Yeşil enerji, teknolojik dönüşüm ve tüketici memnuniyeti gibi alanlarda sektöre yön veren girişimleri enerji sektörüne kazandırmayı amaçlayan Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın Demo Günü’nde ilk 3’e giren projeler Elder’in 600 bin TL’lik özel ödülünü paylaştı. Elder Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, “Dönüşümün hızlı olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bu dönüşümde insan, çevre ve teknoloji odağında enerji sektörünü geliştirecek her türlü yeniliğe kapılarımız açık” dedi.
Demo Günü’ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, “Yenilikçi projeleri dinlemek, çözümlere tanık olmak bizlere moral ve umut veriyor” değerlendirmesinde bulunurken EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise “Sorunlar bizim çözüm yeteneğimizi geliştiriyor. Her çalışma değerlidir, sakın yılmayın. Ülkemizi daha da ileriye götürmeye çalışın, durmayın” diye konuştu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent iş birliğinde enerji sektörüne yönelik proje geliştiren girişimleri desteklemeyi amaçlayan Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın Demo Günü’nde, finale sahnesinde sunumu yapılan 16 proje arasında 3’ü, 600 bin TL’lik Elder Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Program sonunda başarılı olan enerji girişimcileri, Big Bang Startup Challenge 2022 sahnesinde 400 bin TL nakit ödülün yanı sıra Big Bang Startup Challenge’ın 458 milyon TL’lik ödül havuzundan da faydalanabilecekler. Dereceye girenlere ayrıca müşteri garantisi, ulusal ve uluslararası proje yazım desteği, global fuar ve hızlandırma programlarına katılım, yatırım ile patent imkânı da sunuluyor.
Sürdürülebilir enerji, arz güvenliği, elektrik sektöründe teknolojik dönüşüm, enerji verimliliği, enerji altyapıları, tüketici memnuniyeti alanlarda yeni yaklaşımları enerji sektörüne kazandıran Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın Final Sahnesi’nde jüri ilk 3 projeyi belirledi. Birinci olan Tayko Pil 300 bin TL, ikinci olan NuManufacturing 200 bin TL ve üçüncü olan Werover 100 bin TL para ödülü kazandı. 8 Kasım Salı Günü Ankara’da gerçekleştirilen ve finale kalan 16 projenin son kez sunulduğu Demo Günü sonunda girişimciler programa katılan şirketlerle işbirliklerine imza atma fırsatını da yakaladı.
İlginizi Çekebilir: 9. GİV Girişimcilik Ödülleri’nde Toplam Ödül 400.000 TL Olacak
“Yenilikçi Projeleri Dinlemek, Çözümlere Tanık Olmak Umut Veriyor”
Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın Demo Günü’nün açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, “Enerji sektörü gerek teknolojik gelişmeler gerekse iklim değişikliğine yönelik politikalar sonucunda baş döndürücü bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Özellikle son dönemde yaşadığımız jeopolitik krizler ve küresel tedarik zincirlerindeki değişimler sonucunda enerji fiyatlarının öngörülemez düzeylere yükselişi de sektörümüzü birçok meydan okumayla karşı karşıya bırakıyor. İnsanımızın, esnafımızın ve sanayicimizin elektrik enerjinden en uygun koşullarda istifade edebilmesi için mücadele verirken sektörümüzün yarınları için girişimcilerimizin yenilikçi projelerini dinlemek ve ortaya koydukları çözümlere tanık olmak bizlere moral ve umut oluyor. İnsanımızın zekâsı ve girişimcilik gücü bizleri her defasında cesaretlendirirken birçok fırsatı da beraberinde getiriyor. Bugün burada sizlerin mevcudiyetinde işte tam da en değerli kaynağımızı; zeki ve girişimci insanlarımızı görüyorum. Böyle bir platformda bizleri buluşturduğu için Elder’e teşekkür ediyor, sizlere gönülden başarılar diliyorum” değerlendirmesinde bulundu.
“PROBLEMİN İÇERİSİNDE ÇÖZÜM ARAMALIYIZ”
Dünyanın gündeminde küresel enerji krizi olduğuna işaret eden EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da, “Kriz kulağa hoş gelmeyen bir kelime. Sorun, yokluk ve darboğazı çağrıştırıyor. Ancak kriz demek yeni fırsatlar demek. Kriz olmasaydı, darboğazlar yaşanmasaydı çözümler de konuşulmazdı. Sorunlar bizim çözüm yeteneğimizi geliştiriyor. Problemler bize tecrübe kazandırıyor. Biz problemin içerisinde çözümü aramalıyız. Buradaki her çalışma bizim için çok değerli. Çünkü bu çalışmaların hepsi büyük bir tecrübe, altında yatan büyük emek, özveri, bilgi, donanım ve gayret var. Biz hiç bir gayreti yabana atamayız. Tabii fırsat da vermemiz gerekiyor. İşte bunun için EPDK düzenlemelerinde bir takım Ar-Ge bütçeleri ayırıyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girerken durmadan çalışmaya devam ederek ülkemizi teknoloji ile geleceğe hazırlamalı, problemlere karşı çözüm üretmeliyiz. Her çalışma değerlidir, sakın yılmayın, ülkemizi daha da ileriye götürmeye çalışın, durmayın” ifadesini kullandı.
ZAİMLER: “ELDER OLARAK DEĞİŞİME ÖNCÜLÜK EDİYORUZ”
Final Sahnesi’nde yaptığı konuşmada, “Katılımcı ve nitelikli proje sayısındaki artış, Enerjim Sensin programını Türkiye’de girişimcilik alanındaki en önemli markalardan biri haline getirme idealine bizi bir adım daha yaklaştırıyor” diyen Elder Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler ise girişimcilere, “Her fikir değerlidir. Cesur olun, kendinize inanın. Biz size inanıyor ve güveniyoruz” diye seslendi.
Enerji sektöründeki dönüşümün çok hızlı olduğunu belirten Zaimler, “Bu dönüşümde insan, çevre ve teknoloji odağında enerji sektörünü geliştirecek her türlü yeniliğe kapılarımız açık. Bugün dünya trilemma dediğimiz imkansız üçlüden söz ediyor. Burada bir yandan arz güvenliğini sağlayacaksınız, bir yandan enerjinin ödenebilir olmasını, ekonomik büyüme modeli maliyetini doğru yerde tutarken, iklime olan etkisini karbon ayak izini tanımlayacaksınız. Bu üçünü aynı anda bir arada tutmak çok zor. Bu denklemi değiştirecek tek bir konu var. O da bu işi kökten değiştirecek yepyeni teknolojiler. İşte bu teknolojileri üniversitelerimiz, iş hayatı ve kamunun desteği ile geliştirmek mümkün” diye konuştu.
Sektör olarak; kesintisiz, kaliteli ve çevreyle uyumlu bir elektrik dağıtım hizmeti sunmayı hedeflediklerini kaydeden Zaimler sözlerine şöyle devam etti: “Dağıtım şirketlerimiz ülke genelinde devasa bir şebekeyi yöneterek, tüketiciye dokunarak ve tüm değer zinciri ile etkileşimde bulunarak sektördeki dönüşümün kilit noktasını oluşturuyor. Kullanıcıların kişiselleştirilmiş hizmetlere talebi, tüketici sayısındaki artış, elektrikli araç yatırımları, mikro şebekeler, dağıtık üretim ve depolama teknolojileri; enerji değer zincirinin uçtan uca dijitalleştirilmesini ve enerji yönetiminde dijital uygulamalara geçişi tetikliyor. Elder olarak değişime öncülük ederek ve ihtiyaçları önceden görerek çözümler üretmek üzere projeler geliştiriyoruz. Bu sırada stratejik gelişim alanı olarak gördüğümüz “Dijital Dönüşüm ve Siber Güvenlik” alanlarında Elder’in eşgüdümü ve bilgi birikimiyle sektöre destek oluyoruz. ‘Elder Teknoloji İnovasyon ve Kuluçka Merkezi’ni kurma yönünde girişimlerimiz de devam ediyor. Böylece yerli, yenilikçi ve yeşil dönüşüm odağında, sürdürülebilir bir enerji ekosistemini, nitelikli insan kaynağı ve yenilikçi teknoloji çözümlerini geliştirmeyi amaçlıyoruz.”
“DESTEK VERDİĞİMİZ ALANLARA ENERJİYİ DE EKLEDİK”
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş da son dönemde yaşanan krizlerle enerji dünyanın en önemli gündem maddesi olduğunu kaydederek, “Bu kapsamda destek verdiğimiz alanlara enerji sektörünü de ekleyerek girişimciler için önemli bir referans noktası olmaya devam ediyoruz. Onları sadece finansal açıdan değil, ticarileşme, ölçeklenme, network edinme, laboratuvar alt yapısı ve mentorluk desteği sağlayarak her açıdan destekliyoruz. Program kapsamında seçilen girişimler, İTÜ Çekirdek’te girişimini ticarileştirmeye yönelik eğitim ve seminerler; pazarlamadan finansa, satıştan insan kaynağına kadar 500’den fazla alanında uzman mentor, seçilen prototipleri geliştirmek için Ar-Ge fonu ve laboratuvar altyapısından yararlanabiliyor. Ayrıca, potansiyel müşterilerle bir araya gelme, ulusal ve uluslararası bağlantılara erişim, global fuar, etkinlik ve hızlandırma programlarına katılım sağlanması, yatırım imkanı gibi çeşitli avantajlar ve desteklerden yararlanma fırsatı buluyor. İTÜ Çekirdek’te kuruluşumuzdan bu yana destek verilen 4 bin girişimimiz bulunuyor. Bunların arasından 1.200 girişim şirketleşti. Desteklenen girişimler 812 milyon TL’nin üzerinde yatırım almış, toplam ciroları ise 431 milyon TL’ye ulaştı” değerlendirmesinde bulundu.
Ender Özel Ödülünü Alan Projelerin Bilgi Notları
GİRİŞİM ADI: Tayko Pil
PROJE ÖZETİ: Prototip üretimi tamamlanan CR2032 sınıfı lityum piller, başta otomobillerin uzaktan kumandası olmak üzere, oyuncaklarda, saatlerde, bilgisayarlarda ve birçok elektronik cihazda kullanılmakta. Pil kimyasında nano kalınlıkta seramik kaplama yaparak, pil katot tozuna bor elementi katkısı ve bitkilerden elde edilen bağlayıcının pil yapımında kullanılmasıyla, hem pilin ömrünü uzatılması hem de çevreci pil üretimi hedefleniyor.
GİRİŞİM ADI: NuManufacturing
PROJE ÖZETİ: Geliştirilen Bestekar 4.X yapay zeka platformu ile üretim ve enerji dağıtım sistemlerinde sensor bileşkelerinden gelen geçmiş ve güncel veri setlerini analiz ederek oluşabilecek hata ve arızaları öngörebiliyor. Yine anlık durumları izlenip, farklı ortam ve cihazlar için özgün kalibrasyon yapılabilirken, bakım ve arıza gereksinimleri tahmin edebiliyor. Amaç süreçlerde verimlilik artışı sağlamak ve kesintisiz işleyen üretim ve enerji dağıtımı sistemleri oluşturmak.
GİRİŞİM ADI: Werover
PROJE ÖZETİ: Yenilenebilir enerji sektöründe, AI ve IoT teknolojilerini kullanarak kestirimci bakım çözüm önerileri sunuyor. Werover, rüzgar, güneş ve hidroelektrik santraller için uyarlanabilir, çok işlevli bir yazılım sistemleri geliştiriyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...