Girişimcilik; iş dünyasındaki fırsatları tespit ederek, fırsatların hedeflere, imkanlara ve değerlere uygun olduğunun anlaşıldığı anda kar, saygınlık, büyüme, yeniliklere öncü olma gibi amaçlar ile riskleri de göze alarak, insanlığa faydalı ürün ve hizmetleri üreten aktif, esnek, yaratıcı, hızlı işletmelerin var olması için diğer üretim faktörlerini belirli bir düzen içinde bir araya getirme sürecidir.
İlginizi Çekebilir: Haftalık Türkiye Girişim Ekosistemi Raporu
Girişim Sermayesi
Girişim sermayesi, klasik sermaye-üretim ilişkisinden farklı bir sermaye biçimi olarak ortaya çıkmıştır. Yaratıcı fikirleri olan girişimciler ve küçük işletmeler, ürün ve hizmetleri tasarlamak, geliştirmek, üretmek ve satmak için büyük meblağlarda para gerektirebilir. Bu şirketler ve girişimciler için bir finansman çözümü olarak risk sermayesi özellikle ekonomik hayatın içinde yer almaktadır. Girişim sermayesi, piyasada eksiklikleri ve ihtiyaçları olan fikir ve buluşların Ar-Ge aşamasından ticarileştirme ve satış aşamalarına kadar olan süreçte ortaya çıkabilecek sermaye ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar.
Girişimciler sermayelerini harcarken daha çok ürettikleri ürün veya hizmet odaklı olmalıdırlar. Bir ürünü üretirken veya sonrasında olabilecek sorunlara ve risklere karşı hazırlıklı olmalı ve riskleri çözümlemek adına sermayelerini kullanmalıdırlar. Bunların haricinde girişimciler sermayelerini kullanırken ürünü iyileştirmek , yenilemek vb. gibi birçok yenilik adına harcamalıdırlar.
Aynı zaman da markanın büyümesi, gelişmesi ve rakiplerinden kendini ayırt edip ön plana çıkabilmesi için ellerinde bulunan sermayeyi kullanabilirler. Girişim sermayesi, piyasada eksiklikleri ve ihtiyaçları olan fikir ve buluşların Ar-Ge aşamasından ticarileştirme ve satış aşamalarına kadar olan süreçte ortaya çıkabilecek sermaye ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar. Risk sermayesi, risk sermayesi olarak da bilinir. Bunun temel nedeni, yatırım yapılacak ilgili ürün veya hizmetin piyasada depolanıp depolanmamasıdır. Ancak bu risk başarıya götürürse, ürün veya hizmet piyasada başarılı olursa yüksek kar marjları ve satışlar sağlanabilir.
Girişimciler sermayelerini işletmelerinin, ürünlerinin ya da hizmetlerinin dışında kendilerini tanıtmak amacıyla da kullanabilir. Yani müşteri kazanmak adına reklam için harcayabilir. Örneğin bir girişimcisiniz ve iş dünyasında olmayan bir ürünü keşfettiniz ilk olarak tüm sermayenizi bu ürünü en iyi şekilde piyasa çıkartmak adına harcayın. Daha sonra bu ürünü tanıtmak için reklamlara önem verin tüm bunlar bittikten sonra olabilecek risklere karşı elinizdeki sermayenizin bir kısmını hazır da bulundurun bu şekilde hem kendinize hem markanıza hem ürettiğiniz ürüne büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Kısacası bir girişimcinin sermayesini harcayacağı alanlar oldukça kısıtlı fakat var olan alanlara doğru bütçeyi ayırırsanız hem sermayeniz büyüyecek hem rakiplerinizden ayrılacaksınız ve markanız tanınmış olacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...