Bütün gezegenlerin küre şeklinde olduğu düşünülüyordu. Ancak yeni yapılan bir araştırmaya göre tüm gezegenler küre şeklinde değil. Araştırmacılar, WASP-103b adında, Dünya'dan yaklaşık 1.500 ışık yılı uzaklıkta yeni bir gezegen keşfettiler ve bu gezegenin, patates veya rugby topu şeklinde olduğunu ifade ettiler.
Gökbilimciler, patates şekline benzeyen WASP-103b gezegeninin Güneş’ten daha büyük ve daha yüksek kütleye sahip olan F tipi bir yıldızın etrafında yer aldığını ifade ettiler. Ayrıca gezegenin de oldukça büyük olduğunu belirttiler. Jüpiter’in yaklaşık bir buçuk katı büyüklüğünde olan bu gezegenin şeklinin farklı olması, Güneş’ten daha büyük bir yıldıza yakın olmasından kaynaklanıyor. Astronomi ve Astrofizik dergisinde yayınlanan bir çalışmada, WASP-103b gezegeninin bu büyük yıldızdan yalnızca 32.186 km uzak olduğu belirtiliyor. (Dünya ile Güneş arasındaki mesafe yaklaşık 150 milyon km’dir.)
Dünya’nın Güneş etrafında 1 tur dönmesi 1 yıl sürer. Güneş'in bir dönüşünü tamamlaması da birkaç ayı bulabilir. Ancak sıcak jüpiterler olarak bilinen bazı gezegenler, ev yıldızlarının yörüngesinde dönerler ve bu dönüşleri oldukça kısa sürer. Araştırmalar bu gezegenlerden biri olan WASP-103b'nin yörünge periyodunun, sadece 22 saat olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar çalışma esnasında ESA'nın CHEOPS uydusunu kullandılar ve WASP-103b'nin, rugby topu şeklinde olduğundan emin olmak için NASA’nın Hubble ve Spitzer uzay teleskoplarından gelen verileri incelediler.
Şimdiye kadar keşfedilmiş 7 ilginç gezegen ve özellikleri hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...