunu gösterir. Logo, ortak kimliği ve tanınmayı desteklemek ve teşvik etmek için kullanılan grafik bir işaret, semboldür. Aynı zamanda logo temsil ettiği ismin metnini de içerebilir. Logolar dijital veya basılı alanlarda da kullanılabilir. Markanızın ismi kadar logonuz da önemlidir. Çünkü markanızın pazara çıkmasından sonra bir daha değişmeyecek şekilde markanızı anlatan bir semboldür. Markanızın sembolünü oluştururken dikkat etmeniz gerek maddelere ise şöyledir;
Slogan Oluşturun
Markanızı tanımlayan kısa bir slogan bulun. Hem marka değerlerinizi yansıtan hem de markanızı kısaca özetleyen akılda kalıcı bir sloganınız olsun. Bulduğunuz slogan mükemmel veya sıradışı olmak zorunda değil, eğlenceli olmalı. Abartılı, alışılmamış sloganlar rahatsız edici olabilir. Sloganlarda önemli olan markanın tanımı ve dürüstlüğüdür. Markanın amacı doğrudan yansıtılmalıdır. Çünkü sloganın her yıl değişme şansı yok. Slogan, markanın hayatında aynı kalır. Slogan, şirketinizin misyon ve vizyonuyla uyumlu olmalıdır. Aynı zamanda slogan ve logo ayrılmaz bir ikilidir. Markanızın sloganını oluşturmak için yapmanız gereken doğru sloganlar için doğru kuralları uygulamak.
Hedef Kitlenizi Belirleyin
Hedef kitlenizi belirlemek belki de markanız için yapmanız gereken en önemli maddedir. Hedef kitlenizi belirlerken ayrıntılı bir anket yapın. Hedef kitleniz için pazarlama stratejisi geliştirirken detaylı ve derinlemesine bir araştırma yapın bu araştırma markanızın bilinilirliğini ve reklam başarısını artıracaktır. Hedef kitle markanızın pazara çıkmadan önce belirlemeniz gereken unsurlardan biridir. Ürünlerin kim için satış yapılacağını ve istatiksel verilerle oluşan hedef kitle bir yandan da demografik bilgiler içerir. Özellikle markanızın hedef kitlesini belirlerken doğru adımlar atmanız gerekmektedir. Peki, bu adımlar nelerdir ?
Müşterilerinizi Onaylayın
Hedef kitlenizi oluşturduktan sonra yapmanız gereken müşterilerinizi incelemektedir. Müşterilerinizin satın aldıkları diğer ürünleri inceleyerek markanızı daha iyi bir yere taşımış olursunuz. Çünkü eğer doğru incelemeleri yaparsanız çıkaracağınız ürününüz o kadar iyi olur. Bu durum da müşterilerinizi onaylamanıza yardımcı olur.
Müşterilerinizi onaylarken ilk önce insanların hangi ürüne ya da neye ihtiyaç duyduklarını öğrenmek önemlidir. Bunun için yapmanı gereken sokağa çıkıp veya sosyal medya üzerinden anket yapmak olacaktır. Sonuçta siz herkese uyacak bir genelleme yaparak düşünemeyebilirsiniz. Anket yapmanız hem firmanıza, ürününüze ve müşteri onaylama sürecinize yüksek ölçüde katkı sağlayacaktır.
Rakipleriniz Hakkında Bilgi Edinin
Bir pazarlama stratejisi oluşturmadan önce yapmanız gereken rakiplerinizi incelemektir. Marka yaratma süreçleri boyunca çevrenizdeki rakiplerinizi iyi gözlemlemeniz markanız ve ürününüz adına faydalı bir adım olacaktır. Rakiplerinizin kampanyalarına bakarak fikir alabilirsiniz. Sizde markanızın satışlarını arttırmak için rakiplerinizin kampanyalarından fikir alarak kendinize özel kampanyalar yaratabilirsiniz. Ayrıca rakiplerinizin kullanmadığı stratejileri değerlendirebilir bu sayede kendi pazarlama stratejilerinizi oluşturabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Mesut Çevik ve Ahmet Usta NFT Platformu Geliştirdi
Marka Yaratma Örnekleri
Amerikan pazarlama derneğine göre marka satıcı veya satıcılar grubunun , mal ve hizmetlerini tanımlar ve rakiplerinden ayırt etmeyi amaçlar. Bu tanıma göre marka yaratma örneklerini inceleyebiliriz. Tüm bu kurallardan sonra marka örneklerini inceleyecek olursak ilk örnek olarak Coca-Cola örneğini verebiliriz.
1886 yılında Coca-Cola'nın adı ve logosu Frank Robinson tarafından tasarlandı ve günümüzde hala aynı logo ve sloganla satışa sunulmakta. Ve milyonlarca insanın hafızasına kazınmış durumda. Bu durumdan çıkarmamız gereken şey aslında şu markanız için seçtiğiniz isim , logo ve slogan markanızın kaderini belirleyen en büyük olgu. Her ne kadar akılda kalıcı şeylere imza atarsanız başarınız o kadar çok olur.
Sonuç olarak marka adı , marka imajının bir parçasıdır aralarında her zaman bir bütünsellik vardır. Marka imajı strateji oluşturmak için önemlidir bir ürünü satmanın ya da tüketicinin hafızasına kazınmanın yolu marka imajından geçer. Kısacası tüm bu maddeleri uygulayan markalar tüketicilerin akıllarda kalmayı başarmış güzel başarılar elde etmiş markalardır. Ama unutmayın ki müşteriyi kazanmak kadar müşteriyi sadakatli bir şekilde size bağlı tutmak yine siz girişimcilerin elinde bu neden tüm marka hazırlık sürecini bir girişimci olarak iyi planlamalı, iyi gözlemlemelisiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...