Girişimciliğin zorluklarına değinmeden önce kısaca girişim nedir kavramını ele alalım. Girişim, genel tanımı ile yeni fikirleri maddi unsurlarla birleştirip yapılan atılımdır. Girişim çoğu insan için risk olarak tanımlanabilir sonuç olarak yeni bir atılımdır ve getirisi götürüsü sadece soyut olarak bilinebilmektedir ve her türlü sonuç göze alınmalıdır.
Kendi işinin patronu olmak kulağa ne kadar da cezbedici geliyor, öyle değil mi? Yeni bir oluşuma öncülük etmek, belki de topluma faydalı bir işin içinde bulunmak birçok kişinin hayalidir.
İlginizi Çekebilir: Tüm Etkinliklerinizi Dijitalleştiren Girişim Endless Fairs
Stres Yönetimi
Ancak her başarının bir zorluğu vardır diyerek gerçekçi olmakta yarar var. Kendi işinizin patronu olmak demek uzun çalışma saatlerini beraberinde getirecektir. Tamamen bütün sorumluk sizde olacaktır ve bu yola yalnız çıktıysanız belki de bütün bu zorlukları tek başınıza üstlenmeniz gerekecektir. Art arda hayal kırıklıkları, stres, baskı, yönetmekte zorlanacağınız bir süreç olarak sizin motivasyonunuzun önüne geçmesine izin vermeden kararlı adımlarla bu yolda dik durarak ilerlemeniz gerekecektir.
Teknoloji
Hızla gelişen ve değişen teknolojiyi takip edip, öğrenmek zorunda kalacağınız birçok yeni şeyle karşılaşacaksınız. Girişimcilerin en zayıf noktaları tecrübesiz olmalarıdır. Bu yüzden uzun zamanlarınızı alacak çalışmalar kafanızı bulandırabilir, bu bilgi selinin içerisinde kaybolmamaya özen göstermelisiniz. Bilgi ve tecrübe zaman içerisinde kazanılan en değerli varlığınız olacaktır. Bu süreç içerisinde kendinizi geliştirmekten asla geri durmamalısınız, girişim yaptığınız alanda seminer, workshop ve eğitimlere katılmaya özen gösterebilirsiniz. Bu hem bilginizi tazelemek adına hem de girişim yaptığınız çevreyi daha iyi tanıyabilmek bir adına size güzel tecrübe sağlayacaktır.
Hepsinin üst üste geliyor olması sizin için uzun zamanlar anlamına gelebilir. Artan yoğun iş temposunda sorumluluklara göğüs gerebilmelisiniz. Bu süreçte ailenize sevdiklerinize vakit ayırmakta güçlük çekebilir ama bundan pes etmemelisiniz.
Hatta yapılan araştırmalara göre kendi işinin sahibi olan insanlarının depresyon ve anksiyete ile sıklıkla mücadele ettikleri gözlenmiştir. Bu stres yönetimini doğru bir şekilde sağlamak aslında en büyük zorluğun üstesinden gelmek olarak da varsayılabilir.
Rekabet
Tüm bunların yanı sıra hırslı insanlar sizi en çok tüketmeye yaklaştıracak insanlar olacaktır. Unutmayın her zaman bir rekabet ortamının içinde bulunmaya hazır olmasınız. Eğer bu yola çıktıysanız ve kararlıysanız, bu sebeplerden stres yaşamaya hazırlıklı olmalısınız.
Sermaye
Girişimcileri bekleyen bir diğer zorluk ise sermaye problemidir. Başarılı fikirlerin çoğu sermaye yetersizliğin ötürü bu girişimlerini başlayamadan sonlandırmak durumunda kalıyorlar. Sermaye kaynağını çözmek işiniz için yapabileceğiniz en önemli yatırımlardan biri konumunda yer almakta diyebiliriz. Başlangıç için projenizin türüne göre hibe veren kurumlardan destek sağlayabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde ise işinizi daha çok büyütmek ve pazara açılabilmeniz için iyi bir proje ile kendinize bir yatırımcı bulabilirsiniz. Doğru yatırımcıyı bulmak fikrinize oldukça fazla getiri sağlayacaktır.
Girişimin içerisindeyken maaşlı bir geliriniz olmayacağını bilmeli ve bunu göze almalısınız, aksayan ödemeler, tahsilat zorlukları, farklı tarihlerde farklı tutarlarda gelen paralara alışmanız biraz zaman alabilir. Üstesinden gelmeye bakın.
Gelişen ve yükselen birçok büyük şirketin arasından sıyrılıp ön planda olmak yeni girişimciler bir hayli korkutmaktadır. Bunun için de yine fikriniz ve yatırımcınız en önemli rolü üstlenmektedir. Daha uzun vadede düşünüp, ileri vadede yaşanabilecek ekonomik dalgalanmaların girişim yaptığını sektöre etkisinin neler olabileceğini kestirmek girişiminizin başarılı olabilmesi için ana yapı taşı diyebiliriz.
Enerjinizin ve inancınız düştüğü anlarda durup kendi kendinize bu işte yalnız olmadığınızı söylemeniz size destek sağlayacaktır. Birçok yeni girişimci sizinle benzer aşamalardan geçiyor. Sizin hissettiğiniz kaygıyı, stresi, hayal kırıklıklarını hatta başarabilecek mıyım duygusunu bile yaşıyor. Bu duygular size özel değil ama bireysel bir mücadelenin davetiyesi sizler için. Bu gibi duyguların üstesinden tek başınıza gelemiyorsanız ya da gelemeyeceğinizi düşünüyorsanız bu noktada destek almaktan asla çekinmeyin, ailenizle arkadaşlarınızla sık sık vakit geçirmeye çalışısın ve sorunlarınıza farklı çözümler arayın. Sağlam bir temel sağlam bir motivasyon ve özveriden gelir unutmayın. Gördüğünüz gibi girişim kolay gibi görünse de maddi ve manevi birçok zorluğu içerisinde barındırmaktadır ve iyi bir stres yönetimi gerektirmektedir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...