Kar sağlamak adına birtakım risklerin almasıyla ortaya çıkan iş modeli girişimcilik olarak tanımlanmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi girişimciliğin önemini daha çok artırmıştır. Günümüzde teknolojiden yararlanarak az sermayeyle de girişimcilikte başarılı olunabiliyor.
Girişimcilikte; önce iş projesi oluşturulur. Belirli risk çerçevesinde oluşturulmuş olan iş projesi kamuoyuna sunulur. Girişimcilik faaliyetlerini yürüten kişi, kazanç sağlarken bir taraftan da ekonomik değer üretmeye başlar. Başka bir ifadeyle girişimci kişilere de kazanç kapısı açmış olurlar. Girişimcilik; cesaret başta olmak üzere birikim ve yeteneğin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
İlginizi Çekebilir: Deliverect 1,4 Milyar Doların Üzerinde Değerleme Aldı
Girişimciliği Etkileyen Çevresel Faktörler
Girişimcilik, çevresel faktörlerle etkileşim halinde olan bir faaliyettir. Her çevrenin kendine ait yapısı vardır. Bu yapılar, girişimcilikle etkileşime girerek bazı faaliyetleri desteklerken bazılarını da engelleyebiliyor. Girişimci faaliyetleri etkileyen çevresel faktörler;
Girişimciliği etkileyen çevresel faktörler kapsamında daha çok kültürel nokta ele alınmıştır. Bunun sebebi; bir toplumun kültürünün girişimci davranış ve tutumlarını etkilemesinden kaynaklanmaktadır. Kültürel yapı, kişilerdeki girişimcilik ruhunu ortaya çıkarabiliyor. İnsanların içinde bulundukları kültürün değerlerini taşırlar. Dolayısıyla kişi girişimcilik faaliyetlerinde mutlaka kültüründen ve çevresinden etkilenir.
Girişimci ruhlu kişinin çevresindeki tüketici istek ve ihtiyaçları onun faaliyetlerini doğrudan etkiliyor. Aynı zamanda toplumsal yasalarda girişimciliği etkiliyor. Girişimciliğe etki eden çevresel faktörlerden biri de ekonomidir. Ekonomi iyi olduğunda girişimcilik faaliyetleri de aktif olur. Girişimciler için ekonomik krizler genellikle büyük risk olarak görülür. Yalnız girişimci, stratejik adımlar atarak bu büyük riskin avantaj olmasını sağlayabilir.
Girişimcilik ile Zengin Olunur mu?
Girişimcilik ile zengin olabilmek için; doğru proje oluşturulmak ve çok çalışmak gerekiyor. Bahsettiğimiz bu noktada Facebook’un kurucusu, Mark Zuckerberg’i örnek verebiliriz. Mark Zuckerberg, sıkı çalışma ve doğru stratejiyle dünyanın en çok kazanan girişimcileri arasında yerini almıştır. Girişimcilik faaliyetlerinin başarılı olmasıyla; tam zamanlı işten ve sabit maaştan kurtulabilirsiniz. Ayrıca kar elde etme hususunda üst sınır tanımayan bir işletmeninde sahibi olabilirsiniz. Risk alıp girişimci olarak birçok avantajda yakalayabilirsiniz. O avantajları şöyle sıralayabiliriz;
Tecrübe
Girişiminizde başarısızla uğrasanız dahi bu durum size ilerde büyük başarılar elde etmeniz yönünde önemli tecrübeler kazandırılır.
Kendini Gerçekleştirme
Girişimcilik; çok para kazanma yanında kişinin kendini gerçekleştirmesini de ifade ediyor. Girişimci; iş modeli oluşturarak ve bir takımın liderliğini üstlenerek içsel anlamda kendini tatmin etmiş olur.
Çevre Edinme
Girişimcilikle ilgili çalışmanız başarısız olsa dahi üzülmeyin. Çünkü bu başarısızlık sizin çevre edinmenizi ve ilerde büyük projelerde yer almanızı sağlayacak. İlerleyen dönemlerde yer alacağınız projelerin ortaklarını da belirlemiş olacaksınız. Aynı zamanda gelecekteki girişimlerinizin güçlü bağlantılardan oluşması içinde çevre edinmek gerekiyor.
Özgürlük
Girişimcilikle kendi işinizin patronu olma şansını yakalayabilirsiniz. Dilediğiniz gibi çalışma şeklini belirleyerek o yönde faaliyetlerinizi sürdürebilirsiniz. Girişimcilikle hem zengin olma hem de kendi çalışma modelinizi oluşturmuş olacaksınız.
Girişimcilikle ilgili faaliyetler sadece kişiyi maddi yönden değil manevi anlamda da zengin eder. Peki, sizin girişimcilikle ilgili edindiğiniz maddi ve manevi kazanımlarınız neler? Yorum kısmından bizlere açıklayabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...