Giyilebilir teknoloji ulaştığı son nokta ile bizleri şaşırtmaya ve büyülemeye devam ediyor. Teknolojik gelişmelerin giderek hız kazandığı şu dönemlerde giyilebilir teknoloji ürünleri de çeşitleri ile birlikte adından sıklıkla söz ettiriyor. Birbirinden farklı türlerde, çeşitli özelliklere ve fonksiyonlara sahip oluşlarıyla dikkat çekmeyi başarıyorlar.
Hemen hemen her alanda teknolojik ürünlerden faydalanırken elbette giyilebilir teknolojinin gelişiyor olması beklenen bir süreç. Adeta günümüz ihtiyaçları arasına çoktan girmeye başlamış olan akıllı saatler, elektronik giyim eşyaları, akıllı gözlükler giyilebilir teknolojiye dair en bilindik örneklerdendir.
İlginizi Çekebilir: Vücut Isısını Pile Dönüştüren Giyilebilir Teknoloji
Giyilebilir Teknoloji Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?
Giyilebilir teknoloji, insanlar tarafından geliştirilen giyilebilir düzeydeki teknolojik her bir ürüne verilen genel bir isimdir. Bu en basitinden bir akıllı gözlük ya da kalp ritim düzeyinizi ölçen bir akıllı saat olabilir. Çeşitli özelik ve formları ile birbirinden farklı fonksiyonlara sahiptirler.
Giyilebilir teknolojinin aslında sanıldığından çok daha uzak bir geçmişi bulunuyor. İnsanların vakitleri belli başlı bölümlere ayırması ve zamanı ölçmek ve anlayabilmek için saat takmaları ile başlıyor. Özellikle 1500 yılına gelindiğinde Alman bir mucit olan Peter Henlein ilginç bir saat tasarlayarak giyilebilir teknolojide bir adım atıyor. O, saati kolye olarak takılan küçük saatler biçimde tasarlamıştı.
Bundan bir asır sonra erkekler bu saatleri ceplerinde taşımaya başladı. Bu durumda da cep saatleri ortaya çıktı. Aslında bugünkü anlamda kol saatlerinin kullanımı 1600'lü yılların sonlarında ancak mümkün olabildi. Oysa günümüzde sadece bir kol saati olmaktan çok daha fazlasını yapan akıllı saatler bulunuyor.
İlginizi Çekebilir: Meme Sağlığı Kontrollerini Sürekli Hale Getirmeyi Amaçlayan Giyilebilir Teknoloji Girişimi Triwi Kitle Fonlamasında
Giyilebilir Teknolojinin Çeşitli Kullanım Alanları
Giyilebilir cihazlar hemen hemen her alanda kendisine yer edinmeye başlayan teknolojinin en büyük getirilerinden biri olarak hayatımızda yer alıyor. En bilindik örnekleri arasında akıllı saatler ve gözlükler yer alsa da aslında pek çok alanda kendisinden söz ettirmeyi başarıyor.
Özellikle sağlık alanında pek çok devrim niteliğinde gelişmeye imza atan ürünleri ile büyük beğeni topluyor. Kişinin sağlık hareketlerini izlemek için çoğunlukla kullanımı tercih edilen giyilebilir teknoloji, kişi hakkında oldukça geniş bir veri bilgisi topluyor. Kalp atış hızı, ritimdeki bozulmaları tespit etme, yakılan kalori, nöbetler, hatta bazı biyokimyasalların salınımı noktasında yanıtlar veriyorlar.
Aynı zamanda son yıllardan Apple Watch, Samsung Galaxy Gear gibi cihazlar ile de bunların birçoğunu yapmak mümkün hale geldi. Çeşitli fonksiyonlara sahip cihazlar ile artık stres seviyeleri hakkında bilgi elde edilebildiği gibi kişinin sağlık düzeyindeki hareketlilik konusunda da hızlı bir takip yapılabiliyor. Ayrıca kandaki alkol seviyesinin ölçülebilmesinde de yine giyilebilir teknoloji ürünlerinden istifade ediliyor.
Günümüzde giyilebilir cihazlar sadece kişisel sağlık izlemeleri için tercih edilmiyor. Aynı zamanda hastaların sağlık rutinlerini takip etmede kurumsal sağlık ve zindelik programlarında da kullanılmaya yönelik ciddi destek ve talepler de bulunuyor. Kurumlara ve kişisel izlemlere duyulan ve her geçen gün artan bu ilgi güvenlik sorunlarını da gündeme getiriyor.
Giyilebilir teknoloji profesyonel sporcular için izleme ve gerçek zamanlı geri bildirim uygulamalar sunuyor. Bu sayede, bir sporcunun enerji harcamasını ve hareket modelini ölçmek için kullanılabilen ivmeölçerler ya da adım ölçerler saptanabiliyor. Dahası bu akıllı cihazlar GPS'ler de içeriyor.
İlginizi Çekebilir: Yeni Giyilebilir Bant, Sağlığınız Hakkında Kesin Ayrıntılar Veriyor
Yeni Kullanım Alanları ile İlgi Çekmeye Devam Ediyor
Giyilebilir teknoloji noktasında yeni bir kullanım alanı olarak karşımıza çıkan epidermal elektronik olarak da adlandırılan epidermis veya cildin en dış katmanına yerleştirilen ürün, oldukça dikkat çekiyor. Bu giyilebilir ürünler, hem deri hem de deri altı fizyolojik ve metabolik süreçleri sürekli olarak izliyor. Bunun için de doğrudan doğruya cilde monte ediliyor. Epidermal elektronik, henüz çok yeni, bu sebeple şu anda fitness ve tıbbi izleme alanlarında geliştirilmeye devam ediyor.
Öte yandan dijital medyayı deneyimlemek için de yeni yollar yaratarak giyilebilir teknoloji, eğlence sektörüne doğru yayılım gösterdi. Özellikle sanal gerçeklik başlıkları ve artırılmış gerçeklik gözlükleri, eğlence sektöründeki giyilebilir ürünler noktasında öncülük ediyor. Aynı zamanda bu sanal gerçeklik başlıklarının ve artırılmış gerçeklik gözlüklerinin kullanımı sadece oyun ve eğlence sektöründe değil, tıp ve eğitim alanında da kullanılıyor.
Giyilebilir teknoloji saat biçimli kolyeden, kuşlar üzerine yerleştirilen kameralardan, akıllı yüzüklerden tüm vücut parçalarına uygun bir biçimde yeni form ve işlevlerle büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Moda alanında da kendine yer bulan giyilebilir teknolojide giysiler adeta dijital teknolojinin aracılık ettiği bir ara yüz oldu.
Özellikle E-tekstiller olarak adlandırılan bazı giyilebilir cihazların mevcudiyeti insanları büyülüyor. Giyilebilir teknolojik bir kıyafet oluşturmak için tekstil (kumaş) ve elektronik bileşenlerin birleşiminden yaralanıyor. Akıllı tekstil ve dijital tekstil olarak da bilinen bu ürünlerin en çarpıcı örneği geçtiğimiz günlerde ünlü model Bella Hadid üzerinde gerçekleşti. Özel bir bileşen olarak ve püskürtülerek Hadid üzerine giydirilen bu özel elbise giyilebilir teknolojinin ulaştığı nokta konusunda görenleri kendine hayran bıraktı.
Giyilebilir Teknoloji Pazarı Büyüyen Bir Sektör
2021 yılındaki verilere göre, Giyilebilir cihazlar pazar noktasında ciddi atılımlar gösteren bir sektör olduğunu kanıtlıyor. Aynı zamanda Sttaista tarafından 2019 yılında yayınlanan rapora göre bluetooth kulaklık ya da aktivite takipçileri, akıllı saatler gibi giyilebilir teknolojik ürünler gündelik hayatta giderek daha fazla yer buluyor.
Bu alandaki en büyük pay bluetooth kulaklıkta. Onun ardından da fitness takipçileri ve akıllı saatler geliyor. Öte yandan akıllı saatlerin fonksiyonelliği konusunda alanın uzmanları daha da geliştirilmesini ve daha çok işlevsel hale getirilmesini ön görüyor.
Şu anda giyilebilir teknoloji ürünleri hemen hemen pek çok konuda insanlığa yardımcı oluyor. Kalp hızı, terleme, sıcaklık değişiklikleri hatta kas aktiviteleri ve vücut yağ kompozisyonunu dahi ölçebiliyor. Ancak gelecekte vücut ile etkileşimde bulunan sensör sayıların arttırılarak vücuttaki her bir değişikliğin ölçülebileceği tahmin ediliyor. Buna kan şekeri, böbrekten geçen mineral hatta besinler yoluyla alınan vitamin miktarı gibi pek çok konuda giyilebilir teknoloji ürünlerinin veri depolanması ve işlenmesi hususunda yardımcı olabileceği öngörülür
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...