Bilim insanları son olarak GJ 367b ismini verdikleri yeni bir ötegezegen (Güneş sistemi dışında bulunan gezegen) keşfettiler.
Bir Yılı Sekiz Saatte Tamamlıyor
Dünyada 365 gün süren bir yıl GJ 367b gezegeninde sadece 8 saat sürüyor. Dünya üzerindeyken zamanın hızla akıp gittiğini hissediyorsanız bu yeni keşfedilen ötegezegen sizin için uygun olmayabilir. Öyle ki bu ötegezegen kendi yıldızının etrafından inanılmaz bir hızla dönüyor. Siz gece iyi bir uyku çekerken bu süre zarfında ötegezegen kendi yıldızı etrafında bir tam tur atıyor ve koca bir yıl geçmiş oluyor.
Kayalarla Kaplı, Merkür’e Benziyor
GJ 367b muhtemelen Jüpiter veya Satürn gibi bir gaz gezegeninden ziyade kayalık bir gezegen olarak değerlendiriliyor. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) açıklamasında gökbilimci Kristine Lam, yeni keşfedilen ötegezegenin daha çok Merkür ile benzerlik taşıdığını belirtti.
[caption id="attachment_27497" align="alignnone" width="600"]
Mars boyutunda ama Merkür'e benziyor -
startupteknoloji.com[/caption]
Dünya'nın kütlesinin yarısına sahip ve bu nedenle tüy sıklet kategorisinde yer alıyor. Şimdiye kadar kaydedilen yaklaşık 5.000 gezegen arasında bilinen en hafiflerden birisi. Çap olarak
Mars'tan biraz daha büyük. Dünya'dan 31 ışık yılı (yaklaşık 294,5 trilyon km) uzaklıkta bulunuyor.
Nasıl Keşfedildi?
Merak uyandıran ötegezegen, NASA tarafından sağlanan veriler ışığında keşfedildi. Bilim insanları geçiş yöntemi denilen bir metodu kullandılar. Buna göre bir yıldızın önünden gezegen geçtiğinde oluşan kararma aranıyor ve yeni uzay cisimleri tespit ediliyor. GJ 367b bizim güneşimizden daha küçük ve daha soğuk olan bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor.
Uzaktan bakıldığında yeni bulunan ötegezende olmak eğlenceli gibi gözükse de ziyaret etmek için uygun bir yer değil. Kısa bir yıla sahip olması etkisinde olduğu yıldıza çok yakın olması anlamına geliyor. Bu nedenle kaya ve metali eritebilecek derecede yüzey sıcaklığıyla boğuşurken bir de çok yüksek seviyede radyasyona maruz kalıyor.
Bu son keşif bilim dünyasında evrenin yapısını anlamak adına ileriye doğru bir adımı temsil ediyor. Günümüzde sahip olduğumuz teknolojik olanaklar sayesinde GJ 367b gibi en küçük ve en az kütleli ötegezegenlerin bile özelliklerini tam olarak belirleyebiliyoruz. Tespit edilen bu yeni hafif sıklet, gezegenlerin nasıl oluştuğunu ve geliştiğini anlamak için bize önemli bilgiler sunuyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...