Girişimciliğin geleceği son dönemlerin en trend konuları arasında yer alıyor. Özellikle girişimcilik sektörünün ön plana çıkmasıyla birlikte girişimciliğin geleceğini şekillendirecek yeniliklerde çok araştırılmaya başladı. Peki; girişimciliği geliştirecek, şekillendirecek yenilikler nelerdir? Bu soruya yazımızda net olarak cevap bulabileceksiniz. İşte girişimciliğin geleceğinin şekillenmesine yardımcı olacak yenilikler!
Girişimcilikte Yenilik
Girişimciliğin olmazsa olmaz unsurları arasında yenilik gelmektedir. Bu yenilik kavramı sayesinde girişimciler yaratıcı fikirler geliştirmeye başlar. Yaratıcı fikirlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan yenilik kaynaklarını şu şekilde ifade edebiliriz:
Ani Gelişmeler
İşletmeler genellikle ani gelişen durumlara çok sıcak bakmazlar. Aniden ortaya çıkan başarı ve başarısızlar bir girişimcinin kendini yenilemesi için büyük fırsattır. Bazen en kötü başarısızlık bile girişimci için büyük fırsat olabilir. Girişimciliğin geleceği ani gelişen olaylara göre şekillenebilir. Örnek olarak; Ford’un kurucusunun yaşadığı bir olayı verebiliriz. Henry Ford bir gün Chicago’da faaliyet gösteren bir mezbahayı gezer. Mezbahayı gezdiği sırada kasapları izler. Kasaplar düzenli bir sıra oluşturup geçen tüm karkasların içinden parça alır. Bunun sonucunda ortada parça kalmaz. Henry Ford kasapların bahsettiğimiz bu durumunu izledikten sonra otomobil üretiminde hareketli montaj bandının kullanılabileceğini düşünür.
Yeni Bilgi
Bir girişimci araştırmayı, devamlı yeni bilgiler öğrenmeyi çok sevmesi gerekiyor. Girişimcilik sektöründe tutunabilmenin şartı, kendini yenilemekten ve öğrenmekten geçer.
Demografik Değişimler
Girişimciliğin geleceği için demografik değişimlerinde mutlaka ele alınması gerekiyor. Demografik değişimler, yeniliğin önemli parçasıdır. Ölüm- doğum oranları, yaş ve cinsiyet demografiyi ifade eder.
Pazar, Sektör Değişimleri
Pazar ve sektör yapıları içinde bulunduğumuz durumlara bağlı olarak değişir. Girişimciler içinde bulunulan zamanı ve durumları ele alarak hem Pazar hem de sektör değişimlerini yakından takip etmelidir.
Süreç Gereklilikleri
İçinde bulunulan süreç işletme ihtiyaçlarını görmezden gelebilir. Bu tarz durumlarda girişimcinin süreç gerekliliklerini ele alıp ona göre yeni bir plan oluşturması gerekir.
İlginizi Çekebilir: Haftalık Türkiye Girişim Ekosistemi Raporu
Girişimciliğin Geleceğini Belirleyecek 3 Yenilik!
Dijitalleşen dünyada yenilik kavramı her alanda olduğu gibi girişimcilik sektörü içinde çok önemlidir. Girişimci olmak ya da mevcut işini büyütmek isteyenlerin bilmesi gereken yenilikleri şöyle sıralayabiliriz.
Sosyal Ticaret
Günümüzde iş dünyası, sosyal medya platformlarıyla şekilleniyor. Sosyal medya platformları; işletmelerin itibar kazanmasında çok etkilidir. Aynı zamanda girişimcilik faaliyetlerinin başarılı olması adına da sosyal medya platformlarından yararlanılır. Sosyal ticaret; Instagram, Facebook vb. platformlardaki alışveriş sistemini ifade ediyor. Sosyal ticarette yalnız satın alma işlemi olmaz. Satın alma işlemiyle birlikte yönlendirme tekniğiyle pazarlama çalışmaları yapılır. Sosyal medya ile e-ticaretin birleşiminden sosyal ticaret oluşur. Girişimciler tüketicilerine ürün ve hizmetlerini doğru şekilde sunmak için sosyal ticaretten yararlanmalıdır. Sosyal ticarette satışlar makine öğrenimiyle gerçekleşir. Sosyal ticaret, birçok B2B pazaryeri tarafından kullanılıyor. Bu nedenle girişimciliğin geleceği şekillenmesinde de etkin rol oynuyor.
Yapay Zekâ
Yapay zekada sosyal ticaret gibi girişimciliğin geleceği için önem arz ediyor. Yeni kurulacak ya da halihazırdaki işin büyümesinde yapay zekanın katkısı çok büyüktür. Global endüstrinin dönüşümünde yapay zekâ çok büyük güç oldu. Buna örnek olarak; birçok girişimcilik faaliyetinde blockchain, metaverse gibi yapay zekâ çalışmalarının dahil olmasını verebiliriz.
Esnek Çalışma Ortamı
Covid-19 birçok alanı olduğu gibi iş dünyasını da çok etkiledi. Covid-19 salgınıyla birlikte esnek çalışma şekli pek çok şirket tarafından benimsendi. Evden çalışma olarak da nitelendirebileceğimiz esnek çalışma hem işveren hem de çalışan işin büyük rahatlık oldu. Belirttiğimiz bu hususla birlikte girişimciliğin geleceği şekillenmiştir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...