Girişimcilik 101 serimizin devamı olarak bugün hep birlikte sizlere girişimcilik dünyasına giden bonuslu yolları anlatacağız.
Fikrim ve işim olsun, işim var daim olsun diyen tüm girişimci adayları, bu zorlu yolda süreci kolaylaştıracak destek arayışındadır.
Son yıllarda gerek devlet gerekse de özel destek kuruluşları bu noktada girişimcinin yanında olmaya devam ediyor. Yeni yapılan her girişim aynı zamanda geleceğin kazançlı bir yatırımı olabilir düşüncesi ile teşvik kaynaklarından destek almak sizi ilerleyen meslek hayatınızda da onların gözünde potansiyel yararlanıcı konumuna sokacaktır.
Şimdi gelin teşvikler ve destekler ile alakalı ‘’kafadaki deli sorular’’a cevap bulmaya çalışalım.
Teşvik ve Destek Çalışmalarını Süreçleri
Ülkemizde ilk olarak 1963 yılında TUBİTAK, girişimcilerin yanında yer alan bir kurum olma mahiyetini kazanmıştır. Ardından 1990 yılında küçük, orta ve büyük işletmelere destek olmak ve yeni girişimlere destek sağlamak adına KOSGEB kurulmuştur. 2005 yılına gelindiğinde ise Avrupa Birliği uyum süreci döneminde AB destekli faydalar da ülke gündeminde yerini almıştır. Aynı yıl ülkemizde sektörel bazda büyük yatırımların ve inovasyonların gerçekleştirilmesi için 26 bölgeden oluşan Kalkınma Ajansları kurulmuştur. Günümüze gelindiğinde ise çeşitli bakanlıkların çalışma odağı doğrultusunda destekleri, özel vakıfların destekleri gibi çeşitli dönemsel teşvikler de bulunmaktadır.
Teşvik Veren Kurumlar Ve Teşvikleri:
Girişimde bulunmayı planladığınız alan, herhangi bir noktasında teknoloji ve bilimsel çalışmalar ile kesişiyorsa, AR-GE faaliyetleri içeriyorsa ve inovatif gelişim süreçlerini kapsıyorsa mutlaka Tübitak teşviklerini incelemeniz gerekir. Başlıklar halinde Tübitak teşviklerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Bilimsel ve Teknoloji İş Kurma Desteği Programı
Proje Pazarlar Destekleme Programı
TÜBİTAK Patent Destek Programı
Teknogirişim Sermaye Desteği Programı
TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik P.D.P
Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı
TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
TÜBİTAK Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı
Kamu Projelerini Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı
Girişim Sermayesi Destekleme Programı
Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destekleme Programı
Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek Programı
Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı
Tübitak girişimcileri için her destek programında farklı şartlar aramaktadır. Her destek her girişimciye uymayabilir. Söz konusu teşvikler için kurumun kurumsal sitesini takip edebilirsiniz.
Ülkemizin girişimci bazında yerel kaynak membası olan KOSGEB, mevcut girişimcileri desteklediği gibi, girişim bazındaki fikirleri de güzel miktarlarla destekliyor. Tabi bu alanda girişimci adaylarının öncelikle kurumun web sitesinden ‘’desteklenen sektörler’’ listesine bir göz atmaları gerekiyor. Nadiren olsa da KOSGEB'in desteklemediği sektörler de mevcut. Eğer fikriniz desteklenen sektörler arasında yer alıyorsa, ikinci adım olarak kuruma başvuru yaparak iç prosedür gereği "Girişimcilik Sertifikası’’ almanız gerekiyor. Bu sertifika bir nevi veri tabanına kayıt belgeniz olacaktır. Yani girişimcilik sertifikanız yoksa KOSGEB sizi destek kapsamına almaz. Bu bağlamda KOSGEB'de;
ile işinizi büyütebilir ve geliştirebilirsiniz.
Ticaret Bakanlığı, ülke pazarında belirli bir isme ulaşmış veya ticari hayatında büyük oynamak isteyerek uluslararası pazara açılmak isteyen firmalara ihracat desteği sunma görevini layığı ile yerine getiriyor. Sunduğu ihracat desteği ile firmaların yurtdışına açılmasını planlayan bakanlık "İhracata Hazırlık, Pazarlama ve Markalaşma’’ olarak üç aşamada destek vermektedir. Bakanlık bu destekleri yalnızca toptan ve perakende satış yapan sektörlere değil, hizmet sektörüne de vermektedir.
Teknoloji Geliştirme Vakfı da, TUBİTAK gibi ülkemizde teknoloji tabanlı tüm projeleri, başlangıç ve gelişim sürecinde olan tüm girişimcileri desteklemektedir. Özellikle geri dönüşüm ve çevreye zararsız olan enerji kaynaklarının da kapsandığı girişimlere özenle destek olmaktadır.
Kadın Girişimcileri Derneği de yatırımcı veya girişimcisi kadın olan fikirlerin desteklenmesi için uzun zamandır ülkemizde var olan bir kuruluş. Kısa adı Kadiger olan dernek, "
kadiger.org’’ adlı internet adresinde faydalanıcılarına detaylı bilgiler sunuyor.
Ülkemizin iş yelpazesinin ortak paydası olan ve istihdam sağlamada yetkin bir kurum olan İşkur, girişimcilere yönelik çeşitli çalışmalar yapıyor. Bir başka ayrıcalığı ise hem hükümlü bireyler hem de engelli bireylere yönelik çalışmalara da imza atıyor. Kendi işini kurmak isteyen engelli bireylere kanıtlanan raporları doğrultusunda kuracakları işin başında "kuruluş desteği, işletme giderleri desteği ve kuruluş desteği’’ vermektedir. Benzer imkanlar eski hükümlülere de sağlanmaktadır.
İşte yukarıda sıraladığımız bu kaynaklar girişimcilere destek olmakla beraber kuruluş evresindeki maddi yükleri de azaltmaktadır. Girişimin mahiyeti ne olursa olsun, ilk aşamadan son aşamaya kadar bir destek ihtiyacı noktası mutlaka gelir. İşte o noktada mutlaka bu desteklere başvurun.
Bu tarz diğer haberlerimize
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...