Ötegezegen araştırmacıları, türünün ilk örneği olabilecek bir şey buldular: üç yıldızın yörüngesinde dönen bir gezegen.
Böyle Bir Gezegenin Kararsız Olacağı Düşünülüyordu
Araştırmacılar bir gezegenin üç yıldızlı bir sistemde bu kadar geniş bir yörüngeye sahip olmasının neredeyse imkansız olduğundan şüpheleniyorlardı. Böyle bir gezegenin kararsız olacağı, diğer yıldızlardan gelen yerçekiminin gezegeni rotasından çıkaracağı ve hatta sistemden tamamen çıkacağını düşünüyorlardı.
Wagner ve ekibi, uyarlamalı optik ve koronagraf olarak bilinen tekniklerin bir kombinasyonunu kullanarak HD 131399Ab'yi doğrudan görüntüleyebildi. Koronagraflar, yıldızların ışığının çoğunu engellemeye yardımcı olur. Başlangıçta, koronagraflar Güneş'ten gelen ışığı engellemek için tasarlandı ve astronomların yıldızımızı çevreleyen çok daha sönük dış atmosferi incelemesine izin verdi. Aynı teknik, HD 131399Ab'nin görülebilmesi için bu üçlü yıldız sistemine uygulandı.
Yıldızların sıra dışı konumları da gökbilimcilerin fotoğraflarını çekmelerine yardımcı oldu. Yaklaşık 900 milyon km uzakta 2 yıldız bulunurken, sistemdeki üçüncü yıldız diğer iki yıldızdan 27 milyar km uzakta yer alıyordu. HD 131399Ab, üçüncü yalnız yıldızın etrafında dönüyor, ancak diğer yıldız ikilisine yalnızca 18 ila 19 milyar km kadar yaklaşıyordu. Böylece güneş ötegezegen üzerine çok fazla ışık getirmedi ve astronomlara yabancı dünyayı doğrudan görüntüleyebildiler.
Gezegen Yörüngeden Çıkıp Kaybolabilir
[caption id="attachment_23062" align="alignnone" width="920"] Gökbilimciler 3 Yıldızın Yörüngesinde Ötegezegen Keşfetti! [/caption]Ancak HD131399Ab'yi bu kadar benzersiz yapan şey, özellikle de gökbilimciler bu konuma nasıl geldiğinden emin olmadıkları için garip yörüngesi. Dş gezegenin tam olduğu yerde oluşmuş olması veya bir şekilde sisteme göç etmiş olması mümkündür. Her iki durumda da, Wagner'e göre, Evrende ne tür sistemlerin düşünülebileceğine ilişkin kuralları yeniden yazacak.
Bu gezegen sisteminin ortalıktan kaybolması mümkündür. Görüntüleme, gezegenin şu anda sabit bir yörüngede olduğunu gösterse de, durum her zaman böyle olmayabilir. Gezegen, yalnız yıldızın etrafındaki yörüngesinde, sistemdeki diğer iki yıldıza oldukça yaklaşıyor. Bu, sonunda HD 131399Ab'nin yörüngesinden çıkıp Evren'e fırlatılmasına yetecek kadar yakın olabilir. Çalışmaya dahil olmayan Stanford Üniversitesi'nden bir ötegezegen uzmanı olan Bruce Macintosh, "Kararlılığın tam kıyısında olan böyle bir sistemi görmek oldukça şaşırtıcı" dedi. "20 milyon yıl sonra geri dönersek, gezegen orada bile olmayabilir." dedi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...