Google, Daydream VR başlığı projesini yıllar önce bıraktı ancak bu size şirketin sanal gerçeklik teknolojisinden tamamen çekildiğini düşündürtmesin. The Verge’ün kaynakları Google’ın 2024 yılıda piyasaya sürmek üzere Iris Projesi (Project Iris) takma adını verdikleri bir arttırılmış gerçeklik başlığı tasarladıklarını ileri sürdü. Iris, Apple ve Meta’ya güçlü bir rakip olacak gibi görünüyor.
Google Arttırılmış Gerçeklik Çalışmaları Hakkında Ne Biliyoruz?
Iris Projesi’nde özel tasarım bir Google işlemcisi ve dışa bakan izleme kameraları bulunması ve Android işletim sisteminde çalışması muhtemel ancak özel bir işletim sistemi de kullanılabilir. Başlıkta ayrıca buluta tabanlı bir işleme kullanılarak güç sınırlandırmalarından üstesinden gelinebilir.
Iris gibi 2024 yılında tamamlanması beklenen 3D telebulunuş kabini projesi Starline’in müdürü Clay Bavor’ın son derece gizli tutulmaya çalışılan bu proje hakkında oldukça bilgi sahibi olduğu düşünülüyor.
Google Asistan’ın yaratıcısı Scott Huffman, ARCore müdürü Shahram Izadi veMeta’nın işletim sistemi gelişminin eski lideri Mark Lucovsky’nin de bu projede yer alacağı söyleniyor. Pixel bölümünün de projenin donanım kısımlarında rol alması bekleniyor.
CEO Sundar Pichai, ekim ayında arttırılmış gerçekliğin şirketin yatırım yapması için büyük bir alan olduğunu belirtmişti. Google’ın şimdilik başlığın yapımının henüz başında olduğu ve kesin bir pazarlama stratejisi bulunmadığı düşünülüyor. Bu durum da 2024 hedefinin kesin olmadığını gösteriyor.
Arttırılmış ve Sanal Gerçeklik Teknolojilerinin Geleceği
Şirketin ilk arttırılmış gerçeklik çalışmasının başarıyla sonuçlanmamasının ardından yeni bir arttırılmış gerçeklik başlığında şansını denemesi beklentilerin oldukça dışındaydı. Bu sebeple söylentiler büyük bir sürpriz olduğunu düşünebilirsiniz ancak günümüzde sanal gerçekliğe verilen önemin arttığı göz önünde bulundurduğunuzda yanıldığınızı görebilirsiniz.
Apple’ın da sanal gerçeklik dünyasında kendine yer açmak için karışık gerçeklik başlığı üzerinde çalışan şirketlerden olduğu söyleniyor. Meta da bu süreçte arttırılmış gerçeklik donanımını ve metaverse’ün hızlı başlangıcını saklamadı. Hatta Meta'nın şu anda dahi arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik çalışmaları için yılda 10 milyar dolar ödediği biliniyor. Google’ı bu kulvarda zorlu rakiplerin beklediği aşikar.
Google, her ne kadar bu teknolojinin sonuçlanması yıllar alacak olsa da arttırılmış gerçeklik donanımı veya eşdeğer başka bir platform sunmazsa sahayı kendi elleriyle rakiplerine bırakmış olacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...