Girişimcilik denilince genelde insanların aklına, kendi paranı kendi yaptığın işten kazanmak olarak geliyor. Bence çok daha fazlası. Evet harika bir deneyim. Ancak harika olmakla beraber çok zahmetli ve yıpratıcı olduğunu baştan söylemem gerekiyor. Bu zor ama bir o kadar harika süreçte edindiğim bir çok hayat dersi oldu. İlk yazımda size bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum.
2015 Yılında girişimciliğe adım atmadan önce güzel bir planlama yaptım. Hali hazırda güzel para kazandığım bir işim vardı. Artık istifa edip o hayalini kurduğum (inanılmaz, harika, çığır açacak iş fikrimi hayata geçirmeliydim/tabii ki böyle düşünebilirsiniz ama şaka bir tarafa inanın böyle olmak zorunda değil)iş fikrini hayata geçirebilecektim. Elimdeki tüm parayı CepteTamir isimli projeye yatırarak ilk girişimimi başlattım. İlk başlarda çok zorlandım fakat kendi fikir dünyamda geliştirdiğim bu projenin aslında daha iyi bir startup kuluçka merkezinde güzel bi iş modeline dönüşebileceğini öğrendim. Kısa sürede kabul aldık ve girişimimin ilk tohumlarını orada atmış olduk.
Bu süreç esnasında ve sonrasında çıkardığım 10 önemli hayat dersini sizinle paylaşmak istiyorum. Eminim ki aramızda girişimciliği ciddi şekilde düşünenler vardır. Onların zihninde ufak bir ışık dahi yakabilirsem ne mutlu bana.
İlginizi Çekebilir: İlginç Girişimcilik Hikâyeleri
Pazar Araştırması Yapın
Biliyorum güzel bir fikir aklınıza geldiği zaman onu hemen yapmak istiyorsunuz. Piyasa büyüklüğü, piyasadaki şirketler, rekabet için gerekli olan bütçe, ürünün kar marjı vb. konular ikinci planda kalıyor genelde. Ürünü üretmiş olsanız dahi pazara uygun olmadığını, ya da pazarın tahmin ettiğiniz kadar büyük olmadığını anladığınızda yaşayacağınız üzüntünün onda birini yaşarsınız en fazla.
O yüzden yanıldığınızı görmekten korkmayın. Mutlaka o işi yapanlarla görüşüp pazar mülakatları gerçekleştirin.
Ben sektörden birçok kişiyle görüşüp fikir alış verişinde bulunmuştum.
İyi Bir Kuluçka Merkezine Kabul Almaya Çalışın!
İyi bir kuluçka merkezinde fikrinizi yada iş modelinizi geliştirmenin bir çok avantajı olabilir. Bu avantajları kullanmak tabi ki size bağlı bir şey ama yatırımcılarla görüşmek, mentorlar dan destek almak, verilen eğitimlerle modelinizi geliştirmek bunlar harika şeyler.
Ekip Arkadaşlarınızı İyi Seçin!
Önemli olan yakın bir arkadaşla iş yapmak değil. Sözünde durabilecek olgunlukta, seninle benzer ideallere sahip ve maddiyat söz konusu olduğunda değişmeyecek kişilerle çalışmalısın. Ayrıca, hepinizin ayrı uzmanlık alanları olmalı ve herkes bu alanda gerçekten iyi olmalı.
Eğer projede kendi alanında bir görevi gerçekleştiremeyecek ise o ekip arkadaşını projeye almanın bir anlamı yok. O kendini projenin bir parçası hissedemeyeceği gibi sizin de motivasyonunuzu aşağı çekecektir.
Küçük Başlayın ve Büyütün!
Kendinize ufak hedefler koyun ve yavaş yavaş yükselin. Gaza gelmemeye dikkat edin. Finansal kaynaklarınızı doğru kullanın. İnsan kaynağına sürekli yatırım yapın. Para harcamadan iş birliktelikleriyle ortak kampanyalar düzenleyin. Yetişemeyeceğiniz hacminizi ve potansiyelinizi aşan siparişler almayın. Teknolojinizi sürekli geliştirin ve bu alana yatırım yapmaktan çekinmeyin.
Para Kazanın Ama Tek Amacınız Bu Olmasın!
Bir girişime başlarken para kazanmak en önemli amaçlarımızdan birisidir. Zaten bu yüzden birçok insan beyaz yaka işinden ayrılıp çok daha stresli olan girişimciliği tercih ediyor. Para bu işin maddi kısmı, manevi kısmına daha çok odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. Yoksa ilk başta ‘’Arkadaşlarımla iş yapıp hem eğlenip hem daha çok para kazanacağım.’’ diye kurduğunuz işte sadece ‘’daha çok para kazanacağım.’’ kısmına odaklanmış oluyorsunuz.
Mutlaka Sözleşme Yapın!
Eğer bir ekiple çalışıyorsanız mutlaka sözleşme yapmalısınız. Güven duymak çok güzel bir şey fakat sözleşmesiz kesinlikle böyle ciddi bir yolculuğa çıkmayın. Startup hukuku alanında bir çok faydalanabileceğiniz kaynak ve kişiler var. Bunları ileride yazacağım yazılarda bahsedeceğim.
Kendinizi ve sermayenizi olabildiğince güvence altına almaya çalışın. Arkadaşınızla iş yapıyorsanız dahi, aradaki bu hukuki tedbir ilişkinizin zedelenmesini önleyecektir.
Kimseye Koşulsuz Güvenmeyin!
Şimdi belki de “Nasıl yani en yakın arkadaşlarıma bile mi? Onlardan ne zarar gelebilir ki?” diye düşünüyorsunuz. Bence böyle düşünmeyin. Zamanla işler iyi de gitse kötü de gitse bir süre sonra ilişkiler farklılaşabiliyor. Yıllarca beraber iş yaptığınız, birlikte tatile gittiğiniz, ona çok güvendiğiniz arkadaşınız değişiveriyor ve siz hayal kırıklığına uğrayabiliyorsunuz.
O yüzden, en yakın arkadaşınız dahi olsa koşulsuz güven aranızdaki ilişkiyi zedeleyecektir en nihayetinde. İnsanlar büyük paraları görünce değişiyor.
Fikrinize Aşık Olmayın!
Gerçek Girişimci’nin çevresinden gelen seslere bir kulağı açık diğer kulağı kapalı olmalıdır. Sonra çevresinde girişimiyle alakalı bilgisi olan insanlara, sonrasında girişimiyle alakalı hiç bilgisi olmayan konuyla alakalı bilgili insanlara danışır; sonuca varır, eyleme geçirir.
Demek istediğim fikrinize, girişiminize sahip çıkın ve her ne olursa olsun ondan vazgeçmeyin. Ancak yeri geldiğinde yaptığınız hataları fark etme erdemliliğini de göstermelisiniz.
Finansal Okur Yazarlığı Mutlaka Öğrenin!
Eğer öğrenmek için çok geçse, mutlaka ekibinizde güvendiğiniz bir finansçı olsun. Finansal okur yazarlık her girişimcinin alması gereken eğitimlerden birisidir. Girişiminizi finansın temel ilkelerinin üzerine inşa etmelisiniz. İşinizi büyütürken finansal kaynaklarınızı doğru kullanmalı, şirketinizin mali mizan tablosu hep doğru rakamları vermeli. Nakit akışını iyi yönetmeli nasıl olsa para kazanacağım diye getirisi belirsiz alanlara yatırım yapmamalısınız.
Yatırım Amaç Değil İşin Bir Parçası Olmalı!
Bir çok insanın çok zengin olma hayalleri ile girişimci olduğu bir gerçek. Ancak yatırım almak ve zengin olmanın karıştırıldığını düşünüyorum. Buna göre girişimci planlarını yatırım üzerine değil büyüme üzerine kurgulamalı ve bana kalırsa bir işe girişmeden önce risklerini kontrol altına alarak ilerlemeli. Burada önemli olan nokta girişimcinin kendisine milestone hedefler koyması ve buna göre kendisini değerlendirmesi olacaktır.
Bahsettiğim konuları özet olarak yazmaya çalıştım. Bundan böyle girişimcilik alanında deneyimlerimi sık sık sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Sizlerin de fikirlerini merak ediyorum. Yorum yazabilir, düşüncelerinizi benimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...