Girişimler için güvenli anlaşma ve sözleşmeler yapılarak iş kuran kişi kendini teminat altına alabilir. İş sözleşmesinin sağlam, yasalara uygun ve işletme varlıklarını korumaya yönelik olması çok önemlidir. Bir girişimci iş kurarken doğru, güvenli anlaşma ve sözleşmeler sayesinde hem yanlış anlaşılmaların hem de anlaşmazlıkların önüne geçmiş olur. Girişimler için çalışmalar yapılırken bir de sağlam temellere dayalı sözleşme taslağı hazırlanmalıdır. Girişimlerin sağlam anlaşma ve sözleşmelere dayalı olarak oluşturulması için aşağıda belirttiğimiz hususları dikkate almanız gerekiyor.
İlginizi Çekebilir: Girişim Faaliyetleri Ne Zaman Bu Kadar Yükselişe Geçti?
Girişimlere Güvenli Anlaşma ve Sözleşmelerin Yapılması
Girişimciler yasal anlamda kendilerini korumak için güvenli anlaşma ve sözleşmeler yapmalıdır. Girişimler için güvenli anlaşma ve sözleşmeler sayesinde girişimciler ilerde karşılaşabilecekleri problemlerinde önüne geçmiş olur. Girişimcilik faaliyetlerine güvenli sözleşme ve anlaşmaların şu şekilde yapılması gerekiyor:
Tüm Ödeme Koşulları Açık Şekilde Tanımlanmalı
Her konuda olduğu gibi girişimcilik faaliyetlerinde de para hayati önem taşıyor. Girişimler için yapılan anlaşma ve sözleşmeler bağlayıcı nitelik taşır. Bu nedenle sözleşme ve anlaşmalar yapılırken mutlaka;
Yukarıda belirttiğimiz hususların hepsi yazılı olarak belirtilmelidir. Böylelikle her iki tarafta kendini teminat altına almış olur.
Doğru Kişiyle Muhatap Olunmalı
Girişimler için yapılan anlaşma ve sözleşmeler bağlayıcı niteliktedir. Bağlayıcı nitelikte olduğu için tüm tarafları yakından ilgilendiriyor. Hayati önem taşıdığı için anlaşma yapılacak karşı taraftaki muhatabın yasal süreçleri bilmesi gerekiyor. Yasaları bilen ve bu noktada anlaşma ve sözleşmeler yapan kişiler kendilerine düşen yükümlülükleri de yerine getireceklerinin garantini verir.
Basit Dil Kullanılmalı
Girişimler için güvenli anlaşma ve sözleşmeler yapılırken basit dil kullanmaya özen gösterilmelidir. Sözleşmeler tüm tarafların anlayacağı dilde kaleme alınmalıdır. Sözleşme ve anlaşmalarda tarafların kafasını karıştıran hususlara yer verilmemelidir. Net ve kısa cümlelerle sözleşmeler hazırlanmalıdır.
Doğru Yasal Adlar Kullanılmalı
Girişimcilik faaliyetleri zaman zaman başarısızlıkla sonuçlanabilir. Başarısızlıkla sonuçlanan girişimcilik faaliyetlerinde yasal hakkı aramak için sözleşme yapılan şirketin isminin tam kullanılması gerekiyor. Karşıdaki şirketin yasal adı sözleşmelerde kullanılmadığında olumsuz durumlarda hak aramak için başlatılan işlemlerinde hükmü olmaz. Bundan dolayı her ihtimal gözetilerek hareket edilmelidir.
Her Husus Yazılı Hale Getirilmeli
Yasal sözleşmelerin tümü bağlacı nitelik taşıdığı için taraflar birbirine beyanlarını sözlü yerine yazılı ifade etmeli. İş hukuku alanında üst düzey çalışmalar yapan Edmonton Verhaeghe Hukuk Bürosu avukatlarına göre; sözlü şekilde yapılan anlaşmaların ispatı çok zordur. Mahkemede karşı tarafla yapılan sözlü anlaşmaların kanıtlanması imkânsız olduğu için tarafların yazılı sözleşme yapması en sağlıklı olanıdır. Kanun açısından belirtilmesi zorunlu olmayan konular dahi yazılı olarak ele alınmalıdır. Her küçük büyük olmasına bakılmaksızın detay yazılı hale getirilmelidir. Ayrıca anlaşma ve sözleşmelerde işinde uzman avukatlarla çalışılması daha sağlıklı olur.
Anlaşmazlıklara Dair Çözüm Belirlenmeli
Girişimler için güvenli anlaşma ve sözleşmeler yapılırken taraflar arasında ilerde çıkması muhtemel anlaşmazlıklarda düşünülmeli. Taraflar anlaşamadıklarında çözüme nasıl ulaşacaklarını belirlemeli. Sözleşmeyi taraflardan biri ihlal ettiğinde nasıl yol izleneceği açıkça ifade edilmelidir. Anlaşmazlıkların çözümü için taraflar; arabuluculuk ya da tahkim yolunu tercih edebilir. Taraflar arasındaki sorunlar büyüdüğünde mahkemeye gidilebilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...