İlerleyen zaman içerisinde hemen her sektöre adımını atan girişimcilik, kapsam ve içerik kollarında çeşitlenip farklı türlere ayrılıyor. Bu ayrım, kurmak istediğiniz girişiminizi hangi sektöre ve hedef kitleye uygun olarak geliştireceğinize olan aşamada, size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Girişimcilik türlerini yeterince araştırıp projenizle hangisinin daha uyumlu olduğunu gözlemleyebilir, böylelikle doğru seçim yaparak hızlıca büyüyebilirsiniz. Girişimcilik türleri nelerdir ve hangi alanları kapsar sorularının cevaplarını yazının devamından öğrenebilirsiniz.
Ticari Girişimcilik
Girişimcilik deyince akla gelen ilk kelimelerden birisi olan ticaret, e-ticaret gibi kavramların başlığı olan ticari girişimcilik, bu listenin olmazsa olmazlarından...Girişimciler, piyasada ihtiyacı olduğu düşünülen bir alanda yeni bir proje veya sistem kurarak; projenin network ağını güçlendirerek, alıcılara buluşurlar. Herkesin dahil olmaya çalıştığı bu sektörde fazlasıyla iş açığı bulunmakta. E-ticarette, sağlam temel ve doğru hedef kitle oluşturulduğu müddetçe başarı ve ardından gelen sermaye kaçınılmaz olacaktır.
Sosyal Girişimcilik
Bir toplumun veya ülkenin menfaatleri açısından kurulmuş bir girişimcilik şüphesiz ki herkese fayda sağlayacaktır. İşte temelini bu amaca adayan sosyal girişimciliğe, mutlu birey oluşturma amaçlı ve hedef kitlenin konfor alanını koruduğunu belirten her proje dahil olabilir. Kısacası doğaya ve insana fazlasıyla değer veren bir alandır. Sosyal girişimciliği kendi içinde de kollara ayırmak mümkün. Gelir elde etme amacı güden, gelir elde etme amacı gütmeyen ve hibrit model olarak ayrılan bu kollarda çeşitli proje örnekleri bulabilir ve sizde bunlardan biri olabilirsiniz.
Sanal(İnternet) Girişimciliği
İnternet erişiminin nerdeyse tüm dünya üzerinde aktifleştiğini düşünürsek eğer son dönemlerde oldukça önem kazanan sanal girişimcilik, internet üzerinden gerçekleştirilen faaliyetler olarak biliniyor. Hizmet verenlerin alıcılarına internet ile ulaştığı bu sistemde, hali hazırda gerçekte işletme sahibi olan ancak işini daha da büyütmek isteyenlerin başvurduğu popüler bir yöntem oldu. Coğrafi engelleri ortadan kaldırarak, sınırsız kazanç sağlayan, kısacası kendi işinin patronu olmak isteyenlerin çok seveceği bir girişimcilik türü.
Kadın Girişimciliği
Kadınların genel olarak sahip oldukları küçük işletmeleri ve hesapları büyütmek amacıyla tek başlarına veya ortaklarıyla birlikte kamu-özel fark etmeksizin başvurdukları ve destek aldıkları girişimcilik türüdür. Kadın girişimcilik destekleri çeşitli kurumlar tarafından verilmektedir. Bunlara örnek olarak; bankalar, KOSGEB(Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), Kadın Girişimciler Derneği, Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı gibi kurumlar örnek gösterilebilir.
Kamu Girişimciliği
Kamu girişimciliğini diğer türlerden ayıran en önemli şey, girişimcinin herhangi bir kişi veya topluluk olmamasıdır. Sermayeyi ortaya koyan girişimci kamu kurumu, yani devlettir. Bundan dolayı bir fikrin ortaya koyulması ve gerçekleştirilmesi işlemleri tamamıyla devlete aittir. Gerçekleştirme aşamasında gerekli olan tüm malzemeleri ve yatırımı devlet kendisi yapar. Gerçekleştirilen en önemli proje ise, Atatürk Orman Çiftliği tarafından üretilen bal, süt, dondurma gibi çiftlik ürünlerinin üretilmesi ve elde edilen kazancın devlete ait olmasıdır. Yeni hizmet alanlarının oluşturulmasında etkili olan bu sektörde, genellikle bankalar ile kurumlar ortaklık kurarlar. Kamu kurumları ve onların çeşitli alt gruplarında bulunan kurumlar tarafından yürütülen faaliyetler bir sürecin geliştirilmesinde oldukça faydalı olabilmektedir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...