Son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya genelinde girişimcilik fazlasıyla rağbet görür oldu. Günümüzde girişimcilerin kaynaklara daha kolay ulaşır olmasıyla risk alabilen insan profili buluşunca iş hayatına atılmak oldukça kolaylaştı.
Yazı dizimizin ilk yazısı olan Girişimcilik 101 ile girişimcilik dünyasına giriş yapıyoruz.
Girişim Nedir
Girişimciliğin doğasını anlamak için öncesinde girişim nedir bilmek gerekir. Girişim, kelime anlamıyla teşebbüs demektir. Girişime kavramsal açıdan bakacak olursak bir işe başlamak ve başlamadan önce onu ele almak olarak yorumlayabiliriz. Buradan hareketle profesyonel hayatta girişim kavramını şöyle tanımlayabiliriz: Bireylerin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda mevcut açıkların belirlenerek koşulların olgunlaşmasıyla risk alarak atılım yapmak. İş dünyasında yaşanan gelişmelerle birlikte meydana gelmesi beklenen tüm ihtiyaç değerleri birer girişim değeri taşır. Özetle iş dünyasında bir eksiği kapatmaya yönelik ticari ve yenilikçi hamleler bütününe
girişim denir.
Girişimci Kimdir
'Girişimci nedir?' sorusuna cevap aradığınızda binlerce alternatif tanımla karşılaşabilirsiniz. Kısa bir cevap verecek olursak girişimci
risk alan kişidir diyebiliriz. Girişimci, toplumun tamamı veya belirli bir kısmına yönelik ihtiyaç veya sorunları tespit edip bunlara yönelik mal veya hizmet üreten kişidir. Girişimci, üretirken aynı zamanda tüm üretim, pazarlama ve yönetim süreçlerini bir iş planıyla bir araya getirir. Ticarette kimse peyda olmadan mal veya hizmet alımına ihtiyaç duymaz. Bu noktada girişimci bu ihtiyacı görür, tüm riskleri göze alır ve hamlesini yapar.
Girişimcilik Nedir
Girişimcilik, girişimcinin gerçekleştirdiği fikrî ve fizikî eylemler bütünüdür. İktisadi bir mal veya hizmetin üretim faktörlerinin belirlenip bir araya getirilmesi ve var olan ekonomik fırsatların yeni değerlere dönüştürülmesi sürecidir. Girişimcilik, her süreç gibi aşamalardan oluşur. Elbette işin içerisinde süreç varsa her zaman değişkenler de vardır.
Girişimcinin Alması Gereken Riskler
Girişimci, aklındaki girişimi hayata geçirme sürecinde belli başlı riskler almak durumundadır. Bu risk türlerini üç başlıkta ifade edebiliriz.
Paranın ve benzeri değerli kazancın olduğu her alanda yollar inişli ve çıkışlıdır. Özellikle yeni bir girişimin başlangıç evresi bolca soru işareti barındırır. Girişimin hayata geçme evresinden ilk kazancın elde edilmesine kadar olan süreçte finansal değişkenler olacaktır. Bu değişkenleri tamamıyla yok etmek imkansızdır, yok saymak ise büyük bir hata olur. Ancak her risk faktörü gibi bunu da en aza indirgemek mümkündür. Değişkenleri en aza indirgemek, ancak etkin ve tüm değerleriyle hesaplanmış bir iş planıyla mümkündür.
Kısa, orta ve uzun vadede tüm beklenen ve beklenmeyen değerlerin hesaplandığı, gider ve gelir hesaplarının yapıldığı, amortisman ve yıllık değişkenlerin yaklaşık değerleriyle hesaplandığı bir iş planı finansal riski en aza indirebilir.
Girişimde sosyal risk, girişimin nicel ve nitel vasıflarıyla doğru orantılıdır. Sosyal açıdan ürün veya hizmet portföyünüzün ihtiyaç ve eksikliklerinize uygun olması, ürünü veya hizmeti çevrenize kabullendirme ve özendirmenizle doğru orantılıdır. Unutulmamalıdır ki her müşterinin her şeye ihtiyacı yoktur, ancak iyi bir girişimci her şeyi her müşteriye satabilir. Bu, zaman alacak bir süreç olsa da riskler girişimciyi caydırmamalıdır.
Eğer girişimcinin iş hayatındaki ilk serüven söz konusuysa, girişimin taşıdığı psikolojik riskler girişimcinin bulunduğu alana hakimiyetiyle doğru orantılıdır. Eğer girişimcinin girişim fikrine dair teorik ve pratik bilgisi yeterliyse psikolojik risk en aza indirgenebilir. Ancak girişimci elindeki sermaye ve imkanlarla bir girişime yapıyorsa psikolojik olarak baskı hissetmesi de doğaldır. Çünkü burada başarı veya başarısızlık stresinin yanı sıra girişimin aşamalarına dair belirsizlikler de ekstra bir stres kaynağıdır.
Girişimcinin Fonksiyonel Özellikleri Nelerdir
Girişimci bazı teorik ve pratik özelliklere sahip bir süper kahramandır. Bu fonksiyonel özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Bir Girişimde Nelere Odaklanılmalıdır
Girişimcinin girişimini hayata geçirmeden önce ve sonra yapacağı veya yapması gereken bir listesi olmalıdır. Genel hatlarıyla bu liste şunlara odaklanmalıdır:
Göreceğiniz üzere koca bir okyanus olan
girişimcilik dünyasında bir kaşık bilgiye değindik. Bu yeni yazı dizimizde elimizden geldiğince girişimci ve girişimci adaylarının dünyasına ışık tutmaya çalışacağız. Siz de konuyla ilgili bilgi ve sorularınızı bizimle paylaşabilir, bu yolculuğumuzda bize eşlik edebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...