Girişimcilikte meydana gelen başarısızlığı tek bir nedene bağlamak oldukça zordur. Başarısızlığın arkasında çeşitli sebepler yatabilir. Başarıya ulaşmanın yolu da her girişimde aynı ilerlemez. Yani farklı alanlarda gerçekleştirilen girişimler için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü de başarısızlığın nedenleri girişimden girişime çeşitlilik gösterir.
Bu nedenlerden bazılarını dolaylı veya direkt olarak yapmak başarısızlığa neden olabilir. Peki nedir bu başarısızlık nedenleri? Bu nedenler sermaye kullanımından etkili ekip kurmaya kadar uzanır. Yani işin doğrusu, başarısızlık nedenleri pek çok parametreyi bünyesinde barındırmaktadır. Bazen pek çok hatayı aynı anda yapmak veya tek bir hatayı yoğun bir şekilde yapmak dahi başarısızlığa neden olarak görülebilir.
İlginizi çekebilir: Merakla Beklenen iQOO 11’in Bazı Detayları Belli Oldu
Yeterli Plan Yapmamak
Herhangi bir girişime atılmadan önce faaliyet gösterilecek alan ile ilgili bazı planlar yapılmalıdır. Örneğin herhangi bir piyasada meydana gelen gelişmeler ışığında hareket edebilecek bir plan yapılmazsa başarısızlık kaçınılmaz olabilir. Hedef kitleyi belirlemek ve rakiplerin promosyon gelişmelerini takip etmek ve bu doğrultuda plan oluşturmak başarılı bir girişimin ilk adımları olarak görülebilir. Bunlara ek olarak, sermayeyi iyi bir plan doğrultusunda kullanmak önemlidir. Aksi taktirde gereksiz harcamalar yapılması durumunda ekonomik olarak zora girilebilir ve girişim başarısızlıkla sonuçlanabilir.
İletişim Eksikliği
Bir girişimin başarısızlıkla karşı karşıya kalmasının sebeplerinden birisi iletişim eksikliğidir. Bu iletişim; yönetici-çalışan, çalışan-çalışan, tüketici-çalışan gibi her yöne doğru olabilir. Eğer iletişim konusunda sorunlar ortaya çıkarsa bazı problemlerin ortaya çıkması da gecikir ve içte büyük sorunlar yaratabilir. Sadece girişimler için değil, hayatın her alanında iletişimin önemi yadsınamaz.
Sermaye Eksikliği
Bir işe atılmak ve o alanda ilerleyebilmek için belirli bir sermayeye sahip olmak şarttır. Sermayenin olması oluşturulacak işin güvenceli bir şekilde ilerlemesini sağlar. Aksi taktirde altından kalkması zor bir ortam oluşabilir ve ayakta kalıp devam etmesi zorlaşır.
Umutsuz ve Özgüvensiz Davranmak
Her girişim bazı sorunlarla ve problemlerle karşılaşabilir. Bu sorunlar iş alanından veya iş alanının dışındaki bazı faktörlerden kaynaklanabilir. Sorunların ortaya çıkması başarısız olunduğu anlamına gelmez. Eğer karşılaşılan problemler karşısında sakin kalınmazsa ve acele aksiyonlar alınırsa başarısızlık da kaçınılmaz olacaktır. Yaşanılan herhangi bir sorunda akılcı davranmak ve hatalardan ders çıkararak ilerlemek en doğrusu olacaktır.
Donanımlı Bir Ekibe Sahip Olmamak
Başarının sırrı belki de bu maddede yatmaktadır. Eğer girişim donanımlı bir kadroya sahipse doğru yerlerde hareket eder ve kazancı katlayabilir. Ancak bunun tam tersi bir durum varsa işler istenildiği gibi gitmeyebilir. Örneğin finans konusunda yetkin kişilerin bulunmaması yanlış zamanlarda risk alınmasına ve bazı fırsatları değerlendirilememesine sebebiyet verir.
Uzun Döneme Odaklanmak Yerine Kısa Dönemi Düşünmek
Kısa dönemli getirileri düşünmek yerine uzun dönem bağlamında düşünmek ve bu doğrultuda girişimi ilerletmek daha doğru sonuçlar verecektir. Hemen sonuç almak yerine bazı planlamalar dahilinde uzun dönem baz alınarak yol haritası çizilmelidir. Bunun aksinin gerçekleşmesi durumunda ileriyi görmek zorlaşabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...