Girişimlerde şirket değerlendirme teknikleri, finansal analistleri kapsıyor. Bir girişimin büyüyerek başarısını sürdürmesi noktasında önemli rol oynuyor. Bunun içinde girişime finansal destek şarttır. Şirket değerlendirme teknikleri; şirketin büyümesiyle yatırımcı ve müşteri beklentilerinin karşılanmasını sağlıyor. Benzersiz teknoloji ve fikirlerin geliştirilmesi sonucunda yeni hizmet/ürünlerin pazara sunulması için şirket değerlendirmesi yapılması gerekiyor. Girişimler için sağlanacak tüm finansmanlar, şirket değerlemesi oluşumunda önemli bir etkendir. Aşağıda sıralayacağımız şirket değerlendirme teknikleri girişimlerin gelişimine yön veriyor.
İlginizi Çekebilir: Girişimci Olmak İsteyenlerin Takip Etmesi Gereken Sosyal Medya Hesapları
Girişimlerde 6 Şirket Değerlendirme Tekniği
Girişimlerde şirket değerlendirme teknikleri ile girişimin gelişerek uzun vadede faaliyet göstermesi sağlanabilir. Girişimlerin gelişmesinde rol oynayan 6 şirket değerlendirme tekniğini şöyle sıralayabiliriz:
Berkus Yaklaşımı
Dave Berkus isimli Amerikalı melek yatırımcı ve risk sermayedarı tarafından geliştirilen bir tekniktir. Bu teknik;
Berkus Yaklaşımı; Geliştirme Aşaması Değerlendirme Yaklaşımı ve Aşama Geliştirme Yöntemi olarak da isimlendirilir.
İndirgenmiş Nakit Akışı Yaklaşımı
İndirgenmiş Nakit Akışı Yaklaşımı (DCF) Tekniği; bir girişimin gelecekte nasıl nakit akışı sağlayacağına odaklanmaktadır. Önceden tahmin edilen nakit akışı değerlerinin miktarını belirlemektedir. Girişimcilik sektörüne yeni atılanlara yatırım yapmak çok risklidir. Bundan dolayı yeni startuplar için indirgenmiş nakit akışı yaklaşımı uygulanır.
Pazar Çoklu Yaklaşım
En çok kullanılan şirket değerlendirme teknikleri içerisinde yer alıyor. Pazar çoklu yaklaşım ile piyasada yer alan son satın almalar ön planda tutulmaktadır. Son satın alma değeri doğrultusunda taban çarpanı belirlenmektedir. Akabinde temel Pazar çoklu kullanıma bağlı olarak değerlemeye tabii tutulur.
Yinelenen Maliyet Yaklaşımı
Yinelenen maliyet yaklaşımı; fiziksel varlık satın almaları başta olmak üzere ürünlerin başlatılması ve geliştirilmesini temel alıyor. Bu tekniğin içerisinde girişimlerin tüm maliyetleri yer alır.
Gelecek Değerleme Çoklu Yaklaşım
Yatırımcıların ilerleyen süreçlerdeki yatırım getirisi tahminlerini ifade eder. Yatırımcılar, gelecek değerleme çoklu yaklaşım sayesinde girişimleri şöyle değerlendirir;
Risk Faktörü Toplama Yaklaşımı
Girişimlerde şirket değerlendirme teknikleri arasında yer alan risk faktörü toplama yaklaşımı, girişimleri değerlendiriyor. Yatırım getirisini etkileyecek işlerle alakalı tüm risklerin nicel şekilde dikkate alınmasını sağlayan bir girişim değerlemesidir. Risk faktörü toplama yönteminden yararlanarak girişimlerin gelişip büyümesi için ne kadar sermayenin gerektiği hesaplanır. Yeni geliştirilecek farklı girişimlerin iş risklerinin hem olumlu hem de olumsuz tarafları ele alınır. Riskin etkisi doğrultusunda şirket değerlendirmesi yapılır. Tüm riskler göz önünde tutulup girişimlerin başlangıç tahmini değeri kapsamında “risk faktörü toplamı” uygulanır. Risk faktörü toplamından sonra girişimlere dair nihai değerde belirlenmiş olur. Risk faktörü toplama yaklaşımı;
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...