İnovasyon, pazar ortamında yeni bir şeyler oluşturup başarıyla uygulamakla birlikte girişimcilik, inovasyonu pazara getirmenin yoludur. Birbiriyle güçlü bağlantıları olan bu iki kavram aynı zamanda birbirlerinin tanımlayıcısı olma görevi de görürler. Her geçen gün etrafımızı ivedilikle çevreleyen dijital dünyada hızla değişen, rekabetin soluduğu ortamda farklılaşmayı sağlamak ve istikrarlı büyümeyi sürdürebilmek için zorunlu hale gelen inovasyonu, bilim ve teknolojinin genel olarak toplumsal yarar sağlayacak şekilde yenilenmesi olarak da tanımıyoruz. İnovasyon kelime anlamı itibariyle de teknolojik alanlarda yapılan yeniliklerin tümüdür.
İlginizi Çekebilir: Nord Security 100 Milyon Dolar Yatırım Aldı
İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?
Çok geniş bir anlam havuzu olan inovasyonu 4 ana başlıkta incelemek mümkün; "Ürün İnovasyonu", tamamen yeni ürün oluşturmak veya ürün üzerinde değişiklik yaparak piyasaya sunmanızı sağlayan bölümdür. "Hizmet İnovasyonu" ise mevcut hizmeti önemli ölçüde değiştirmek veya yeni bir hizmette bulunmak için yapılan çalışmalardır. "Süreç İnovasyonu", bir yönetimin şeklinde veya ürünün üretiminde, dağıtımında meydana gelen pürüzlerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gereken süreç olarak adlandırılırken son başlık olan "Pazarlama İnovasyonu", farklı pazarlama yaklaşımlarının kullanılarak mevcut yaklaşımların geliştirilmesidir.
Girişimcilik Ve İnovasyon İlişkisi
Girişimcilik; her dönemde iş dünyasının temelini oluşturmuş, özellikle son zamanlarda yepyeni fikirlerle ortaya çıkarılan değerli ve özgün yapılarla adından fazlasıyla bahsedilen popüler bir kavram haline geldi. Girişimciliği tamamlayan ve onu destekleyen en önemli faktörlerden birisidir inovasyon. Tamamen aynı anlamlara sahip olmasalar da aslında sektörde birbirinden fazlasıyla yardım alan iki terim olarak adlandırabiliriz. Örneğin, inovasyonun bir kullanıcı ile başlaması gerekir. Ancak bununla birlikte değer/fiyat ilişkisi etkilenir ve kayda değer olumlu değişiklikler getirir. Bundan dolayı da girişimciler, inovatif yeni ürün ve süreçleri ticarileştirirler. Bu sayede girişimcilik faaliyetleri dinamizmi beraberinde getirir. İnovasyon ayrıca girişimciliğin temelinde yer almaktadır. Başarılı olmak isteyen girişimciler inovatif olmak zorundadırlar. Çünkü potansiyel girişimciler fırsatı ortaya çıkarmayı, belirlemeyi ve aktif kullanmayı gerektiren bir zihniyete sahip olmalıdırlar ve bunun yolu inovatif olmaktan geçiyor.
Peki nedir inovatif olmak? Günlük yaşamdaki sorun ve sıkıntılara çözümcül ve yenilikçi bir yaklaşımla yaklaşıp, bunları mümkün olan en pratik ve ekonomik yolla çözüme kavuşturmaktır. İnovatif olarak yaklaşılan problemler daha güvenilir ve hızlı bir şekilde olumlu dönüşüme uğrar. Girişimciliğin önemli kavramlarından olan değişimi ele alırsak her inovasyon bir değişime karşılık gelir. Ekonomik ve toplumsal şartlar inovasyonun ve değişim sürecinin gün yüzüne çıkması için bir fırsat oluşturur. Böylece girişimcilik faaliyeti bir inovasyon veyahut sonuçta bir değişim getirir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...