Başarısız sosyal girişimciler ve onların niteliksiz girişimleri ile alakalı olan herhangi bir içeriği en son ne zaman okudunuz? Hatırlamıyorsanız veya böyle bir içeriğe hiç denk gelmediyseniz sizi bu dünyanın acı gerçekleriyle yüzleştirmemize izin verin. Bu adımdan önce siz şu iki soruya cevap vermek ister misiniz: Sizce girişimcilik neden zor? Girişimciler neden başarısız olur?
Girişimcilik maalesef risksiz, toz pembe ve herkesin gülücükler saçtığı bir evren değil. Gözyaşlarına boğulan kişilerin neredeyse hiç kimse tarafından duyulmayan histerik çığlıklarını duymaya hazır mısınız?
Bu yazı Benim Bütçem Benim Fiyatım isimli projenin adı Girişimcinin Öyküsü olan başlığın Ücretsiz Bilgiler adlı kategorisine aittir.
Girişimcilik neden zor? ?
Girişiminiz sizin bebeğinizdir. Bir bebeği büyütmenin ne kadar zahmetli olduğunu düşünün. Bazı insanlar daha fikir aşamasında pes ediyor. Zira fikirler kendi bünyesinde potansiyel bir sorumluluk taşır ve o sorumluluk size ilgili işlemleri tamamladığınızde yapışır. Üzerinize yapışan ilgili sorumluluk artık potansiyellikten çıkar ve gerçekliğe dönüşür.
Hamurunuzu kendi başınıza yoğurmaya hazır mısınız? Göbeğinizi kendiniz kesebilecek misiniz? Eğer kendinize güveniyorsanız her şeye sıfırdan başlamak için kolları sıvayın. Bu aşamada aklınızdaki soyut ürünün somut hâli yalnızca sizin kafanızda canlanabilir. Bu bağlamda sizi anlayabilenlerle yola çıkın. Neden mi? Lütfen aşağıdaki paragrafı dikkatlice okuyun.
Hatalarla dost olmayı öğrenmeye şimdiden başlayın. Yeri gelecek ve “Başlarım böyle işte ya!” deyip girişiminizi terk etmek isteyeceksiniz. Yeri gelecek çevrenizdekiler sizin fikrinizi küçümseyip “Bundan bir cacık olmaz!” diyecek. Buraya 500 tane daha bunlara benzeyen cümleler ekleyebiliriz. Kısacası ipler sizin elinizde. İlerlediğiniz girişimcilik isimli tren yolundan saptığınız an psikolojik açıdan yaralanmadan toparlanmanız zor olacak.
Gerçekçi olmayan hayallerden uzak durun çünkü siz bir körüksünüz ve o bir yangın. Yangına körükle gitmeyin. Zihninizdeki gerçeklik ile hayatın gerçekliği örtüşmeli. Aksi takdirde ruhunuzun fay hattında çok şiddetli bir depreme şahitlik edeceksiniz.
Girişiminiz sizin bebeğiniz. Kararsız kalmak gibi bir lüksünüz yok. Her zaman verimli bir şekilde çalışmakla yükümlüsünüz. İstikrarsızlık, yarım yamalak bir çalışma modeli ve kararsızlık üçgeniyle yola çıkarsanız size başarısızlığı, çok büyük bir mucize meydana gelmediği takdirde, garanti ediyoruz. Haftalık ve aylık planlarınızı daima hazırlayın; yeri geldiğinde de esnek olmasını bilin.
İlginizi Çekebilir: Girişimcilik neden devamlılık gerektiren bir süreçtir? - StartupTeknoloji
Elinizde olmayan faktörler ?
Yapılması gereken her şeyi yaptığınız hâlde istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz. Bazen ne kadar çabalasanız da olmuyor, olmayacak da… Mesela doğacağınız ülkeyi, muhatap olacağınız çevreyi, hitap edeceğiniz aileyi ve daha birçok faktörü keyfinize göre şekillendiremezsiniz. İçerisinde harmanlanacağınız kültürü de seçemiyorsunuz.
İşte bu noktada işiniz girişimciliğin ruhunu anlayabilen toplumlarda yaşayan kişilerden daha zor ancak başarılı her şeye rağmen başarılı olmak tamamen olanaksız değil. Girişimciliğe elverişli olan toplumlardaki bireylerin de deneyimlediği zorluklar var.
Kendinize has stratejiler ve farklı bilgiler ışığında ilerlemeyi deneyebilirsiniz. Geleneksel ve klişeleşen yöntemlerden uzak durmayı tercih edebilirsiniz. Bulunduğunuz toplumun reflekslerindeki genetik kodları çözmeyi düşünün. Siz en iyi performansınızı ortaya koyun.
Bazen gerçekten de olmuyorsa olmuyor. Şartları olduğu gibi kabul edip hayata devam etmekte fayda var. Elbette bu sonsuza kadar pes etmek anlamına gelmiyor. Yalnızca başka bir zaman kolları yeniden sıvamayı planlayın. Şimdi biraz da başarısız girişimcilerin genel özellikleri hakkında hasbihâl edelim.
Girişimciler neden başarısız olur? ?♂️
Aşağıdaki listede yer alan zayıflıklara haiz olan insanlar başarılı bir girişimci olamıyor. Başarısız girişimcilerin genel özellikleri şu şekilde:
Bu listedeki madde sayısı arttırılabilir. Takdir sizin.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileği ile!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...