Bir girişime yatırım alma fikri ilk başta korkutucu gelebilir. Hatta imkansız bile gözükebilir. Ancak bunun püf ve önemli noktaları bilindiği takdirde yatırım alma süreci bir start-up sürecinin en kolay ve en keyifli kısımlarından biri olacaktır.
Eğer girişimci olmak isteyen bir kişinin yaratıcı bulduğu ve ciddi derecede güvendiği bir fikri varsa, girişimci bu fikri yatırımcıların paralarını yatırmak ve yatırım yapmak isteyecekleri bir işe çevirebilir. Burada önemli olan nokta, son noktada yatırımcının kar yapabileceğine inanmasıdır. Çünkü yatırımcıların kar yapabileceklerine inandıkları ürünlere yatırımlarını yapabilecek kadar güvenmeleri gerekir. Bu sebeple, ürünü tanımak ve bilmek, ürünü pazarlanabilir bir şekle sokmak, bunların üstüne bir de yatırımcıların bu ürüne yatırım yapabilmeleri için ürünü yatırıma hazır bir hale sokmak ve hazırlıları tamamlamak çok önemlidir.
İlginizi çekebilir: Google Yeni AR Gözlüklerinin Testlerine Başlayacak
Hazırlık Aşaması
Potansiyel bir yatırımcı ile bir görüşme ayarlanmadan önce, yapılacaklar listesi oluşturmak ürün için çok çok önemli bir yer tutar ve hayati bir önem taşır. Bu listenin ilk maddesini her zaman hazırlanacak olan yatırımın sunumu oluşturmalıdır. Sunumun her zaman göze hitap etmesi gerekir. Çok uzun değil az olması ama öz olması gerekir. Aynı zamanda bu sunum oldukça da açıklayıcı olmalıdır. Bu şekilde yapılacak iyi bir sunum ürünü rakiplerinden mutlaka öne çıkaracaktır. Tüm bunlar ile birlikte iyi bir ürün sunumunun olmazsa olmaz birçok parçası vardır. Bunlar, şu şekilde sıralanabilir;
Yatırıma ulaşabilme bir girişimin başarı ile sonuçlanabilmesi için çok önemli bir aşamadır. Güçlü bir yatırım sunumu bu noktada çok kritik bir yer tutar. Bu sebeple bu sunum içerisinde yukarıda bahsedilen iş planının çok detaylı bir şekilde sunulması gerekmektedir. Çünkü iş planı genel olarak hedeflerin içerisinde yer alacağı bir yol haritasıdır. Yol haritasının hem kapsamlı hem de etkileyici olması yatırımcıların mutlaka ilgisini çekecektir. İş haritasında şu içerikler bulunmalıdır;
Tüm bunları tamamladıktan sonra da sıra doğru yatırımcıyı seçmeye geliyor. Yatırım sunumunun güçlü olması ve yapılan iş planı, size inanan bir yatırımcı ile birleştiği zaman yatırım almak oldukça kolay olacaktır. Fakat bu doğru yatırımcının kimler olduğu ve nasıl ulaşılacağı konusunu yazının devamında açıkladık.
İlginizi çekebilir: Nova Launcher, Analitik Şirketi Branch Tarafından Satın Alındı
Yatırım Nasıl Bulunur?
Bir çok yatırımcı için önemli olabilecek bir çok nokta vardır. Bunlar mevcut fikrin ürüne dökülmüş olması ve bu yolda gelişme kaydedilmiş olmasıdır. Çünkü yatırımcılar için genel olarak fikir yerine girişime veya şirkete yatırım yapmak çok daha caziptir. Bu sebeple bir girişimcinin ilk yapması gereken şirketini kurmaktır. Eğer ortada birikmiş bir sermaye söz konusu ise bunu şirkete koymak hem işe hem de geleceğe olan inancı göstereceğinden bu durum yatırımcı için oldukça önem arz eder.
Girişimcinin kendi sermayesinin yetersiz kaldığı durumlarda ise ilk olarak gidilmesi gereken yatırımcılar çok da uzakta aranmamalıdır. Aile, iş arkadaşları, üniversitede edinilen bağlar, arkadaşlar gibi yakın çevreler sermayesi yetersiz kalan girişimcinin ilk finansal destekçileri olacaktır. Şirket kurulup, ürün pazarlayabilir hale geldiğinde de ihtiyaç da o oranda artacaktır. Bundan sonra artık diğer yatırımcılardan yardım talep etme aşamasına gelinmiştir. Ancak hangi yatırımcılardan yardım isteneceği de yine birçok değişkene göre değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenler şirket ve iş planı ile hedef ve beklentilere göre değişiklik gösterecektir. Burada en önemli olabilecek noktalardan biri, hangi yatırımcıdan hangi desteğin talep edileceğinin bilinmesi konusudur. Aşağıda sizler için yatırımcı türlerini detaylandırdık.
Melek Yatırımcılar. Melek yatırımcılar genel olarak büyüme anlamında iyi ve olumlu potansiyel gördükleri işlere ve girişimlere fon ve maddi destek veren kişilerdir. Melek yatırımcılar hisse veya hisse senedine çevrilebilir fonlar karşılığında finansman sağlarlar. Bunlar aynı zamanda tohum yatırımcı olarak da bilinirler. Genel olarak başlangıç aşamasındaki veya büyüme sürecindeki projelere yatırım yaparlar. Bu sebeple bu yatırımcılara ulaşırken ürünün büyüme potansiyeli mutlaka sunumda önemli bir şekilde yer kaplamalıdır. Bu sayede bu yatırımcıların ürüne inanması ve yatırım yapması sağlanır. Melek yatırımcılar en çok girişimcilerin ürüne olan inancına dikkat ederler. Kadronun kalitesi ve niteliği, bunlar ile birlikte ürünün problem – çözüm ilişkisindeki kuvveti, doğru bir finansal analiz ve iş planının kalitesi de melek yatırımcıların oldukça dikkatini çeker. Bir melek yatırımcıdan yatırım alındığı zaman o yatırımcının sahip olduğu network de çok önemlidir. Melek yatırımcılara örnek olarak şu kurumlar verilebilir;
Girişim Sermayesi Fonu (Venture Capital)
Kapısını gidilebilecek diğer bir başka yatırımcı türü ise girişim sermayesi fonlarıdır. Bunlara kısaca vc denir. VC’ler de melek yatırımcılar gibi genellikle uzun süre içerisinde yüksek büyüme potansiyelli işlere yatırım yapmayı tercih ederler. Melek yatırımcılardan daha farklı şekilde bir şirket olarak varlığını sürdürmekte olan VC’ler, belirli bir hisse veya dönüştürülebilir tahvil karşılığı girişimlere ve şirketlere yatırım yaparlar.
Birçok VC fikrinizdense gelir elde etmiş ve somut olarak ortaya çıkmış bir ürüne yatırım yapmayı tercih eder. Eğer ortak olarak çalıştığınız bir danışmanınız yok ise VC’lerin yönetici ortaklarıyla birlikte ortak çalışıyor olmak hem sizin ürün gelişiminiz, hem müşteriye ulaşımız, hem pazarlamanız, market stratejiniz ve hem de networkinginiz gibi birçok alanda sizi rakiplerinize göre öne çıkarır ve farklılaştırır. Sermaye aldığınız şirket ortaklarıyla çalışıyor olmanın yanında bir de onalrın tecrübelerinden yararlanıp aynı paralellikte doğru market stratejisi edinmek uzun vadede şirketiniz ve girişiminiz için çok önemli olacaktır. Bir Girişim Sermayesi Fonu’ndan yatırım almak için Melek Yatırımcılarda da dikkat ettiğiniz faktörlere dikkat etmenin unutulmaması gerekir. Güçlü bir ekip, kaliteli ve rekabetçi bir iş planı ve doğru tespit edilmiş bir problem ve bu problemin çözümü hayat kurtarıcı nitelikte olur. Girişim sermayesi fonları aşağıdaki gibi örneklenebilir;
İlginizi çekebilir: Hyundai ve Rolls-Royce Güçlerini Birleştiriyor
Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) Platformları
Melek Yatırımcılar ve Girişim Sermayesi Fonlarının yanında Crowdfunding platformları da son zamanlarda start-up yatırımında oldukça önemli ve aktif bir rol aldılar. Crowdfunding, diğer bir ismi ile Kitlesel Fonlama tekniği, kısaca ürünün sanal dünyaya tanıtılması ve yatırımcıların ürünü beğenmesi sonucunda küçük ölçeklerde yatırım alma şeklidir. Yatırımlar bağış şeklinde olabileceği gibi aynı zamanda hisse karşılığı da yapılabilir. Crowdfundingin son yıllarda oldukça popüler olması sonucu şu an piyasada farklı ve değişik amaçlara hizmet eden birçok platform mevcut. Sizin yapmanız gereken ürününüzü iyi tanıyan bir kurucu olarak size en uygun platform ya da platformları bulup orada şirketinizi detaylı bir şekilde tanıtmak. Karşınızda sizi dinleyen bir Melek Yatırımcı ya da fon yöneticisi olmasa bile, bilgisayarın diğer ucunda size ve ürününüzün kalitesine ikna etmeniz gereken yatırımcıların olduğu unutulmamalı. Crowdfunding platformlarından ise yazının devamında bahsedeceğiz.
İlginizi çekebilir: Japon E-ticaret Sağlayıcısı AnyMind, Öz Kaynak ve Satın Almalar için Borç Finansmanını Artırdı
Kickstarter
Kickstarter için en popüler Crowdfunding platformu denebilir. Yaratıcı girişimlere ve teknolojiye yaptığı destekler ile bilinen bu platform, tiyatro, müzik, dans, film & video gibi kategoriler de dahil olmak üzere toplamda 15 farklı alanda binlerce projeye ev sahipliği yapar. Kickstarter, şimdiye kadar toplamda 100,000’den fazla projenin başarıyla yatırım almasına destek verdi. 2.5 milyar dolardan fazla bağışın toplandığı bu platform üye olunması için birçok farklı şart sunuyor.
Bunun yanında;
Eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz ve Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yaşıyorsanız, bu platformu kullanmanız için yukarıda sayılan ülkelerden birinde de ikamet ediyor gözükmeniz veya ekibiniz içerisinde bu ülkelerde yaşayan birine yer vermeniz gerekiyor. Bunlar olmadığında Kickstarter’ı yatırım almak amaçlı kullanmak pek mümkün değil.
Yukarıda yer alan ön koşulları karşılayabiliyorsanız, Kickstarter’daki proje kaydınıza da bir yatırım sunumu gibi bakmayı amaç edinmelisiniz. Öncelikle detaylarını da açıkladığınız bir bütçelendirme planınızın olması çok çok önemlidir. Bu planda ne kadar yatırıma ihtiyacınızın olduğu, bu yatırımın ne için kullanılacağı ve hedeflediğiniz gelir modelinin ne olduğu detaylı bir biçimde paylaşılmalıdır. Yatırım sunumu ve iş planının da temelini oluşturan faktörlerin Kickstarter yatırımcıları ile paylaşılmasının unutulmaması gerekir. Belirlenen sorunun önemi ve ürünün bu sorunu nasıl çözdüğü, güçlü bir ekibe sahip olunması, pazarlama stratejisi, pazarın çekiciliği ve büyüklüğü gibi faktörlerin detaylıca açıklandırılması sizin projenizi rakiplerinizin önüne koyar ve farklılaştırır. Aynı zamanda bir o kadar da yatırımcının maddi ve manevi desteğinin kazanılmasına destek olur.
Sizin için en uygun Kitlesel Fonlama platformlarını seçerken finansman modellerini de göz önünde bulundurmayı asla atmalayın. Örneğin Kickstarter, projenin hedeflediği miktar elde edilmediği takdirde proje sahibine herhangi bir fon aktarımı sağlamaz. Ancak hedef ulaşıldığında ise tam finansman proje sahibinin eline geçer.
İlginizi çekebilir: Snapchat Artık PC’lerde de Kullanılabilir Hale Geldi
Patreon
Bir başka Crowdsourcing örneği ise Patreon. Kickstarter’a benzer bir platform olsa da PAtreon içerik açısından oldukça ciddi derecede farklılık göstermektedir. “Patron” olarak anılan yatırımcılar, sürekli olarak bir içerik sahibini destekleyerek yatırım yapmaktadır. Bu sebeple platformu çoğunlukla sanatçılar, yazarlar ve YouTuberlar kullanmakta. Patronlar seçtikleri içerik sahiplerinin yeni paylaşımlarına verdikleri destek karşılığında erişebilmektetir. İçerik üreticiler dilerse ürünlerini perakende olarak da satışa sunma seçeneğine sahipler. Örnek vermek gerekirse bir müzisyen yeni yaptığı bestesine yatırım yapmak isteyen bir Patrona ürününü satabilir. Ayın zamanda tercihi doğrultusunda aylık yatırımcılarıyla da ürününü paylaşabilir. Fakat bir girişimci bunların ikisini aynı anda yapamaz.
Fonlabeni
isminden de anlaşılabileceği üzre diğer bir yerli kitlesel fonlama platformu ise Fonlabeni’dir. Hemen hemen her türlü proje ve girişim ile başvuru yapılabilir. Fakat sosyal sorumluluk ve toplumsal dayanışma konularındaki projeler genel olarak bu platformu domine ediyor. Engelliler, evsizler, sokak hayvanları gibi toplumsal problemlere bir çözüm üretmeyi hedefleyen fazlaca proje Fonlabeni’de yatırımcılara ulaşmaya çalışıyor.
Fongogo
Projen için genel olarak yerli yatırımcıya ulaşmayı hedefliyorsanız Fongogo sizlerin amacı için oldukça iyi ve faydalı bir platform olacaktır. “Yerli Kickstarter” olarak da isimlendirilen Fongogo, bugüne kadar toplam 1200’den fazla kampanyayı fonladı ve bunların gerçekleştirilmesine yardımcı oldu ve 10 milyon TL’den fazla fon aktarımı yaptı. Fongogo’nun aktif olarak 75 binden fazla kullanıcısı ve aynı zamanda aktif üyesi bulunuyor. Şu an için Kickstarter’a benzer bir platform. Ancak buna karşın uzun dönem vade amaçları olarak Patreon gibi bir hizmeti de bünyesine katmayı hedefliyor.
İlginizi çekebilir: Nintendo Görsel Efekt Şirketi Dynamo Pictures’i Satın Aldı
Indiegogo
Indiegogo için Kickstarter’ın en büyük rakibi denebilir. Bu tanım birçok kişiye göre doğru olabilir. Kickstarter belirli kategorilerdeki projeleri desteklerken Indiegogo projelerinin herhangi bir kategori sınırlaması veya talebi yoktur. Örnek vermek gerekirse bir girişim fikri çok da yaratıcı olmasa bile bu fikir ile bir Indiegogo hesabı oluşturabilir. Ve çok yüksek ihtimalle birkaç kullanıcı tarafından bağış alınabilir. Bunların yanında belirli ülkelerde yaşama zorunluluğu güden Kickstarter’dan da farklıdır. Indiegogo küresel olarak çalışır. Indiegogo’yu Kickstarter’dan ayraştıran bir diğer önemli konu ise İndiegogo’nun sahip olduğu finansman modelidir. Kickstarter’ın aksine, hedeflenen miktar istenilen yatırımcılardan toplanamasa bile ürün/içerik sahibi eldeki finansmanı yine de alabilir. Bu da oldukça faydalı bir durumdur.
İlginizi çekebilir: Rusya, Google’a 364 Milyon Dolar Para Cezası Verdi
Kuluçka Merkezleri
Büyüme potansiyeline sahip birçok girişim ne yazık ki kurucuların tecrübesizliği, danışman eksikliği gibi sebeplerden kaynaklı olarak kısa bir süre içerisinde batıyor ve yok oluyor. Girişim fikri çok kaliteli de olsa, iyi yönetilmediği takdirde günümüz dünyasında devamlılığını sürdürebilmesi oldukça zor. Bu sebeple iyi bir danışmana sahip olmak ve tecrübeli kişilerle çalışmak bir start-up için hayati derecede önem taşıyor. Kuluçka Merkezleri ise tam olarak bu hedeflere hizmet ediyor. Bu merkezler girişimlere rehberlik edip özellikle girişimin ilk yıllarında oluşabilecek herhangi bir problem ya da engel konusunda kurucularla birebir çalışmalar gerçekleştiriyor. Aynı zamanda danışmanlık hizmeti de sağlıyor.
Mentörlük ve danışmanlık sağlamanın yanı sıra girişimlere fiziksel imkanlar da sunuyorlar. Bu Kuluçka Merkezleri, fazlaca tecrübeli oldukları için yatırımcı-girişimci ilişkilerinin kurulmasında, networking sağlanmasında, eğitim programramları vermekte önemli derecede kıymetli kaynaklar oluşturuyorlar. Kuluçka Merkezleri sayesinde şirketlerin finansal, idari, operasyonel, teknik ve yasal konularda karşılaşabileceği her türlü problem konusunda fikir alınıp ve girişimler güçlendirilebilir. Böylelikle yukarıda bahsedilen yatırımcılarla iletişime geçmeden önce şirketinin ön sorunlarının çözülüp ve daha çekici bir İş Planı ve Yatırım sunumu ile yatırımcıların karşısına çıkılabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...