Girişimcilik faaliyetlerinin önem kazanmasıyla birlikte dünya ve Türkiye’de eğitim veren birçok üniversite teşvik programları hazırlamıştır. Üniversitelerin teşvik programları sayesinde öğrencilerin girişimciliğe yönelik motivasyonları artırılmış oluyor. Girişimcilik teşvik programları ile üniversiteler; öğrencilere girişimcilikle ilgili üstlenebilecekleri kaynakları ve fırsatları sunuyor. Öğrencilerin girişimcilik potansiyelini artıracak çalışmalar yapılmaktadır. Girişimciliğin geliştirilmesi adına yapılan girişimcilik teşvik programlarıyla; yeni girişim yaratma, müzakere becerileri, girişimcilik teorileri, girişim finansmanı gibi noktalarda yardım yapılmaktadır. Üniversitelerin hazırladığı teşvik programlarına katılanlar; işin nasıl geliştirileceğine dair bilgi sahibi oluyorlar. Yaratıcı ve tasarım odaklı düşünme yeteneklerini ortaya çıkaran program içerikleri hazırlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Girişimcilikte Kadının Gücü Keşfedilecek
Türkiye’deki Üniversitelerin Girişimcilik Teşvik Programları
Türkiye’deki üniversitelerin girişimcilik teşvik programları şu şekildedir:
İstanbul Teknik Üniversitesi- İTÜ Çekirdek
İTÜ Çekirdek; 2012 yılındaİstanbul Teknik Üniversitesi ile İTÜ ARI Teknokent tarafından kurulmuştur. İTÜ Çekirdek; birçok girişim ve girişimciye destek sunmuştur. İTÜ Çekirdek; otomotiv, artırılmış gerçeklik, finansal teknoloji, donanım, sağlık teknolojileri gibi pek çok alandaki girişimlere destek veriyor.
Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi
Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi tarafından sağlık sektörüyle ilgili girişimlere destek veriliyor. Sağlık alanının gelişmesine yönelik teknoloji bazlı girişimler ve iş fikirleri desteklenmektedir.
HayalEt
Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin himayesinde HayalEt 2013’ten bu yana çalışmalarını sürdürüyor. HayalEt, 2011’de İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından verilen mali destekle kuruldu. Biyoteknoloji, bilişim, genetik, danışmanlık ve eğitim gibi konulardaki girişimlere destek veriliyor.
SUCool
Sabancı Üniversitesi’nin bünyesinde kurulan bir girişim olan SUCool; inovasyon-teknoloji- arge bazı ve katma değer yaratan girişimcileri destekliyor.
Embryonix
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Embryonix kurulmuştur. Embryonix; Bilimpark A.Ş., İzmir Ticaret Odası ve Embryonix Teknoloji Transfer Ofisi şeklinde ana birim temelli olarak hayata geçirilmiş. Girişimcilik, inovasyon konularını sanayi ile üniversite arasında birleştiriyor. Bu girişimcilik teşvik programı için teknolojik katma değer yarattığını söyleyebiliriz.
Bahçeşehir Üniversitesi Kuluçka Merkezi
Bahçeşehir Üniversitesi Girişimcilik Operasyonları ile İnkübasyon Merkezi’nin kurduğu bir girişimdir. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine girişimciliğe dair; kaynak erişim, bilgi, mentorluk ve danışmanlık sunulmaktadır.
Ebiltem TTO
Ebiltem TTO açılımı; Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’dir. Ebiltem TTO; 1994’te Türkiye’de ilk kez Üniversite- Sanayi İşbirliği Arayüzey kurumu olarak çalışmalarına başladı.
Dünyadaki Üniversitelerin Girişimcilik Konusuna Yaptığı Teşvik Programları
Girişimcilik konusuna dünyadaki üniversitelerde çok destek veriyor. Stanford Üniversitesi, öğrencilerine girişimcilikle 150’nin üzerinde program sunuyor. Queensland Üniversitesi, girişimcilikle ilgili 100’ün üzerinde kurs düzenliyor. Avustralya’nın 41 üniversitesindeyse girişimciliği teşvik için çok sayıda çalışma yapılıyor.
AB ile OECD; üniversitelerin girişimciliği desteklemesinde etkisiyle ilgili bir araştırma yapmıştır. Araştırma sonucunda bazı kanılara varılmıştır. Girişimciliğe teşviğin artırılması, disiplinlerarası öğrenme ve probleme dayalı öğrenmenin benimsenmesi belirtilmiştir. Ayrıca öğrencilerin uluslararası, yerel ve bölgesel ekonomiye dair bilgi sahibi gerektiği de vurgulanmıştır. OECD gibi kurumlar, üniversitelerde girişimciliğin gelişmesi adına çalışmalar yapıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...